Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är nyckeln till Palmemordet funnen? Stieg Larssons detektivarbete stöder ny bok där Sydafrika och högerextremister utpekas

Från 2018
Uppdaterad 09.11.2018 08:59.
Sveriges statsminister Olof Palme 1927-1986
Bildtext Olof Palme sköts i korsningen av Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm omkring klockan 23.20 den 28 februari 1986.
Bild: Yle / Touko Yrttimaa

Den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme på öppen gata när han tillsammans med sin hustru Lisbeth Palme skulle promenera hem från biografen Grand. Palmemordet är ett olöst mysterium, även om det under åren uppkommit flera spår och teorier.

Mördaren avfyrade två skott och försvann uppför en trappa på Tunnelgatan. Palme fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödsförklarades klockan 00.06 den 1 mars 1986.

Journalisten och författaren Jan Stocklassa presenterar en teori om vad som hände i Stockholm den förödande natten i februari i sin bok Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet.

Stocklassas undersökning och teori tar avstamp i författaren och journalisten Stieg Larssons utredning om Palmemordet.

Stocklassa har arbetat vidare på de uppgifter som Larsson samlat in, men teorin som presenteras i boken är Stocklassas egen.

Boken innehåller en hel del av Larssons anteckningar och ledtrådar, samt Stocklassas intervjuer och hemligt inspelat material.

Jan Stocklassa berättar om sin nya bok "Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet”
Bildtext Jan Stocklassa har jobbat med undersökningen i åtta år.
Bild: Lehtikuva

Enligt Stocklassa hade han nästan ingen aning om vem Stieg Larsson var och visste väldigt lite om Palmemordet då han i skrivande stund av en annan bok började dra i en tråd om en misstänkt gärningsman för mordet.

– Jag tänkte att det skulle vara en spännande grej till min bok och började undersöka tråden. Jag gick in i ett arkiv och hittade ett dokument som inte var underskrivet, säger Jan Stocklassa.

Enligt kvinnan som ägde arkivet var dokumentet skrivet av Stieg Larsson.

– Den första tanken som slog mig var vad han kunde ha med Palmemordet att göra, säger Stocklassa.

Som svar på frågan fick han att Larsson varit väldigt intresserad av mordet och att det bra kunde ligga några andra dokument kvar någonstans.

Platsen där Olof Palme sköts ihjäl i Stockholm 28.2.1986.
Bild: EPA/LEIF SCHROEDER SWEDEN OUT

– När man hör det känns det nästan som om man är inne i en Stieg Larsson- deckare.

Stocklassa grävde vidare, träffare olika personer och hittade ytterligare ett par dokument. En snöig marsmorgon åkte han ut till ett lager i utkanten av Stockholm i hopp om att hitta någon liten bunt papper.

– När dörren åkte upp stod där tjugo flyttkartonger fulla med dokument.

En person anhölls och häktades i december 1988

Stocklassa håller med den nuvarande ansvarige utredaren för Palmemordet om att det inte var drogmissbrukaren Christer Pettersson som mördade Palme.

Pettersson dömdes för mordet på Olof Palme till livstids fängelse år 1989, efter att hustrun Lisbeth Palme pekade ut honom som gärningsman.

Pettersson blev dock frisläppt efter att Lisbeth Palme erkände att hon hade förkunskaper om honom innan han pekades ut och i brist på bevis för att han skulle ha haft något motiv för mordet.

– Christer Pettersson är drömmördaren för alla - det finns inget politiskt i det. Man pekar ut en stackars drogberoende person och så är fallet löst och såret är läkt, säger Stocklassa.

Nyhetsbild på Christer Pettersson
Bildtext Christer Pettersson.
Bild: Yle videostill

– Hans enda problem var att han var inne i Stockholms centrum under mordkvällen och i närheten när mordet skedde.

Mordutredningen har fått mycket kritik

Enligt Stocklassa gick det snett redan i början.

– Det var alldeles för stort för Sverige - det blev kortslutning i systemet.

Hans Holmér var länspolismästare i Stockholms län och utsågs till ledare för mordutredningen.

– Man tillsatte en lojal person som hade anknytningar till regeringen och som rapporterade direkt till dem. Man valde att tillsätta en ledare som man litade på, snarare än en person som kunde utreda ett mord. Holmér hade aldrig utrett ett mord tidigare, säger Stocklassa.

Hans Holmér, polischef som utredde mordet på Olof Palme 1986.
Bildtext Hans Holmér.
Bild: EPA/HAKAN RODEN

Sydafrikaspåret

Stocklassas teori knyter bland annat samman professionella mördare från Sydafrika med svenska högerextremister. En känd Palmehatare och en medhjälpare pekas ut i boken.

Polisen har tagit tag i ledtråden och utreder nu det så kallade Sydafrika-spåret. Den potentiella gärningsmannen ska ha blivit förhörd i två omgångar av polisen 1986 men lagts åt sidan.

Enligt Stocklassa saknar mannen alibi och stämmer in på en lång rad av vittnesuppgifter.

Jag är övertygad om att han var där med en revolver i handen den 28 februari 1986.

Jan Stocklassa

Stieg Larsson var särskilt intresserad av att undersöka teorin om att mordet skulle ha utförts av den sydafrikanska apartheid-regimen. Palme var en av de mest framstående motståndarna mot regimen.

– Stieg Larsson prövade flera teorier men kom alltid tillbaka till det han tittade på direkt efter mordet, det vill säga att Sydafrika organiserade mordet med hjälp av en mellanhand på Cypern, Bertil Wedin, och med hjälp av svenska högerextremister, säger Stocklassa.

Svartvit bild av Olof Palme med en bukett rosor och kampanjvimpel.
Bild: Mostphotos

Stocklassa beskriver Bertil Wedin som en högerextrem Palmehatare som ägnat en stor del av sitt vuxna liv för att motarbeta kommunismen.

Larsson lämnade in den information som han samlat in och enligt Stocklassa var polisen nära på att lösa mordet redan 1987 då Hans Holmér inte längre var ledare för utredningen.

– Jag tror uppriktigt att Larsson var mer än halvvägs fram till att lösa mordet, men allt tog baksteg då den nya ledaren för mordutredningen tog ställning till att det inte kunde vara så lätt som en konspiration.

"Ett amatörmässigt mord"

I sin bok Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet presenterar Stocklassa en mordmisstänkt under alias Jakob Thedelin.

– Han lever, mår bra och är en möjlig mördare till vår statsminister Olof Palme.

Enligt Stocklassa är Thedelin den sista pusselbiten.

– Jag är övertygad om att han var där med en revolver i handen den 28 februari 1986.

Stieg Larsson byggde sin teori på att det var en professionell organisation som stod bakom mordet, men enligt Jan Stocklassas analys var själva mordet amatörmässigt utfört.

– Bevis på det här är bland annat det att skytten missade Lisbeth Palme och sköt bara en gång mot Olof Palme. Man kan aldrig vara säker om det första skottet träffar även om man är en professionell skytte, säger Stocklassa.

Olof och Lisbeth Palme på 60-talet.
Bildtext Olof Palme tillsammans med sin hustru Lisbeth Palme.
Bild: All Over Press

För Stocklassa är Jakob Thedelin den som får ihop allt till en hel teori. Han berättar att hans resa till Sydafrika och en del av de dokument han tar fram visar att den sydafrikanska säkerhetstjänsten använt sig av liknande koncept upprepade gånger.

– De använde sig av syndabockar och personer som de sköt fram som utförde mord eller som blev beskyllda för att ha utfört mord.

GPS-trackers och glasögon med kameror

Jan Stocklassa berättar att Stieg Larsson samlade in material genom att fotografera och spana.

Stocklassa har själv, med hjälp av andra inblandade, använt sig av mer digitala material som till exempel inspelningsutrustning, e-post, glasögon med kameror och gps-trackers.

– Det har filmats ett klipp där Jakob Thedelin spottar på Olof Palmes grav och säger att han ägnat hela sitt vuxna liv åt att motarbeta Olof Palme och att Palme var en sovjetisk spion.

Palme är begravd på kyrkogården vid Adolf Fredriks kyrka, som ligger i samma kvarter som mordplatsen.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

De första tipsen lämnade Stocklassa in till polisen för sex år sedan. Ibland har myndigheterna varit mer intresserade, ibland mindre.

– Jag är övertygad om att om ett eller två år har Palmemordet en lösning och att vi vet vad som hände den natten.

Stocklassa hoppas att boken och den teori den tar fram sätter press på de svenska myndigheterna för att lösa mordmysteriet.

– Min dröm skulle vara att vi får fart på det här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln