Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt upprop mot Åbo Akademi efter förbud mot paneldebatt: "Akademin ska inte förbjuda debatter enbart för att någon känner sig kränkt"

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 15:54.
Manlig student som protesterar mot Åbo Akademi.
Bildtext Carl Nordenbrink är initativtagare till det senaste uppropet mot Åbo Akademi. Nordenbrink är kritisk till akademins beslut att förbjuda en paneldiskussion med Alexander Bard.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Studenten Carl Nordenbrink är upprörd och anser att Åbo Akademi är inne på en farlig väg när man börjar förbjuda debatter då någon känner sig kränkt.

– Universitet ska stå för olika åsikter och föra fram samtal framom polarisering och då ska man inte förbjuda debatter bara för att någon eller några känner sig kränkta, säger Nordenbrink som är initiativtagare till uppropet no-platforming Åbo Akademi.

Alexander Bard viftar med ena handen.
Bildtext Alexander Bard har skapat en hetsig debatt inom Åbo Akademi veckor innan evenemanget ska arrangeras.
Bild: Magnus Liljegren/IBL

Nordenbrink har full förståelse för att vissa personer kan känna avsky mot Alexander Bard och de åsikter han står för men det till trots borde man kunna samtala med honom.

– Vad sker nästa gång någon känner sig kränkt för något annat evenemang som arrangeras vid Åbo Akademi, undrar Nordenbrink? Ska det också då förbjudas?

Åbo Akademi vill dra en gräns

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa förstår Nordenbrinks argument men anser trots det att akademin var tvungen att förbjuda evenemanget i akademins utrymmen.

– Vi måste dra en gräns och visa vad som är okej och vad som inte är okej vad gäller evenemang som arrangeras i våra utrymmen, säger Hupa. Vi anser att den paneldebatt som skulle ha arrangerats var kränkande och valde därför att inte välkomna arrangörerna.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.
Bildtext Åbo Akademis rektor Mikko Hupa anser att akademin inte hade något annat val än att förbjuda den paneldebatt som var planerad att arrangeras i akademins utrymmen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Hupa välkomnar trots det alla att ta kontakt med akademin och hoppas att man i fortsättningen också arrangerar olika sorters samtal, debatter och dialog vid akademin.

– Det är en av våra grundpelare men vi kan inte godkänna debatter som kränker folk, där måste vi dra en gräns, säger Hupa.

Hur gör ni nästa gång det uppstår en liknande situation?

– Vi måste säkert se över våra riktlinjer och ta beslut från fall till fall, säger Hupa.

Nordenbrink hoppas på fortsatt dialog

Nordenbrink hoppas att evenemanget fortfarande ska kunna bli av i akademins utrymmen men vet att chanserna för det är minimala.

– Det är beklagligt att universitetet säger nej till dialog för jag tror att det är enda vägen att gå framåt och skapa ett mervärde, säger Nordenbrink. Fortsatt dialog är viktigt.

Tiotals har skrivit under uppropet

På måndagseftermiddagen den 12 november har 65 personer skrivit under uppropet.

En del av dem som skrivit under har valt att vara anonyma men över 30 personer har skrivit under med eget namn.

Gammal emaljerad skylt med texten Åbo Akademi, fäst på en dörr i ek.
Bildtext Nordenbrink anser inte att Åbo Akademi behöver ta ställning till eller ställa sig bakom samtliga åsikter som framförs i dess lokaler. Han betonar behovet av att bejaka debatt istället för polarisering.
Bild: Marie Söderman / Yle

Nordenbrink anser att oavsett om han skulle ha varit ensam att tänka så här skulle han i vilket fall som helst ha skickat brevet och uppropet till akademins ledningsgrupp.

– För jag skäms att Åbo Akademi väljer att förbjuda paneldebatten i deras utrymmen. Och enbart ger rum för en sorts argument och åsikter.

Den här frågan diskuterades också i Slaget efter tolv. Hör diskussionen här.

Frågan kommer att behandlas i diskussionsprogrammet Sannikka & Ukkola på finska Yle ikväll med start klockan 20.

Artikeln uppdaterad 14.10 med en precisering av den sista bildtexten i artikeln efter diskussion med Carl Nordenbrink.

Artikeln uppdaterad 12.11 med information om hur många som har skrivit under uppropet.

Diskussion om artikeln