Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Herrklubb ändrar stadgarna – Börsklubben i Helsingfors säger ja till kvinnor

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2019 22:42.
Skylten Helsingfors börsklubb
Bild: Yle/Anna Savonius

Börsklubben i Helsingfors välkomnar igen kvinnor som medlemmar. Det här står klart efter att klubben på torsdagskvällen en andra gång röstade för kvinnligt medlemskap. 74 procent av medlemmarna sade ja till kvinnligt medlemskap i torsdagens omröstning.

I torsdagens omröstning gavs 450 röster och 74 procent röstade för att kvinnor igen välkomnas, enligt STT.

Den första omröstningen skedde i slutet av september. Då röstade 69 procent för att kvinnor kan godkännas som medlemmar. Sammanlagt 394 medlemmar deltog i den omröstningen.

Enligt klubbens stadgar krävs att två tredjedelar under två föreningsmöten stöder kvinnor som medlemmar för att förändringen ska äga rum. Därför behövdes två omröstningar om saken.

Börsklubben grundades 1910, men klubben blev en herrklubb som förbjuder kvinnliga medlemmar 1997.

"Lika idiotiskt som att avgränsa utgående från om man är höger- eller vänsterhänt"

Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri tror inte att beslutet direkt leder till en mängd nya medlemsansökningar.

- Jag tror att det har en större symbolisk betydelse att klubben återgår till de ursprungliga stadgarna. Det här understryker att det inte finns könsgränser inom börsverksamheten. Det är också en bra sak att var och en kan delta i nätverk som man är intresserad av.

- Jag tänker att den gemensamma faktorn ska vara det man är intresserad av. Därför är en könsavgränsning lika idiotisk och konstgjord som att avgränsa utgående från om en person är höger- eller vänsterhänt, säger Lounasmeri till STT.

Har mötts av protester

Under det senaste året har det förekommit protester mot att Börsklubben är en uttalad herrklubb. Klubben hyr sin lokal av Börsstiftelsen, vars kvinnliga vd i november 2017 uppgav att klubbens hyreskontrakt sägs upp och omförhandlas 2020, då det nuvarande kontraktet löper ut.

Börsstiftelsens vd Lounasmeri kallade då Börsklubbens namn "missvisande" och att det inte enbart är män som får investera.

Telebolaget DNA:s styrelseordförande Pertti Korhonen sade i sin tur i början av 2018 upp sitt medlemskap i Börsklubben eftersom kvinnor inte får bli medlemmar.

Klubbens ekonomi lider om kvinnor inte välkomnas

Klubben lät tidigare i år utreda konsekvenserna av att förbli en herrklubb.

Enligt Suomen Kuvalehti var resultatet av den utredningen att klubbens ekonomi kan lida. Det här eftersom hela 41 procent av medlemmarna får sin medlemsavgift betalad av sin arbetsgivare.

Fyra stora aktörer inom finansbranschen har beslutat att inte längre betala sina anställdas medlemsavgifter, vilket har lett till att 20 medlemmar har lämnat klubben.

Antalet medlemsanskökningar har också minskat under 2018 i jämförelse med 2017, enligt Suomen Kuvalehti

Uppdatering 8.11 kl.20.35: Sari Lounasmeris kommentarer efter beslutet lades till i artikeln.

Diskussion om artikeln