Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Höga förhoppningar på Pärmäkoski och Niskanen – Yle Sportens expert: "Är stärkt av medaljerna"

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 11:07.
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski knep tre OS-medaljer förra vintern.
Bild: All Over Press

Finlands stora namn i längdåkning skjuter fart mot världscupvintern i helgen. Yle Sportens expert Glenn Lindholm har stora förhoppningar på Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen och Matti Heikkinen. ”Krista har ett steg kvar att ta, att vara bäst i världen.”

Om två veckor startar världscupsäsongen på skidor i Ruka, men redan den här helgen är det dags för Finlands allra vassaste att testa formen. Det sker på två ställen, i finska cupen i Rovaniemi och i Fis-tävlingarna i Olos.

Tävlingarna krockar och de hetaste blåvita namnen har delat upp sig. Största delen av den nationella eliten med Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski i spetsen tävlar i Rovaniemi, men Matti Heikkinen och Kerttu Niskanen väljer i stället Olos.

Där får de sällskap av ett på pappret starkare startfält. Många ryssar, en del tyskar och norrmän kommer till start i Olos. Dessutom kommer finländska skidskyttestjärnan Kaisa Mäkäräinen att tävla i söndagens fristilslopp.

"Ingen utmanar honom"

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm påminner om att säsongen är i startgroparna och de stora kanonerna tränar fortfarande mycket. Ändå hoppas han på bra åkning av landslagsstjärnorna.

– Jag hoppas att Iivo och Matti står i en klass för sig jämfört med övriga finländare. Det betyder att de håller en god internationell fart.

– Iivo har varit i väldigt bra form på senhösten. Ingen lär kunna utmana honom i Rovaniemi.

Matti Heikkinen.
Bildtext Matti Heikkinen kör vidare.
Bild: All Over Press/Heidi Koivunen

Pärmäkoski gör också en intressant start när hon kör både lördagens klassiska distanslopp och söndagens sprint.

– Krista brukar inte göra dåliga tävlingar. Jag är förvånad om någon slår henne. Hon har inte haft några större problem under träningssäsongen och ska tillhöra de tre–fyra bästa i världen. De övriga är Therese Johaug, Charlotte Kalla och Jessica Diggins.

Förra vinterns trefaldiga OS-medaljör berättade tidigare i höst att hon tvingades dra i handbromsen några gånger under sommarträningen, men det oroar inte Lindholm.

– På den här nivån måste man stretcha gränserna och vara nära stupet. Det är snarare positivt än oroväckande att Krista har varit nära gränsen.

Stora förhoppningar

Det är inte underligt att mycket av förhandspratet handlar om Niskanen, Pärmäkoski och Heikkinen. De stora förväntningarna inför VM-vintern ligger på den här trions axlar.

– Helhetsmässigt håller vårt landslag en bra nivå och det finns medaljchans i stafetterna i ett VM. Men vi har tre stora stjärnor som kan kriga om de individuella medaljerna.

– Mina förhoppningar inför säsongen är höga och redan i Ruka får de åka sin favoritdistans.

Iivo Niskanen, VM 2017.
Bildtext Iivo Niskanen har tagit individuellt guld två år i följd.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

I världscuppremiären körs det enbart klassisk stil. Bland annat står VM-distanserna 10 och 15 kilometer klassiskt med intervallstart på programmet.

Hur mätt är Niskanen?

De två tydligaste stjärnorna är Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski. Lindholm säger att deras förhållande till de senaste årens framgångar ser lite olika ut.

– Jag har funderat på hur mätt Iivo är. Han har OS-guld på femmilen, VM-guld på hemmaplan. Man kan tänka sig att han är nöjd, men det tror jag inte efter att ha sett honom träna här i Vuokatti. Iivo är minst lika bra som tidigare och då får konkurrenterna hålla god fart för att hänga med.

– Krista stärktes av medaljerna. Hon visade för sig själv att hon är bland de bästa i världen. Hon har ett steg att ta, vara bäst i världen. Det skulle väl passa att ta det i Seefeld?

– VM-programmet är det samma som i Lahtis och det passar finländarna. De klassiska loppen är våra åkares största chans att slå till. Dessutom körs lagsprinten i klassiskt.

"Överraskad om att han inte står på pallen"

På den distansen knep Niskanen brons i Lahtis tillsammans med Sami Jauhojärvi. Nu kan Ristomatti Hakola vara hans parhäst i VM.

Ristomatti Hakola.
Bildtext Ristomatti Hakola.
Bild: All Over Press/Heidi Koivunen

Hakola hade en kanonsäsong förra vintern med många sprintfinaler i världscupen och en finalplats i OS-sprinten.

– Han har ett bra läge. Jag skulle vara överraskad om han inte står på prispallen i världscupen i vinter. Jag ser det här som hans riktiga genombrottsår internationellt och han kan till och med ha medaljchans i VM, säger Lindholm.

– Han borde ha en bättre uthållighet nu, vilket är en fördel för att klara även en sprintfinal. Dessutom är han en man för lagsprinten och startsträckan i den vanliga stafetten. Han är en viktig kugge i landslaget.

För finlandssvensk del finns det ett stort tomrum efter att Matias Strandvall och Toni Ketelä har lagt av.

– Ari Luusua och Juuso Haarala har bäst chanser. Framför allt Luusua. På damsidan är Andrea Julin ganska ensam. Jag hoppas att hon kommer igång och tar en VM-plats, men det är rätt tuff konkurrens i det finländska damlaget.

Helgens tävlingar:

Finska cupen i Rovaniemi:
Damer: 10 kilometer (k) (lördag), sprint (k) (söndag).
Herrar: 13,2 kilometer (k) (lördag), sprint (k) (söndag).

Se startlistorna till loppen här.

Yle direktsänder tävlingarna i TV2 och på Arenan med finskt referat. På lördag startar sändningen klockan 10.00, på söndag är det klockan 11.15 som gäller.

Fis-tävlingarna i Olos:
Damer: Sprint (k) (fredag), 5 kilometer (k) (lördag), 10 kilometer (f) (söndag).
Herrar: Sprint (k) (fredag), 10 kilometer (k) (lördag), 15 kilometer (f) (söndag).

Se alla som har anmält sig till tävlingarna här.

Diskussion om artikeln