Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svag återkomst för Jalonen i landslaget – Lejonen blev nollade av Ryssland

Från 2018
Uppdaterad 08.11.2018 22:15.
Juha Metsola, Lejonen.
Bildtext Ryssarna hade mest att jubla åt under EHT-premiären i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Nej, det blev ingen omedelbar succé för Jukka Jalonen. Den nygamle förbundskaptenen fick se Lejonen uppträda tandlöst och gå mållöst av isen i den tama EHT-starten mot Ryssland. "Vi var ineffektiva och vårt powerplay höll inte tillräckligt hög nivå", säger Jalonen.

Hela den finländska EHT-turneringen i Helsingfors har marknadsförts som återkomsten för ”Lejonkungen”. Inte så underligt, guldtränaren Jukka Jalonen är tillbaka i de här sammanhangen och ska sätta fart på resan mot hockey-VM i Slovakien.

Landslagssäsongen avslutas alltså där Finland senast tog VM-guld på seniornivå. Vägen dit inleddes med trevande, tama steg.

Jalonens comebacklandskamp mot Ryssland blev inte speciellt munter. Gästerna såg till att en rapp start räckte och tog en rättvis 3–0-seger.

– Det var motigt över hela linjen för Lejonen i kväll, konstaterar Yle Sportens referent Christoffer Herberts.

Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonen är tillbaka som landslagstränare.
Bild: All Over Press

Rysk dominans

Det var framför allt de tjugo första minuterna som var riktigt tunga för Lejonen. Trots att skottstatistiken var jämn i perioden var det rysk dominans på isen.

Efter prick fyra minuter utnyttjade Ryssland ett pucktapp, vände spelet och tog ledningen genom Mikhail Grigorenko.

CSKA Moskva-spelaren, som snittar nästan en poäng per match i KHL, spelade fram Nikita Nesterov när backen krutade in 2–0 i powerplay efter drygt elva minuter.

Programmet är inte längre tillgängligt
Maalikooste: Leijonat hävisi Venäjälle kotiyleisön edessä - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Billiga mål"

I andra perioden vaskade Finland fram sina chanser för att ta sig in i matchen igen, men i stället utökade ryssarna efter ett billigt mål. Andrej Pedans fladderskott från långt håll borde Juha Metsola ha räddat, men Lejonens målvakt släppte in avslutet.

– De har ett namnkunnigt lag och kan flytta pucken snabbt, men de fick billiga mål, säger Harri Pesonen till Yle.

Juha Metsola, Lejonen.
Bildtext Juha Metsola hade ingen rolig kväll.
Bild: Lehtikuva

Efter två perioder såg det avgjort ut – och så kändes det under de tjugo sista, avslagna minuterna. Finland försökte åtminstone spräcka nollan framför hemmapubliken på drygt 9 000 åskådare, men hemmaspelarna lyckades aldrig hitta förbi ryska målvakten Ilja Sorokin.

– De har ett starkt lag defensivt, det är inte enkelt att göra mål på dem. Men på många sätt var det en helt okej start trots att vi föll. Det fanns mycket som var bra med tanke på att det var första matchen här, säger Jalonen till Yle.

"Var ineffektiva"

Nästa möjlighet att ge hemmasupportrarna något att jubla åt kommer under helgen när turneringen fortsätter i Helsingfors. På lördag väntar Tjeckien och på söndag står för Sverige för motståndet. Båda dusterna startar klockan 17.30.

– Vi var ineffektiva och vårt powerplay höll inte tillräckligt hög nivå. Det räckte inte i dag, men vi hade en bra inställning, säger Jalonen.

– Nu kollar vi på vad vi kan förbättra och vad vi kan ta med oss. Vårt spel med puck hackade en del, vi behöver ett bättre passningsspel och i vissa situationer ett bättre samarbete mellan backarna och anfallarna.

Resultat, Euro Hockey Tour:

Ryssland–Finland 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)
4.00 1–0 Mikhail Grigorenko (Andrej Loktionov)
11.15 2–0 Nikita Nesterov (Mikhail Grigorenko, Kirill Kaprizov) PP
34.40 3–0 Andrej Pedan (Ivan Telegin, Jevgenij Ketov)

Tjeckien–Sverige 2–3 (1–1, 1–2, 0–0)
8.30 0–1 Jakob Lilja (Emil Larsson)
10.31 1–1 Petr Zamorsky (Dominik Kubalik)
28.41 1–2 Nick Sörensen (Lukas Bengtsson, Mikael Wikstrand)
32.44 1–3 Jonathan Davidsson (Joakim Nygård)
34.36 2–3 Jan Kolar (Jiri Sekac)