Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"För ett år sedan fattade jag inte ens att det var ett problem" - en av Kenyas kändaste rappare kämpar för att flickor ska få mensskydd och kunna gå i skola

Från 2018
King Kaka i studion framför en mikrofon.
Bildtext King Kaka säger sig vara en arbetsnarkoman. När han fått för sig nåt gör han allt för det. Han hoppas också kunna bidra till att bygga toaletter i skolor, så flickor har ett tryggt ställe att gå till i skolan.
Bild: Foto: Liselott Lindström

Mens var inget som man talade om när kenyanske rapparen King Kaka gick i skola i ghettot i Nairobi. När han såg en flicka sitta avskild i sanden förra året förändrades allt.

King Kaka är en upptagen man. När vi träffas i hans studio strax efter sju på morgonen har han redan varit här ett par timmar.

King Kaka, som egentligen heter Kennedy Ombima, är 31 år gammal, men fram till ifjol levde han helt omedveten om problemet med att flickor inte har tillgång till mensskydd. Han trodde att regeringen och samhället skötte om det.

- Skamligt, men så är det. Jag har samarbetat med Unicef tidigare, och rest runt i landet. Förra året såg jag en flicka som satt i sanden i staden Lodwar. Hon var avskild i sin egen hydda, instängd en vecka för att hon hade mens. Då bestämde jag mig för att använda mitt inflytande och mina pengar för att göra något, säger han.

Och inflytande har han. Pojken som växte upp i ghettot i Nairobi med en ensamförsörjande mamma som sålde frukt har idag över 300 000 följare på Twitter och nästan en halv miljon på Instagram.
Dessutom skriver han kolumner som kommer ut varje onsdag i en av Kenyas största tidningar.

Får ofta frågan: mat eller bindor?

Efter mötet med flickan i sanden grundade han King Kaka Sanitary Bank Campaign för att samla pengar för ändamålet.

Hittills har han delat ut mensskydd till över 10 000 kenyanska flickor, främst i de fattiga rurala områdena. Men penningsamlandet går lite trögt erkänner han. Han är ingen expert på hur man driver insamlingar, utan har bara en vision som han brinner för. Han försöker hela tiden hitta fler människor att samarbeta med som har kunskap i området.

Vi kan säga att om du använder mensskydd kan du gå i skola, då kan ditt betyg förbättras, och om det gör det så kan vi erbjuda stipendium till skolavgifterna. Det får också föräldrar att bli ivrigare.

― Kaka King

Och det har inte varit sådär bara att springa runt och dela ut mensskydd, har han märkt. Många tycker att han som man borde fokusera på pojkars problem istället. Och i byarna är föräldrarna inte alltid ivriga.

- De undrar helt uppriktigt om de ska köpa mat eller bindor åt flickorna, säger han.

Det leder till att det finns plats för en kutym där flickor till och med tvingas ha sex i utbyte mot bindor. Och ifall flickorna har tillgång till bindor så är toaletterna i skolorna ofta ett problem.

- Jag har sett skolor i till exempel Lamu och Kitale med över 1 000 elever och två toaletter. Två!

Stort tabu

Det är ofta traditioner som King Kaka stöter på när han försöker tala om problemen i byarna. Därför är det viktigt att tala med byäldstarna och ledarna i samhället.

King Kaka har svårt att förstå varför en så naturlig sak som mens ska vara ett sånt tabu. För att komma runt det har han tillsammans med samarbetspartners också hittat på olika sätt att omvänt locka flickor att använda mensskydd.

- Vi kan till exempel säga att om du använder mensskydd kan du gå i skola, då kan ditt betyg förbättras, och om det gör det så kan vi erbjuda stipendium till skolavgifterna. Det får också föräldrar att bli ivrigare.

Svårt att introducera menskoppar

Just nu delar han bara ut engångsbindor, men han skulle vilja övergå till mer hållbara metoder. Då det inte finns en ordentlig sophantering blir bindorna ett miljöproblem.

Därför blev King Kaka väldigt ivrig när han hörde om mensskydd man kan tvätta, och om menskoppar. Men han stötte genast på motgångar.

- Vatten är ett problem på många ställen, vi måste lösa det problemet före vi kan erbjuda dem bindor som går att tvätta, säger han.

Eftersom flickorna han försöker nå är de som precis fått sin mens är menskoppar också svåra att etablera, eftersom de måste sättas in. Det orsakar mycket rynkade pannor och misstänksamhet.

Stadsmiljö, i mitten av bilden cyklar en man.
Bild: Yle/Lotte Krank

Engångsbindorna är ändå ett sätt att föra hela problemet med flickornas skolgång på tal, och det tänker han fortsätta med. Arbetet på gräsrotsnivå är det viktigaste, och däremellan försöker han få människor att tala om mens. Folk förstår inte hur känsligt det är, säger han.

- Det fina i att vara musiker är att jag bara kan ringa en tv-kanal och säga att jag vill bli intervjuad imorgon. Just nu ringer de dessutom mig hela tiden eftersom jag snart ska släppa en skiva. Så jag får mycket utrymme att tala om det här, säger han.

Näsdagen hjälper världens allra sämst lottade barn genom att samla in medel till nio organisationers långvariga projekt i Afrika, Asien samt Sydamerika. Det handlar om att ge barnen hälsa, trygghet, utbildning och näring.
I år hjälper Näsdagen världens barn i 17 olika länder, bland annat hembiträden i Moçambique, arbetet mot stympning och för att flickor ska få utbildning i Etiopien, samt Syriens flyktingbarn och -unga i Jordanien.

Diskussion om artikeln