Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kandidaterna till Finlandiapriset 2018 är utsedda – Lars Sunds bok bland de utvalda

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 00:50.
Olli Jalonen, Jari Järvelä, Katja Kettu, J. Pekka Mäkelä, Pauliina Rauhala och Lars Sund.
Bildtext Olli Jalonen, Jari Järvelä, Katja Kettu, J. Pekka Mäkelä, Pauliina Rauhala och Lars Sund.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sex böcker tävlar om Finlandiapriset för skönlitteratur. Där musiken började av Lars Sund är en av dem.

Kandidaterna till Finlandiapriset 2018 är:

Olli Jalonen - Taivaanpallo
Jari Järvelä - Kosken kahta puolta
Katja Kettu - Rose on poissa
J. Pekka Mäkelä - Hunan
Pauliina Rauhala - Synninkantajat
Lars Sund - Där musiken började

Lars Sund.
Bildtext Lars Sund.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Lars Sund är nominerad till Finlandiapriset för fjärde gången och till Svenska Yle säger han att han blev rätt förvånad när han fick samtalet:

- Det känns lite som om jag fått alla nomineringar och pris som jag kan tänka mig vid det här laget. Jag hade inte räknat med detta överhuvudtaget, men det är givetvis kolossalt roligt.

Där musiken började är den andra fristående delen i en planerad trilogi med Tre systrar och en berättare (2014) som del ett.

- Redan i början av projektet insåg jag att en roman inte skulle räcka till för mig att skildra människor i en småstad under en längre utvecklingsbåge från tiden strax efter andra världskrigets slut fram till idag. Den bakomliggande berättelsen som jag försöker skriva fram är historien om hur välfärdssamhället Finland byggdes upp efter kriget. Mycket av detta försöker vi riva idag.

Musiken spelar en central roll i boken och det är musik som ligger Lars Sund varmt om hjärtat - allt från Rolling Stones och Frank Zappa till Eric Satie och Philip Glass.

- I Tre systrar och en berättare hade teatern en övergripande funktion och i Där musiken började intar musiken en central plats. Tanken är att musiken ska klinga i bakgrunden hela tiden. Boken är också indelad i fyra satser som en symfoni.

Böckerna har valts ut av en jury bestående av Heta Pyrhönen, professor vid Helsingfors universitet och ordförande för juryn, Anne Helttunen, verksamhetsledare vid de finska modersmålslärarnas förbund, och Marjo Tuomikoski, landschef vid Oriflame.

Det är litteraturredaktör Seppo Puttonen som utser vinnaren bland kandidaterna. Puttonen är programchef för Åbo bokmässa.

Priset delas ut den 28 november tillsammans med Fack-Finlandia och Finlandia Junior-prisen.

Även publiken får säga sin åsikt om skönlitteraturpriset. I dag klockan tolv inleds en omröstning där publiken får välja sin favorit bland de sex kandidaterna.

Artikeln uppdaterad kl. 12:00 med kommentarer av Lars Sund.

Diskussion om artikeln