Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska pappor drömmer om nordisk föräldraledighet: "Tanken om att staten skulle hjälpa människor att ta ledigt går emot hela det kapitalistiska tankesättet"

Från 2018
Ett och ett halvt-åriga Mathilda leker i pappas famn.
Bildtext 1 år och 6 månader gamla Matilda leker i pappas famn.
Bild: Hanna Nordenswan

I New York har föräldrar sedan januari kunnat ta ut några månader betald föräldraledighet. I ett land som är ett av tre i världen utan någon som helst mamma- eller pappaledighet har initiativet betytt mycket för föräldrar.

Medan vi i Finland firar fars dag njuter tvåbarnspappan Tyler Moore i Queens i New York av sin tid hemma med döttrarna. Hans fru har precis gått till jobbet och han har kommit hem från sitt.

De jobbar i skift för att kunna ta hand om döttrarna Mabel, tre år och Matilda, ett och ett halvt. Men i början av året stannade Tyler hemma med barnen på heltid, en möjlighet som inte funnits förut.

— Det förändrade sättet jag ville arbeta och leva. Det är svårt för pappor att kombinera karriär och tid med familjen, och föräldraledigheten fick mig att förstå att jag faktiskt vill vara hemma med barnen mer och inte ge all tid till jobbet.

Pappa Tyler och döttrarna Mathilda och Mabel (till höger) leker med modellera.
Bildtext Pappa Tyler och döttrarna Matilda och Mabel (till höger) leker med modellera.
Bild: Hanna Nordenswan

Familjen Moore hörde till de första i landet som utnyttjade föräldraledigheten. USA är ett av tre länder i hela världen där betald föräldraledighet inte erbjuds allmänt — de två andra är Lesotho och Papua Nya Guinea.

Men sedan årsskiftet har alltså New York tagit ett försiktigt steg mot möjligheten för föräldrar att stanna hemma med barnen.

Föräldraledigheten fick mig att förstå att jag faktiskt vill vara hemma med barnen mer och inte ge all tid till jobbet

― Tyler Moore, tvåbarnspappa

Natacha Carbajal-Evangelista, biträdande arbetskraftsminister för guvernören i New York, berättar att man beslöt sig för att införa betald föräldraledighet för att människor skulle slippa välja mellan att klara sig ekonomiskt och sina familjer.

— De första tio månaderna har gått väldigt bra, tusentals New York-bor har redan utnyttjat initiativet och det har hjälpt många familjer, säger Carbajal-Evangelista.

Tyler Moore berättar att han insåg att hans barn kanske såg honom annorlunda innan han började tillbringa mer tid med dem.

— När jag började min föräldraledighet tog jag Mabel till ett museum och på hemvägen sa hon "pappa, du är min favoritbarnvakt!". Det kändes som ett sådant ställningstagande, att hon såg mig som en barnvakt och inte en förälder, för hon hade aldrig sagt det till min fru.

Tyler stannade hemma med Mabel och Matilda i åtta veckor, något som är väldigt ovanligt för amerikanska pappor. Under 2018 har man kunnat lyfta upp till hälften av sin lön under ledigheten.

Detta finansieras dels genom försäkring och dels genom att arbetstagare ger några cent av sin lön varje vecka till en föräldrapenningskassa.

Norden ett exempel

I Finland har pappor rätt till 9 veckors pappaledighet fram till att barnet fyllt två år, och kan dessutom ta ut en hur stor del av en sexmånaders föräldraledighet som helst. Enligt statistikcentralen används ändå bara 10% av föräldraledigheten av pappor, medan själva pappaledigheten utnyttjas av kring 75% av alla Finlands pappor.

I ett nordiskt perspektiv ligger finländska fäder efter sina grannar, men jämfört med amerikanska pappor är skillnaden enorm. Enligt Carbajal-Evangelista var de nordiska länderna ett exempel man såg på då lagen planerades.

— Vi såg på Skandinavien och andra internationella exempel när vi byggde ihop initiativet som nu är det starkaste i vårt land.

Det vankas modellera hos familjen Moore. Mabel och Matilda visar glatt hur de bakar små kakor av den färggranna leran, likadana som pappa lärt dem att baka i köket.

Vi såg på Skandinavien och andra internationella exempel när vi byggde ihop initiativet

― Natacha Carbajal-Evangelista, biträdande arbetskraftsminister

När Tyler Moore hör om det finska systemet där föräldrarna tillsammans kan ta ut flera månader blir han imponerad. Då han berättade för sina vänner att han tänkt ta ut föräldraledighet var det många som tyckte att det lät förfärligt — och tråkigt. Vad skulle han göra om dagarna?

— Det är något i USA som inte är allmänt godkänt. Jag sa åt dem att det faktiskt är underbart och att det är sorgligt att de tycker så, att det här bara skulle vara mammans roll.

Tanken om att staten skulle hjälpa människor att ta ledigt från jobbet går bara emot hela det kapitalistiska tankesättet

― Tyler Moore, tvåbarnspappa

I USA handlar föräldraledigheten mycket om tvåpartipolitiken. I Tylers hemstat Kentucky, som är starkt republikansk, skulle en liknande lag enligt honom vara omöjlig.

— Tanken om att staten skulle hjälpa människor att ta ledigt från jobbet går bara emot hela det kapitalistiska tankesättet, säger han.

Tyler berättar att hans förhållande till barnen blivit ett helt annat än om han varit tvungen att jobba heltid medan de var riktigt små. När Matilda var nio månader gammal packade han för första gången ensam in bägge barnen i bilen och insåg hur utmanande det var.

— Jag ringde min fru och sa "det där var svårt, hur har du klarat det där?" Och min dotter var nio månader, under nio månader hade jag aldrig satt dem in i bilen själv!

Farsor

10 frågor om fars dag – visste du det här om pappor?

Testa din kunskap om pappor i vårt kluriga quiz!

Diskussion om artikeln