Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bara ett rökfritt bostadsbolag i Östnyland: "Vi är förvånade över att vi inte har fått in fler ansökningar"

Från 2018
rökning under graviditet
Bild: YLE/Nella Nuora

Den nya tobakslagen trädde i kraft vid årsskiftet 2016-2017 och möjliggjorde rökfria bostadsbolag, i praktiken rökfria balkonger. Bara ett bostadsbolag i Östnyland har skickat in sin ansökan.

- Det har förvånat oss att vi inte fått in fler ansökningar. Vi har faktiskt bara en enda ansökan som väntar på behandling, säger hälsoinspektör Tomi Jormanainen vid Borgå stads miljöhälsovårdstillsyn.

Jormanainen säger att miljöhälsovårdstillsynen trodde att ansökningarna skulle börja droppa in på våren efter bostadsaktiebolagens bolagsstämmor, men så gick det inte.

- Kanske är det så att bostadsaktiebolagen uppfattar ansökningsprocessen som besvärlig, funderar Jormanainen.

Priset borde inte avskräcka

Enligt en artikel på finska Yle, upplevs både ansökningsprocessen och övervakningen som besvärlig.

Då den nya tobakslagen trädde i kraft vid årsskiftet 2016-2017 var förväntningarna bland bostadsbolag höga. Äntligen skulle bolagen få ett verktyg med vilket man skulle kunna råda bot på tobaksrökningen på balkongerna.

På två år borde praktiskt taget alla bostadsbolag i landet ha hunnit ansöka om att få bli ett rökfritt bostadsbolag men till dags dato har bara 200 bostadsbolag i Finland ansökt.

- Åtminstone borde inte priset vara det som avskräcker. Det handlar bara om en behandlingsavgift på några hundralappar, vilket inte borde vara oöverkomligt för bostadsbolagen, säger Tomi Jormanainen.

Rostig plåthink med cigarettfimpar utomhus.
Bild: Sebastian Dahlström

Bostadsbolag funderar men tar inte steget

Hälsoinspektör Tomi Jormanainen tror att saken nog diskuterats i bostadsbolag och också i det husbolag där Jormanainen själv sitter med i styrelsen har rökfriheten behandlats.

- Varför man gått in för att inte ansöka är för mig en gåta. I det bostadsbolag där jag är styrelsemedlem beslöt vi att ta steget och det är faktiskt den ansökan som väntar på behandling här på hälsoskyddet, säger Jormanainen.

Miljöhälsovården övervakar, förebygger och eliminerar sanitära olägenheter i miljön, inte enbart i Borgå utan också i grannkommunerna Askola, Borgnäs, Lappträsk, Lovisa och Sibbo.

- Det bostadsbolag som nu ansökt om att få bli ett rökfritt bostadsbolag finns i Borgå, så från de andra kommunerna i Östnyland som underlyder oss har vi inte fått in en enda ansökan på två år, säger Jormanainen.

En hand som håller i en cigarett mellan pek- och långfingret.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Miljöhälsovården onödig mellanhand

Tomi Jormanainen säger att miljöhälsovårdstillsynen inte för någon kampanj utan att bostadsbolagen fattar sina egna beslut.

- När bostadsbolagen väl fattat sitt beslut om att gå in för rökfrihet, följer en besvärstid på två månader. Efter det är det fritt fram att skicka in en ansökan, förklarar Jormanainen.

Vad kunde göras för att fler bostadsbolag skulle nappa på möjligheten att bli rökfria?

- Personligen anser jag att det är värt att göra en ansökan men det är förstås bostadsbolagens sak att besluta om hur man vill ha det. Lite märkligt är det att miljöhälsovårdstillsynen måste kopplas in som en i princip onödig mellanhand, säger Jormanainen.

Att mellanhanden försvinner kan faktiskt bli verklighet.

Social- och hälsovårdsministeriets tobaksarbetsgrupp föreslog nämligen i maj att bostadsbolagen med ett majoritetsbeslut kan gå in för att förbjuda rökning inte bara på balkongen, utan också i bostäderna.