Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringsförslag presenteras i dag - men riksdagen vill inte att Kristersson blir statsminister

Från 2018
Ulf Kristersson på en valreklam.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson gick till val på att bli Sveriges nya statsminister, men han ser inte ut att lyckas.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Sverige fortsätter den tröga regeringsbildningen och på onsdag väntas riksdagen rösta nej till att Moderatledaren Ulf Kristersson blir statsminister. I dag på förmiddagen ska Kristerssons förslag till regering presenteras.

Moderatledaren Ulf Kristerssons väg till regeringsmakten går inte som på Strömsö. Det är sannolikt endast Kristdemokraterna som vill gå med i hans regering.

Alliansledarna Ebba Busch-Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)
Bildtext Den här bilden av Alliansens partiledare togs innan valet och bilden har kommit att symbolisera sprickan mellan de borgerliga partierna. Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) till vänster och Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) till höger.
Bild: EPA / Stina Stjernkvist

De två andra borgerliga partierna, Liberalerna och Centerpartiet, gick också till val på att ha Kristersson som statsminister, men nu backar de.

Liberalerna och Centerpartiet är rädda för att Sverigedemokraterna får inflytande om det borgerliga blocket bildar regering. Det vill Liberalerna och Centerpartiet motarbeta till varje pris.

De politiska blocken i Sverige

I dag klockan 11.30 finsk tid presenterar talmannen Andreas Norlén (Moderat) Kristerssons regeringsförslag.

Sverigedemokraterna kräver minskad invandring för att stödja Kristersson

Och på onsdag ska riksdagen rösta om statsministerkandidaten Ulf Kristersson, och majoriteten av ledamöterna väntas rösta nej. Också Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har sagt att de röstar nej om de inte får inflytande.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson på valkvällen 2018.
Bildtext Jimmie Åkesson har sagt att Sverigedemokraterna röstar nej till <em>alla</em> regeringar som inte ger dem inflytande.
Bild: EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Sverigedemokraterna har satt som ultimatum att antalet asyl- och anhöriginvandrare måste minska, för att de ska rösta för en regerings budget.

Hittills har Ulf Kristersson hållit fast vid att han inte tänker förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, men att det parti som vill, får rösta på honom.

Nya talmansrundor och statsministeromröstningar att vänta

Om riksdagen röstar nej till Ulf Kristersson, blir det en historisk förlust för Moderatledaren. Sveriges riksdag har aldrig tidigare röstat emot det förslag till statsminister som talmannen har lagt fram.

Moderaten Andreas Norlén.
Bildtext Talmannen Andreas Norlén försöker med statsministeromröstningarna pressa partierna att ta ställning och komma vidare i processen att bilda regering.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Samtidigt talar också mycket för att den borgerliga Alliansen splittras efter omröstningen, då både Centerpartiet och Liberalerna har signalerat att de tänker rösta nej.

Om Ulf Kristersson inte får stöd i riksdagen blir det först en ny talmansrunda. Sedan kan talmannen till exempel välja att låta riksdagen rösta om Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister eller så kan Centerpartiets Annie Lööf få sonderingsuppdraget.

För att det ska bli extraval krävs det att riksdagen röstar nej till fyra statsministerkandidater. Ett extraval ska sedan hållas inom tre månader.

Diskussion om artikeln