Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kontanter levereras hem till dörren i Ingå - Aktia testar en ny typ av banktjänst

Från 2018
Uppdaterad 09.11.2018 16:15.
En femtioeurossedel överräcks från en hand till en annan.

Från och med nästa år kan Aktias kunder i Ingå beställa hem kontanter. Aktia testar den nya servicen på fyra orter, och Ingå är en av dem.

- Det var en tjänsteman på ett av våra kontor som fick idén. Hemleveranser av olika produkter blir allt vanligare, så varför inte leverera kontanter på samma sätt, säger Merja Sergelius, direktör med ansvar för personkundverksamheten på Aktia.

Ett bankhus i Ingå kyrkby som tillhör Aktia.
Bildtext Aktias kontor i Ingå.
Bild: Marica Hildén / Yle

40 procent av kunderna är intresserade av tjänsten

Det är i samarbete med posten som pengarna levereras. Aktia uppmanar kunderna som vill utnyttja tjänsten att först göra upp ett avtal med banken om summan och leveransdagen. Sedan gäller det att personligen ta emot försändelsen.

Posten levererar kontanterna som försäkrad värdeförsändelse inom 2–3 arbetsdagar efter att summan tagits ut. Priset för hemtransport är 15 euro per försändelse, 10 euro om man väljer att avhämta pengarna på postkontoret.

I det första skedet är det frågan om ett pilotprojekt under perioden januari-mars. Vid sidan av Ingå får Aktias kunder i huvudstadsregionen, Lovisa och Jakobstad vara med om projektet. Om allting fungerar bra så kommer tjänsten sedan att utvidgas till alla kontor.

En undersökning som Aktia gjorde i somras visar att över 40 procent av kunderna är intresserade av tjänsten. Att Ingå-kontoret är ett av de kontor som deltar i pilotprojektet är mest en tillfällighet.

- Det handlar om att vi vill samla in erfarenheter från olika typer av områden och kontor för att få så bred statistik som möjligt. Dels följer vi upp kundernas erfarenheter, och dels undersöker vi hur våra interna system fungerar. Ingå var ett av kontoren vi valde, säger Sergelius.

Underlättar rusningen i bankkontoren

Merja Sergelius säger att kontantanvändningen minskar med nästan 10 procent per år, men trots det kan det finnas behov av den här tjänsten.

- Det finns ändå de som gillar kontanter, eller vid något enstaka tillfälle har behov av den här tjänsten i områden där avstånden är långa. Vi tror att tjänsten dessutom kommer att minska på rusningen i våra kontor, säger Sergelius.

Diskussion om artikeln