Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trebarnspappan Kais Zaya från Åbo är årets pappa: "Man ska njuta av faderskapet!"

Från 2018
tolken zaya kais
Bild: Yle/Johanna Ventus

Priset Årets pappa har delats ut sedan år 2006. Kais Zaya från Åbo är en av de tre papporna som får priset i år.

Tillsammans med två andra pappor, Risto Tuominen från Lempäälä och Topi Linjama från Joensuu, har Åbobon Kais Zaya valts till årets pappa.

De tog emot utmärkelserna av familje- och omsorgsminister Annika Saarikko.

Kais Zaya får priset för att han är aktiv i föräldraföreningar och betonar det gemensamma uppfostringsansvaret som skolan och föräldrarna har.

Han har också uppmanat flera pappor att delta i arbetet. Zaya har också ordnat klubbverksamhet och varit fotbollstränare för unga.

Att vara pappa betyder allt

– Det känns fint, fantastiskt! Jag värdesätter den här utmärkelsen väldigt högt, säger Kais Zaya.

Enligt Zaya kan man vara av olika åsikt då det kommer till motiveringen och argumenten för priset.

– Om jag har förstått rätt varierar kriterierna från år till år. Jag vet också att det finns så många andra härliga, goda och exemplariska pappor som aldrig kommer att få en liknande bekännelse.

Kais Zaya har tre barn. Han säger att det betyder allt för honom att få vara pappa.

– Att vara pappa är en sak som kanske inte riktigt går att beskriva med ord. Att vara pappa skiljer sig mycket från att fungera som pappa. Många kan agera pappa men alla kan inte vara allt som en pappa är, säger Zaya.

Många kan agera pappa men alla kan inte vara allt som en pappa är

– Det är en idealsituation och en dygd som man bör njuta av. Att få vara pappa.

Att vara pappa handlar om att lära sig hela tiden

Att vara pappa innebär enligt Zaya att lära sig hela tiden. Zaya säger att en pappas uppgift är att ta hand, skydda och uppfostra sina barn.

– Den uppgiften börjar så fort barnet föds. En pappa ska vara där för sina barn under livets alla skeden, ta del av upplevelserna och stöda dem. Det finns så många uppgifter, säger Zaya.

Ett exempel som Kais Zaya vill sätta för sina egna och andra barn är att bära ansvar, dela med sig och göra saker tillsammans.

– Det handlar om familjer, inte bara individer. Som pappa är jag del av en familjeenhet och kan inte bara gå min egen väg.

– Vi har alla vår egen roll i familjen, men för att familjelivet ska fungera måste vi göra saker tillsammans som en gemenskap. Som pappa tycker jag att det är viktigt att stöda och vara där för familjen, säger Zaya.

Att vara pappa i Finland är annorlunda än i Irak

Zaya har sina rötter i Irak och har hjälpt andra invånare att komma in i samhället. Enligt honom finns det stora skillnader mellan papparollen i Finland och i Irak.

– Skillnaden är ganska stor. I Irak är uppfostringsprinciperna ganska lika, men metoderna och omgivningen är väldigt olika.

– I Irak handlar det mycket om att lära sig genom att efterapa och att ärva. Till exempel ärver mannen papparollen och färdigheterna. Det är en väg som följande generationer förväntas fortsätta att gå.

Enligt Zaya har familjemedlemmarna i Irak ett stödande nätverk med mycket klara roller och ställning.

I Finland kan nätverket vara svagare men uppfostringen är mer pedagogisk och barnen har mycket fler och större möjligheter.

– Det kräver att vi kan sätta oss ner på barnens nivå och lära oss och växa tillsammans med dem, säger Kais Zaya.

Zaya vill gratulera alla pappor och önskar alla lycka, styrka och visdom.

– Som vuxna kan vi ännu växa och som pappor kan vi ännu lära oss. Ta hand om era familjer och håll fast vid familjens gemenskap.

– Jag trodde länge att jag var vuxen och visste allt, men med åren har jag förstått hur fel jag hade, säger Zaya.

Diskussion om artikeln