Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

I Andra åket bjuder Felix Herngren på kulturkrockar i svenska fjällen – "Utan drama har jag ingen motivation att jobba"

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 15:35.
Huvudkaraktärerna i Andra åket vid en snöskoter med fjäll i bakgrunden.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Andra åket är en relationskomedi om en storstadsfamilj som bryter upp från sitt gamla liv för att ta över ett gammalt skidhotell i svenska fjällen. Felix Herngrens nya dramaserie handlar om kulturkrockar innanför landsgränserna och familjeband och drömmen om att ta sig ur ekorrhjulet.

I upptakten till dramaserien flyttar Madde och Petter tillsammans med sin 13-åriga dotter Ida till Björkfjället, en liten skidort i svenska fjällen. Madde är uppvuxen där men för hipstern Petter är det ett chockartat miljöombyte.

Båda ser i alla fall fram emot ett nytt liv i glesbygden. Nu är det slut med slalomåkning i bilköerna och dags för en mindre stressig tillvaro.

Maddes mamma Ingegerd har gått i pension och lämnat över ansvaret för familjens lilla hotell ”Gammelgården” till Madde. Hon och Petter ska nu driva det med Maddes bror Tommy som sedan tidigare jobbat i köket.

Det visar sig vara en allt annat än lätt uppgift.

Färgstarka karaktärer

Ida kör hela tonårsregistret på en gång och inget är närmare världens undergång än en dålig internetuppkoppling. Ingegerd har lite svårt att släppa taget om verksamheten. Den heterofoba Tommy kommer direkt på kant med Petter och hans idéer som ny kökschef.

I receptionen finns släktingen Cesar som mest jobbar på att undvika arbete. Som grädde på moset finns hotellets allt i allo, Maddes lite senila farbror Lennart, som lyckas stjälpa mer än han hjälper.

I Björkfjället finns förutom släkten också Maddes vänner och plågoandar från uppväxtåren. Alla har förändrats, men på något konstigt sätt är samtidigt allt precis som vanligt.

När allt kommer omkring är kanske inte snön är så mycket vitare på andra sidan.

Madde och Petter sitter bredvid varandra utomhus i tjocka mössor och ler.
Bildtext Madde och Petter ser fram emot en nystart i svenska fjällen.
Bild: FLX

Mer drama för att skapa substans

Seriens upphovsman, Felix Herngren, kräver ingen närmare presentation. Med serien som bland andra Solsidan och Bonusfamiljen är han relationskomikens nummer ett i vårt västra grannland.

När Yle träffar Herngren berättar han bland annat om behovet av mera djup.

- Ju äldre jag blir desto mer känner jag att det jag gör måste bottna i något slags allvarar, och sedan intalade jag mig att det också rent strategiskt är bättre för en serie att ha lite mer djup.

- I dag är utbudet så stor med Netflix och allt annat, så om man skall fastna för något måste det finnas lite mer substans, annars passerar det snabbare, blåser förbi på ett annat sätt.

Greppet känns igen från hans tidigare dramaserier. Freddes urspårningar i Solsidan blir roligt när det bottnar i det faktum att han är en familjefar som försöker sitt bästa. Bonusfamiljens alla turer går hand i hand med den kärlek som finns karaktärerna emellan.

Steget till familjerelationerna i Andra åket är inte jättelångt.

- Ganska tidigt kände jag att det inte kan vara en serie om ett knasigt hotell i Norrland eller Norrbotten. Det måste handla om en familj och det som händer dem emellan, sedan kan man i det skruva på humor och hitta det roliga.

- Men det måste bli en del drama i det också, annars hittar jag inget som motiverar mig att jobba med det. Det bär alltså rent egoistiska skäl som drivit mig åt dramahållet.

Madde står i köket med armarna i kors
Bildtext Maddes idéer om Gammelgården uppskattas inte alltid.
Bild: FLX

Storstadstjejen från landet och bohemen

Grundläggande i serien är kulturkrocken mellan stad och landsbyggd. Men Herngren har inte tagit den lättaste vägen genom att dumpa en storstadsfamilj bland norrlänningar. Det skulle ha blivit komiskt enklare men inte lika intressant.

- När det gäller Andra åket var det intressant att hitta en tjej som är född uppe i Norrbotten längst norr i Sverige och som tidigt har flyttat till Stockholm, träffat en man där och bildat familj.

- Hon är den energiska tjejen som egentligen är mera en storstadspersonlighet, fast från början född i norr. Så träffar hon bohemen, söderkisen, som vill brygga sitt eget öl och göra sin egen korv och gärna bo på landet, men som ändå är en utpräglad storstadskille.

- Dynamiken dem emellan blir spännande och man kommer längre ifrån klichéerna när man låter personerna byta plats, säger Herngren med hänvisning till att det varit lättare att spela på det mer uppenbara med urbana stockholmare som flyttar norrut.

Karaktärerna Petter och Madde i en skidlift med glada leenden.
Bild: FLX

Med Madde som centralfigur i serien, som med jämna mellanrum till och med talar direkt till tittaren, förflyttas vi i tio avsnitt till svenska Björkfjllet.

Madde och Petter må ha flytt ekorrhjulet och trängseln i storstaden, men också bland de öppna vidderna i svenska fjällen kan det uppstå förvånansvärt mycket krockar människor emellan.

- Vi byggde situationerna kring vad som händer med en person som Madde när man placerar henne där uppe med målet att bli accepterad av sin gamla födelseort, sin mamma och sin bror - hitta en ny position i familjen.

- Parallellt med att man hittar personerna börjar man rent komiskt, dramatiskt fundera på hur dessa personer bäst krockar med varandra och så skapar man situationer utifrån det, säger Felix Herngren på tal om den skapande processen.

Orginaltitel: Andra åket (Sverige 2018)
8 avsnitt
Serien sänds i Yle Fem måndag 12.11.2018 kl. 20.30. På Yle Arenan publiceras avsnitten måndagar kl. 06.00 (katalogen byggs på med ett avsnitt per vecka så att samtliga avsnitt till slut finns tillgängliga 30 dagar)

I rollerna: Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Elsa Forsberg, Lena T Hansson, Ida Engvoll, William Spetz m.fl.
Regi: Felix Herngren
Produktion: SVT, Filmpool Nord & FLX / Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln