Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vardagsblommor från mataffären och festblommor från blomsterbutiken – den här trenden oroar blomsterhandlare i Borgå

Från 2018
Henrietta Nyman-Lind.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Köper du dina "vardagsblommor" i mataffären? Då är du inte ensam om saken. Blomsterhandlaren Henrietta Nyman-Lind tycker att trenden är oroväckande och hoppas på att fler kunder skulle köpa blommor i blombutiken.

I blomsteraffären Henriettas blommor är höstens färger fortfarande närvarande och i skyltfönstret finns en hel del orange och gult. Men julen står för dörren och från och med nästa vecka är det julblommor som gäller, förutspår Nyman-Lind.

–Till jul kommer det att bli ganska mycket kransar, buketter, julrosor, vit hyacint och barrväxter, säger hon.

Blommor.
Bildtext Mycket orange i skyltfönstret, men snart blir det julblommor.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Under en vardagseftermiddag är det lugnt i butiken, men under veckoslutet lär det bli liv i luckan.

"Oroväckande" utveckling

Henrietta Nyman-Lind tycker att det inte finns särskilt många blombutiker i Borgå att välja mellan, åtminstone om man tar i beaktande storleken på staden.

Blommor.
Bildtext Julen har redan kommit till Henriettas blommor.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Nyman-Lind berättar att Finlands Blomsterhandlarförbund för en tid sedan meddelande att finländare köper 80 procent av alla blommor i andra affärer än blombutiker.

– Det tycker jag att är ganska oroväckande.

Enligt Nyman-Lind tenderar folk att köpa ”vardagsblommorna” i mataffären medan man kommer till blomsteraffären när man vill ha något extra, blommor till fester, högtider, begravningar och bröllop.

Blommor.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Jag tror att det här leder till att det inte finns så mycket blombutiker. Jag önskar att folk skulle tänka på att gå till blombutiken när de ska köpa sina vardagsblommor, och inte bara när de behöver en begravningsblomma. Annars kommer det snart att inte finnas blombutiker.

Nyman-Lind misstänker att många blomsterhandlare lägger lapp på luckan på grund av att majoriteten av blommorna nuförtiden säljs i olika mataffärer.

Skillnader i kvalitet

Enligt Henrietta Nyman-Lind är skillnaden på blommornas kvalitet i olika slags affärer tydlig.

Henriettas blommor.
Bildtext Henrietta Nyman-Lind tror att blombutiker stänger eftersom kunderna köper blommor i mataffärer.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Kvalitetsmässigt kan man köpa blommor i många olika prisklasser, till exempel enligt vikt, storlek och hur stor lök blomman blivit uppdriven från. Jag försöker köpa blommor av så bra kvalitet som möjligt, och en bukett ska hålla länge, åtminstone en vecka.

De blommor man köper i en dagligvaruhandel håller nödvändigtvis inte så bra, eftersom de köpts in till ett lågt pris och kvaliteten därmed är sämre, berättar Nyman-Lind.

Nyman-Lind har själv jobbat i blombranschen väldigt länge, och egen butik har hon haft i åtta år. Hon säger att det är viktigt att följa med trender, hålla sig uppdaterad och gå kurser och fortsätta utbilda sig för att lyckas.

– Dessutom ska man hålla sig till sin egen linje, butiken ska ha sin egen stil. Men så ska man förstås också anpassa sig enligt kundernas önskemål.

Blomsterhandlaren ska finnas på Instagram

Sociala medier har blivit viktigt för Henriettas blommor, och Nyman-Lind lägger nästan dagligen upp blombilder på butikens Instagram och Facebook. På den vägen kan folk hitta till hennes butik.

På sociala medier kan man som florist också upptäcka nya trender.

– Så kallade ”hyggebuketter” ser man överallt på sociala medier.

Blommor.
Bildtext Också blombuketten ska vara "hygge".
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Med det danska ordet hygge menas en mysig och varm atmosfär där man njuter av det goda i livet.

Just nu är det också ganska trendigt att folk vill binda sina egna buketter, eller bara ha några gröna kvistar i en vas hemma.

– En kvist här, en kvist där. Blommor är inne just nu, och folk vill gärna dekorera sitt hem med blommor.

Folk har vant sig vid att köpa blommor till sig själv

Marianne Nordström på Lovisa Blomster berättar att hon försöker köra sitt eget race med tanke på konkurrensen från dagligvaruhandeln.

– Mataffärerna har ett visst slags urval av blommor medan vi binder buketter och säljer blommor för högtider, fester och begravningar. Vi har en annan marknad, kan man säga.

Enligt Nordström har mataffärernas blomförsäljning också fört med sig någonting bra.

– Eftersom blommorna är billiga så har folk vant sig vid att köpa blommor till sig själv. Endel har svårt med det och tycker att man bara ska köpa blommor till andra.

Blommor.
Bildtext Folk köper blommor också till sig själv, säger Marianne Nordström.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Men nu har blombutikerna tagit fasta på att allt fler vill köpa blommor till sig själv. Hon berättar att hennes blombutik har ett nytt koncept som går ut på att man får köpa snittblommor till ett billigt pris. Man plockar själv vad man vill ha och binder ihop sin bukett hemma.

Nordström anser också att man som blomsterhandlare måste följa med trender, eftersom en blombutik ska kunna erbjuda trendiga blommor åt sina kunder.

– Om det finns någon populär blomma eller bukett i en inredningstidning så kan vi ha den i butik inom en vecka. Det sysslar inte mataffärerna med.

Blommorna slutar aldrig att förtjusa

Saara Manninen på Porvoon Kukkapalvelu berättar att konkurrensen om kunderna är ganska hård i blombranschen, eftersom det nuförtiden säljs blommor på så många olika ställen.

Hon har också märkt av att en del tenderar att köpa sina vardagsblommor i mataffären, eftersom det är enkelt att ta med sig en bukett på vägen ut.

Men hon säljer också en hel del vardagsblommor och kunderna köper blommor både till fest och vardag.

Dörrkrans.
Bildtext Utanför Saara Manninens butik hittar man höstiga kransar och små hyacinter.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Också hon konstaterar att det kan finnas vissa kvalitetsskillnader mellan blommor.

–Vissa blommor i blombutiken är större än de som säljs i andra butiker.

För att klara sig som blomsterhandlare i dagsläget får man vara beredd på att jobba hårt, putsa och feja mycket, samt ägna sig åt kundbetjäning.

Även om det är mycket jobb och otaliga mängder blommor så slutar Manninen ändå inte att förtjusas av sina blommor.

– Jag kan beundra blommorna och bli alldeles hänförd när det kommer in nya, fina blommor.