Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets manliga huvudrollsinnehavare Boodi Kabbani kliver in i barnprogramsvärlden

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 18:31.
Boodi Kabbani.
Bildtext Boodi Kabbani hoppas att priset för bästa manliga huvudroll ska öppna nya dörrar för honom.
Bild: Yle/Catariina Salo

När Boodi Kabbani vaknade den där morgonen hade han fått en videofil till sin telefon. Videon var från producenten till filmen A moment in the reeds, en film där Kabbani spelar en av huvudrollerna.

Efter att ha kollat filen fylldes han av en euforisk lycka - och tårar. I videon syntes nämligen hur Kabbani vunnit pris för bästa manliga huvudroll på Nordic International Film Festival i New York City. Själv kunde han inte närvara på festivalen, för som född syrier har Kabbani inget att göra inom Förenta staternas gränser.

- Visst önskar jag att vi hade varit där och fått ta emot statyn på scen, säger Kabbani och tillägger att han redan vant sej vid situationen att USA inte längre är öppet för personer med hans härkomst.

Boodi Kabbani kom till Finland som asylsökande från Syrien för fyra år sedan. Under sin tid i Finland har han redan gjort sej ett namn inom den finlandssvenska kulturvärlden.

Rollen i filmen A moment in the reeds är hans långfilmsdebut. Filmen har visats på en mängs internationella filmfestivaler.

Barnprogram inspirerar

För tillfället deltar Kabbani i pjäsen Tillståndet på Svenska Teatern, han spelade i Ricky Tick Big Bands musikvideo till låten Kohtalo och har tackat ja till att spela i två kortfilmer som produceras i London. Och något som gör honom oerhört glad; han ska medverka i barnprogrammet Hittehatt.

Hittehatt är ett program som ses på Yle Fem i BUU-klubben på onsdagar. Serien vill stärka barns självkänsla och skapa igenkänning med olika känslor och situationer.

Det är otroligt fint att få den plattformen, att bli inkluderad som rasifierad skådis i Finland.

Boodi Kabbani

- Manusförfattaren Karin Berglund kontaktade mej och och frågade om jag vore intresserad av att vara med i programmet, hon sa att jag är perfekt för rollen. Det är otroligt fint att få den plattformen, att bli inkluderad som rasifierad skådis i Finland.

Kabbani ser också fram emot att jobba med skådisarna Oskar Pöysti och Henrik Heselius, som medverkar i Hittehatt.

- Tänk att jag nu får jobba med skådisar som jag sett upp till på scenen tidigare, det är otroligt fint. Dessutom är programmet det gulligaste någonsin!

Trist typecasting

En av orsakerna till att Kabbani är extra glad över att jobba med Hittehatt är att det är en totalt motsatt karaktär till vad han oftast blir castad som. Med en bakgrund som asylsökande får han ofta just sådana roller.

Jag vill inte mata stereotyperna i vardagen genom normativa roller.

Boodi Kabbani

- Det är viktiga historier att lyfta upp, men jag känner att jag kan den rollen, den ger mej inget nytt. Det finns säkert andra skådisar som gagnas mer av de rollerna, säger Kabbani.

Som frilansande skådis måste en ibland göra jobb som kanske inte sitter till hundra procent inom det egna intresseområdet, men Kabbani säger att han aldrig skulle ta en roll som inte överensstämmer med hans livssyn.

Boodi Kabbani.
Bildtext Att spela in en musikvideo var nytt och lärorikt, Boodi Kabbani castades till Ricky Tick Big Bands senaste video Kohtalo.
Bild: Yle/Catariina Salo

- Jag vill inte mata stereotyperna i vardagen genom normativa roller.

I musikvideon till Ricky Tick Big Bands (Paleface, Redrama och Tommy Lindgren) låt Kohtalo, gick teamet igenom långa diskussioner för att videon i slutändan kändes bra för alla inblandade.

- Jag hyser stor respekt för bandet och för regissören Malin Nyqvist, som också castade mej till videon. I originalmanuset var det ändå fokus på en man som i princip stalkar (förföljer) en kvinna - en sån roll kan inte en rasifierad person med immigrantbakgrund spela i Finland, det ger helt fel konnotationer.

Kabbani poängterar ändå att teamet förstod hans tankar och att han är nöjd med slutresultatet.

“Alla har rätt till sitt eget modersmål”

Trots att Kabbani nu smider medan järnet är varmt ser han inget självändamål i att bli stjärna eller kändis. Att göra saker som har betydelse för världen och för enskilda personer är något han brinner för, skådespeleriet blir en sorts aktivism.

Boodi Kabbani.
Bildtext I Hittehatt kommer Kabbani att spela emot en av sina förebilder, Oskar Pöysti.
Bild: Yle/Catariina Salo

Förutom att skådespela skriver Kabbani själv på ett manus, och har nyligen regisserat sitt första verk. Kortfilmen ´Ana är nu i klippstadiet och handlar om den palestinska poeten Ghassan Kanafani.

- Jag hoppas kunna skicka in den till festivaler när den blir klar, säger regissörsdebutanten.

Manuset som Kabbani jobbar på kommer att resultera i något som åtminstone spelas på både arabiska och engelska.

- Ett av mina mål är att få spela på mitt modersmål inom en snar framtid, jag har aldrig haft en roll där jag fått prata arabiska.

Att få en roll i filmer eller serier som görs i de arabiska länderna är numer omöjligt för Kabbani. Eftersom han spelat homosexuell på film och själv är öppet gay, vore det så gott som omöjligt för honom att få en roll i till exempel sitt hemland Syrien.

- Även om ett filmteam skulle vara ok med mej och mina val, skulle de aldrig försvara mej mot samhället och makten. Det ligger helt enkelt inget att vinna i det för dem.

Härdad av sådana motgångar planerar Kabbani nu också ett litteraturprojekt för barn - på arabiska.

- När jag växte upp fanns det ingen litteratur eller ens ord för det jag var. Fanns det så var det så undangömt att det knappt gick att finna. Jag tycker att alla ska ha tillgång till allt på sitt eget modersmål, därför gör jag det.

 Boodi Kabbani.
Bildtext Boodi Kabbani är i början av sin skådiskarriär.
Bild: Yle/Catariina Salo

Litteraturprojektet väntar ännu på både finansiering och utgivare.

- Troligen får vi göra det online, det finns i alla fall ingen som kommer att ge ut det i de arabiska länderna, säger Kabbani om projektet som ska bryta samhällsnormer.

- Vi vill ge också arabiska barn litteratur som visar att det är möjligt att hitta sin egen frihet och att man inte behöver passa in i några som helst färdiga mallar. Jag är så väldigt entusiastisk inför det här projektet!