Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Markbränderna i Kalifornien har tvingat hundratusentals människor att evakuera - nu töms också kändistäta Malibu

Från 2018
Den brand som kallas "Woolsey" närmar sig kändistäta Malibu. I södra Kalifornien har ungefär 200 000 människor uppmanats evakuera.
Bildtext Den brand som kallas "Woolsey" närmar sig kändistäta Malibu. I södra Kalifornien har ungefär 200 000 människor uppmanats evakuera.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minst nio människor har dött, tiotals saknas och hundratusentals har uppmanats att evakuera under de svåra markbränderna i Kalifornien. En del experter varnar för att klimatförändringen gör det hela värre. Trump skyller på misskötsel av skogarna och hotar dra in bidrag.

Kaliforniens värsta skogsbrand genom tiderna, "Camp Fire" i norra Kalifornien, har hittills spridit sig över en yta om minst 365 kvadratkilometer. Bara fem procent av den var under kontroll på fredag kväll, lokal tid.

Branden har förstört drygt 6 400 bostadshus och omkring 260 företag hittills, framför allt i staden Paradise som praktiskt taget helt ödelagts av branden.

- Den här händelsen var det värsta tänkbara scenariot. Det var en händelse som vi länge har befarat. Tyvärr kunde inte alla ta sig ut, sade Kory Honea, sheriff i Butte County, på en presskonferens på fredag kväll.

Utbrända bilar längs med en av vägarna i Paradise.
Bildtext Utbrända bilar längs med en av vägarna i Paradise.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone nio människor hade då mist livet i Paradise. Fem av dem hittades inne i eller intill utbrända bilar. Åtminstone 35 människor i staden saknas.

Bilderna från Paradise med omnejd är dramatiska. Bland annat har det på sociala medier spridits en video på en häpnadsväckande eldvirvel.

Branden som alltså kallas "Camp Fire" bröt ut i torsdags i utkanterna av urskogsreservatet Plumas National Forest, nordost om Sacramento, och spred sig snabbt.

Bergsstaden Paradise har cirka 27 000 invånare, många av dem pensionärer, och branden ska ha dragit in där så snabbt att människor tvingades lämna sina bilar i bilkön på stadens enda genomfartsgata och springa ut ur staden.

Många kändisars hus hotade i Malibu

I södra Kalifornien har ungefär 200 000 människor nu beordrats att evakuera. Den största branden där har döpts till "Woolsey" och rasar nordväst om Los Angeles i Ventura County.

Den branden har redan spridits över en yta på över 140 kvadratkilometer och hotar ungefär 75 000 hem, enligt myndigheterna.

En bild tagen i Malibu på fredagen på branden "Woolsey".
Bildtext En bild tagen i Malibu på fredagen på branden "Woolsey".
Bild: AFP / Lehtikuva

Bland dem som nu tvingas lämna sina hem där finns de ungefär 10 000 invånarna i småstaden Malibu. Staden är alltså liten, men kändistät. Många av kändisarna har twittrat om branden.

Bland andra artisten Lady Gaga som uttrycker sin medkänsla med alla som drabbats och samtidigt undrar om hennes eget hus kommer att sväljas av lågorna.

En tredje större brand som kallas "Hill Fire" härjar intill "Woolsey" i Newbury Park, också nordväst om Los Angeles.

Trump skyller på dålig skogsskötsel

Amerikanska medier, som exempelvis MSNBC, har under det senaste dygnet intervjuat experter som menar att förödande skogsbränder kommer att bli allt vanligare i Kalifornien på grund av klimatförändringen.

Skogsbränder är vanliga i Kalifornien från mitten av sommaren till tidig höst, men nu ser säsongen ut att bli allt längre och svårare på grund av värmen och torkan.

President Donald Trump talar ogärna om klimatförändringen. Han är i Frankrike för att högtidlighålla första världskrigets slut, men twittrade om markbränderna i Kalifornien på lördag förmiddag.

Enligt Trump finns det ingen annan anledning till de förödande skogsbränderna i Kalifornien än usel skogsskötsel.

Han hotar också med att dra in de "miljarder dollar" i statliga bidrag som går till skogsskötsel om situationen inte rättas till.

Källor: AP, AFP, Reuters, MSNBC, CNN, BBC

Diskussion om artikeln