Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens sköna revansch – ena debutanten avgjorde, en annan höll nollan

Från 2018
Uppdaterad 10.11.2018 21:11.
Lejonen jublar.
Bildtext Harri Pesonen jublar efter Arttu Ruotsalainens mål.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Lejonen skakade av sig smällen mot Ryssland och förgyllde den fina landslagsdagen med att ta en klar seger. Om debutanterna har varit på tapeten inför och under turneringen, fanns det all orsak att fortsätta prata om dem efter nollningen av Tjeckien.

– Nu ser vi till att Tjeckien åker på stryk.

Så avslutade Kimmo Timonen sitt tal när han hyllades för sina insatser i landslaget. Det var före Finlands EHT-match mot Tjeckien.

Lejonen stod i båset, lyssnade på backlegendaren och gjorde precis som han sa. Framför den stora hemmapubliken i Helsingfors på 11 350 åskådare tog Finland en stabil 3–0-seger mot tjeckerna.

Samtidigt blev matchen en skön revansch för Lejonen efter den tama insatsen mot Ryssland i torsdags.

– Vi spelade bra i dag. Vi hade bra energi, eventuellt gav Timonens ceremoni lite extra, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle.

Debutant gjorde mål

Ett av de stora temana inför veckans turnering har varit alla debutanter i Finlands lag. En av dem öppnade målskyttet efter 12.24.

Ilves-anfallaren Arttu Ruotsalainen bjöds på ett friläge efter en lång passning av Harri Pesonen. Ruotsalainen lyckades lirka in pucken bakom Patrik Bartosak i det tjeckiska målet.

I andra perioden utökade Lejonen två gånger om. Något mer rutinerade Joonas Nättinen och Sakari Manninen noterades för fullträffarna när Lejonen i praktiken avgjorde.

– Debutanterna spelade riktigt bra, säger Jalonen.

Veini Vehviläinen.
Bildtext Lagkamraterna gratulerade Veini Vehviläinen efter segern i landslagsdebuten.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

"Kan inte klaga"

Den tredje perioden blev mållös – och det glädjer nog Veini Vehviläinen mest. Målvakten fick nämligen hålla nollan i sin landslagsdebut och såg till att säkra den finländska 3–0-segern, vilket samtidigt innebär att Rysslands turneringsseger är säkrad.

– Man kan inte klaga efter det här. Det var en ganska enkel match, lagkamraterna hjälpte till väldigt bra. Jag tänkte inte på att hålla nollan. Man tittar efter matchen vad det står på resultattavlan, säger Vehviläinen.

– Man kan inte dominera hela tiden, men vi höll dem borta från de stora chanserna. De fick mest lägen via våra missar och Veini gjorde en kylig insats. Det kom inga returer alls från honom, säger Jalonen.

I söndagens avslutning av säsongens första EHT-turnering möts Finland och Sverige i den sena matchen (nedsläpp klockan 17.30). Före det ställs Ryssland mot Tjeckien.

Resultat, Euro Hockey Tour:

Finland–Tjeckien 3–0 (1–0, 2–0, 0–0)
12.24 1–0 Arttu Ruotsalainen (Harri Pesonen, Teemu Kivihalme)
26.28 2–0 Joonas Nättinen
32.16 3–0 Sakari Manninen

Kimmo Timonen.

Tårögd Timonen hyllades för sina insatser i Lejonen: "Obeskrivliga minnen"

Hyllades i Helsingfors – landslagströjan upp i taket.

Diskussion om artikeln