Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Roms borgmästare sitter kvar – frikänd i korruptionsmål

Från 2018
Roms borgmästare Virginia Raggi vinkar.
Bildtext Virginia Raggi vid Roms filmfestival i oktober 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter en dryg timmes behandling föll domen på lördag kväll, och borgmästaren Virginia Raggi brast ut i gråt.

Hon var frikänd och kvar på sin post som borgmästare med hedern i behåll.

- Den här domen stöter undan två år av smutskastning. Nu går vi vidare med huvudet högt, skrev Raggi på Twitter efter att domen hade delgivits.

Raggi stod åtalad för korruption. Hon misstänktes ha ljugit i samband med anställningen av Renato Mara som chef för Roms turismnäring. Mara är bror till en av Raggis närmaste medarbetare.

Rätten ansåg däremot att Raggi antingen inte medvetet bröt mot lagen eller att hon var ovetande om omständigheterna kring anställningen.

Hängde på en skör tråd

Både Raggis levebröd och heder stod på spel, för en fällande dom hade inneburit ett brott mot det egna partiets regler.

Det populistiska Femstjärnerörelsen framhäver själv en polerad image, och har lovat utrota korruptionen i den italienska huvudstaden.

Partiets egna regler stipulerar också att invalda medlemmar måste avsäga sig sitt mandat, om de döms för brott.

En fällande dom hade med andra ord varit genant för både Raggi och partiet, och kostat partiet deras stora genombrott i borgmästarposten i huvudstaden.

Föga framsteg under Raggis tid som borgmästare

Femstjärnerörelsen fick ett stort genombrott 2016 då Raggi valdes till borgmästare i Rom, där varken vänster- eller högerpartier ansågs ha kunnat råda bot på problemen med skulder och korruption.

Hennes kritiker hävdar däremot att hon i dag fortfarande inte lyckats göra nämnvärda framsteg angående transport, vägunderhåll och sophantering.

Tusentals personer protesterade förra månaden utanför stadshuset mot misskötseln, men Raggi tillbakavisade klagomålen och påstod att staden nog åstadkommit framsteg.

På söndag ska över två miljoner romare rösta i en folkomröstning om huruvida stadens kollektivtrafik, som nu drivs av ett kommunalt och bankrutt bolag, ska öppnas upp för privatisering.

Källor: Reuters, AFP, Corriere della sera

Diskussion om artikeln