Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsledarna samlas i Paris för att minnas vapenstilleståndet som satte punkt för första världskriget: "Det här är vi skyldiga dem som stupade"

Från 2018
Uppdaterad 11.11.2018 18:18.
Angela Merkel och Emmanuel Macron i Frankrike den 10 november 2018.
Bildtext Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron i Frankrike igår.

I dag är världens blickar riktade mot Paris där firandet av hundraårsjubileet av första världskrigets slut kulminerar.

Ledarna för de tidigare fienderna Tyskland och Frankrike möttes redan igår vid platsen där det ursprungliga vapenstilleståndet slöts för hundra år sedan.

Budskapet var tydligt: det går att tillryggalägga fiendskap och bygga en bättre framtid om det finns gemensam vilja till det.

- Det här är vi skyldiga våra soldater som stupade, de unga män som var i er ålder eller lite äldre sade Macron till publiken som bestod av ungdomar.

- Det har rått fred i Europa i 73 år. Det har rått fred eftersom vi vill det, eftersom Tyskland och Frankrike vill ha fred.

Festigheterna kulminerar i dag

I dag kommer hela världens blickar att vara riktade mot Paris där festligheterna kulminerar på hundraårsdagen av vapenstilleståndet.

Dagen inleds med en högtidlig ceremoni vid Triumfbågen där tiotals stats- och regeringschefer medverkar.

På eftermiddagen fortsätter festligheterna med invigningen av Fredsforumet i Paris.

På förhand spekulerades det om ett eventuellt möte mellan Donald Trump och Vladimir Putin i samband med högtidligheterna i Paris. Det verkar ändå inte som att något egentligt möte kommer att bli av mellan presidenterna för USA och Ryssland.

Finland representeras av republikens president Sauli Niinistö.