Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Fem frågor inför Lejonens farsdagskamp mot Tre Kronor

Från 2018
Uppdaterad 11.11.2018 17:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Euro Hockey Tour: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Blekt i torsdags, strålande i går. Om slutsaldot av Lejonens vecka visar plus eller minus bestäms mot Tre Kronor i kväll. Mycket av fokus ligger på lördagens succédebutanter: Veini Vehviläinen och Arttu Ruotsalainen.

Efter 0-3 mot Ryssland och 3-0 mot Tjeckien avslutas EHT-turneringen för Lejonens del med match mot ett svenskt lag som hittills stått för liknande resultat, 3-2 borta mot Tjeckien i Prag i torsdags och 1-4 mot Ryssland i lördagseftermiddagens match i Helsingforsarenan.

Här fem frågor om det finländska läget inför matchen som numera utan större ironi kallas för ”farsdagsklassikern”.

1. Hur länge kan Vehviläinen hålla nollan?

Veini Vehviläinen behövde sannerligen inte jobba överdrivet hårt för att hålla nollan i sin A-landslagsdebut mot Tjeckien i går. Antagligen hade tränarteamet ursprungligen tänkt sig att Juha Metsola skulle stå mot Tre Kronor, men en målvakt som hållit tätt får givetvis fortsätta och i kväll får Vehviläinen därför chansen på nytt.

Sveriges offensiv skrämde inte mot Ryssland i går, det kan bli ny succé för Kärpäts 21-åring.

Veini Vehviläinen.
Bildtext Veini Vehviläinen gjorde en stark Lejondebut.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

2. Fortsätter Ruotsalainens succé?

Veckans landslag kännetecknas av en hel hög med debutanter, och den av dem som tagit för sig allra mest är Arttu Ruotsalainen. Ilvescentern var strålande mot Tjeckien och får nu fortsätta i exakt samma kedja som glänste i går, med Harri Pesonen och Ville Leskinen på yttrarna.

Var debuten en engångsföreteelse eller har Ruotsalainen helt enkelt vad som krävs för att bli säsongens sensation i Lejontröjan?

3. Spelar Pesonen och Nättinen in sig i VM-diskussionen på allvar?

Bara fyra finländska forwards spelar i samtliga tre matcher i veckan, och av dessa är Sakari Manninen och Teemu Hartikainen garanterat med i kampen om platser i den slutliga VM-truppen i maj, givetvis beroende på NHL-läget.

De övriga två anfallarna som i dag gör tredje matchen på fyra dagar är Harri Pesonen och Joonas Nättinen. Bägge var utmärkta i går, och med en lika stark insats i en fullsatt arena mot Tre Kronor förstärks duons aktier rejält med tanke på resten av säsongen.

Joonas Nättinen.
Bildtext Joonas Nättinen.
Bild: Emil Hansson / AOP

4. Lyckas Ruohomaa som förstacenter?

Den enskilt största finländska besvikelsen i de två första matcherna var Miro Aaltonen, som helt saknade flyt i sin roll som första center. Nu får i stället Mikael Ruohomaa testa i samma position.

Ruohomaa var inte bra i torsdags, men efter att ha vilat i går kan han tillföra ny energi till sina yttrar Manninen och Hartikainen och säkerställa att han finns med också i fortsatta landslagsdiskussioner.

5. Vad blir helhetsintrycket av Jalonens comeback?

Inte minst med tanke på att den tidigare sejouren som förbundskapten gav en enda medalj på fem VM-turneringar är Jukka Jalonens status rentav osannolikt stark. En fint genomförd hemmaturnering ger fortsatt arbetsro och håller de kritiska rösterna på distans.

Och helhetsintrycket hänger på den sista matchen. Lejonen var bleka mot Ryssland i torsdags men stod för en utmärkt insats mot Tjeckien i går. Drabbningen med Tre Kronor avgör om veckans slutsaldo visar på plus eller minus.

Finlands ishockeylejon i Helsingfors.
Bild: All Over Press / Petri Saarelainen

Finlands uppställning:

Målvakt:

35 Veini Vehviläinen
(77 Juha Metsola)

Första femman:

65 Sakari Manninen – 13 Mikael Ruohomaa – 70 Teemu Hartikainen
55 Atte Ohtamaa - 50 Miika Koivisto

Andra femman:

28 Harri Pesonen – 20 Arttu Ruotsalainen – 24 Ville Leskinen
61 Teemu Kivihalme – 6 Jani Hakanpää

Tredje femman:

38 Teemu Turunen – 22 Mika Niemi – 12 Marko Anttila
7 Veli-Matti Vittasmäki – 42 Teemu Eronen

Fjärde femman:

71 Juuso Puustinen – 21 Juhani Tyrväinen – 19 Joonas Nättinen
4 Mikko Lehtonen – 40 Petteri Lindbohm

Finland möter Sverige i Helsingforsarenan med start klockan 17.30 i kväll. Matchen sänds på TV2 och Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och Chriso Vuojärvi.

Programmet är inte längre tillgängligt
Euro Hockey Tour: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln