Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slaget om Hodeida fortsätter – tiotals har stupat under söndagen

Från 2018
Regeringsstyrkor i Jemens hamnstad Hodeida.
Bildtext Regeringsstyrkor i Jemens hamnstad Hodeida.

Över 400 soldater har stupat de senaste tio dagarna i striderna i Hodeida. Akutvårdare uppgav på söndagen att drygt 100 stridande hade stupat i och utanför staden under dagens lopp.

Striderna i Jemens viktigaste hamnstad har intensifierats efter att den Saudi-ledda koalitionen den första november återupptog deras försök att driva ut Houthirebellerna ur staden.

Saudiarabien och deras allierade inledde en första offensiv mot staden i juni, vilket gav upphov till en massiv utvandring av civila.

Offensiven avbröts däremot tillfälligt, då FN försökte inleda fredssamtal mellan parterna. Försöket misslyckades.

FN:s nuvarande mål är att åstadkomma fredssamtal innan årsskiftet, ett mål som Jemens utrikesminister har uttryckt stöd för.

Världens värsta kris

Striderna i Jemen har slagit hårt mot den civila befolkningen, och FN:s generalsekreterare Antonio Gutierres har kallat situationen i landet för världens värsta humanitära kris för tillfället.

Mariam Aldogani, Rädda barnens koordinator i Jemen, berättade på söndagen för nyhetsbyrån AFP att striderna är oändliga och att folket lever i ständig rädsla. Många räds till och med för att låta deras anhöriga vistas på sjukhus.

Under söndagen blev anställda på Hodeidas största sjukhus tvungna att fly, då striderna rasade kring byggnaden.

Representanter för ett sjukhus i Aden, en annan viktig hamnstad, uppger att de inte tar emot patienter längre. Sjukhuset är fullt efter en strid ström av patienter från oroshärdar runtom i landet.

Förutom hotet av striderna är svälten också ett akut problem i Jemen.

Miljontals människor är beroende av bistånd, och förra veckan meddelade FN:s organ World Food Programme att de ska fördubbla sina insatser så deras stöd ska nå upp till 14 miljoner människor.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln