Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre debutmålskyttar, ny nolla för säkre Vehviläinen – Lejonen körde över Tre Kronor

Från 2018
Uppdaterad 11.11.2018 22:47.
Lejonen jublar.
Bildtext Finland gjorde processen kort med Sverige.
Bild: Lehtikuva

Det blev 3–0, men det kunde ha blivit betydligt mer. Lejonen lekte med Sverige – mycket tack vare de oprövade namnen. Tre spelare gjorde sitt allra första mål i landslaget, en annan fortsätter att vägra släppa in mål.

Efter lördagens 3–0-seger mot Tjeckien valde förbundskaptenen Jukka Jalonen att behålla en kedja intakt. Trion Ville Leskinen, Arttu Ruotsalainen och Harri Pesonen var så bra att det inte fanns någon anledning till förändring.

De tackade för förtroendet och gjorde en till strålande insats i EHT-turneringen på hemmaplan. Det var också därifrån som målen kom när Finland avrundade veckan med att trycka dit Sverige.

Lejonen hade rakt igenom mer energi, fart och kraft i sitt spel och slog kära rivalen Tre Kronor med 3–0 inför fina farsdagspubliksiffran 12 089 åskådare.

– Finland har varit helt lysande i allt i dag. Fjäder i hatten för Lejonen. De fullbordar en helt strålande helg, säger Yle Sportens referenter Chriso Vuojärvi och Christoffer Herberts.

Leskinen öppnade målskyttet

Ville Leskinen – en av många debutanter i Finlands lag den här veckan – satte karriärens första landslagsmål knappt åtta minuter in i matchen.

Ruotsalainen spelade snyggt fram och Kärpätspelaren dundrade säkert in 1–0 bakom Lars Johansson i Sveriges mål.

Ville Leskinen.
Bildtext Ville Leskinen satte första målet.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Och på tal om första landslagmålet. Även Finlands andra fullträff för kvällen gjordes av en spelare som gärna ville ha pucken efter avslutet.

HIFK-backen Teemu Eronen är ingen landslagsdebutant, men däremot hade han aldrig hittat rätt i Lejonen före 2–0-målet i inledningen av andra perioden.

Framspelare? Givetvis två av spelarna i den heta finländska enheten. Leskinen och Pesonen noterades för assisten till det andra målet.

Andra raka nollan

Jani Hakanpää blev tredje finländska debutantmålskytten i slutminuterna – ett mål som bara underströk klasskillnaden mellan lagen.

– Fem mot fem hade Sverige väldigt lite att komma med. Överlag är jag väldigt nöjd med vårt försvarsspel i turneringen, säger Jalonen.

3–0-segern betyder samtidigt att ytterligare en debutant för veckan har två raka nollor på sitt konto. Efter lördagens trygga insats mellan stolparna fortsatte Veini Vehviläinen att vakta buren med den äran.

Veini Vehviläinen.
Bildtext Veini Vehviläinen.
Bild: Lehtikuva

21-åringen räddade 22 skott i sin andra a-landskamp. Kärpätmålvakten får definitivt ses som en av spelarna som visade att han vill figurera i Jalonens tankar allt oftare den här säsongen.

– Det är lättare att gå vidare efter att ha sett spelarna här. Vi är igång på ett bra sätt och jag är nöjd med hur spelarna presterade. De nya spelarna tog sig in i laget väldigt bra, säger Jalonen som anser att veckans matcher visade hur bra den inhemska ligan är.

I dagens andra match tog Tjeckien veckans första seger. Dominik Kubalik satte ett hattrick när han säkrade 5–2-vinsten mot turneringssegraren Ryssland.

Resultat, Euro Hockey Tour:

Finland–Sverige 3–0 (1–0, 1–0, 1–0)
7.49 1–0 Ville Leskinen (Arttu Ruotsalainen, Mikko Lehtonen) PP
21.37 2–0 Teemu Eronen (Ville Leskinen, Harri Pesonen)
56.21 3–0 Jani Hakanpää (Marko Anttila)

Tjeckien–Ryssland 5–2 (1–2, 2–0, 2–0)
2.45 0–1 Kirill Kaprizov (Nikita Nesterov, Aleksei Vasilevskij) PP
11.28 1–1 Michal Repik (Roman Horak, Rudolf Carveny)
16.08 1–2 Aleksei Vasilevskij (Mikhail Grigorenko, Kirill Kaprizov) PP
21.16 2–2 Dominik Kubalik
33.40 3–2 Dominik Kubalik (Jan Stencel, Milan Doudera)
58.59 4–2 Radovan Pavlik (Michal Repik)
59.27 5–2 Dominik Kubalik (Roman Horak)

Diskussion om artikeln