Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen firade 100 år – regeringen marscherade med ytterhögern

Från 2018
Uppdaterad 11.11.2018 23:27.
Polacker firar Polen 100 år i Warszawa.
Bildtext 200 000 människor deltog i marschen.

I dag fyllde Polen, eller den så kallade andra polska republiken, 100 år och kring 200 000 människor deltog i en marsch i Warszawa. Trots den stora uppslutningen lyser också landets splittring med sin närvaro. Oppositionspartierna bojkottade marschen.

Under veckans lopp har det varit oklart om marschen alls skulle bli av. Självständighetsmarschen är ett återkommande inslag i gatubilden, men Warszawas liberala borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz ville förbjuda den i år.

Hon ansåg att det var en fråga om säkerhet men också landets värdighet.

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa tog så sent som på onsdagen initiativ till en statligt ledd marsch, då regeringen insåg att självständighetsdagens ceremonier annars skulle domineras av de högerextremas marsch.

De senaste åren har självständighetsmarschen lockat högerextrema grupper, även från andra europeiska länder, och tonen på marscherna har blivit allt grövre.

Förra året deltog kring 60 000 personer, och i massan förekom banderoller med texter som "ett vitt Polen" och "rent blod". Slagord skanderade också mot judar och muslimer.

Mot bakgrunden att de här grupperingarna ämnade marschera i år igen, ville borgmästaren förbjuda marschen. Men tidigare i veckan hann en domstol snabbt häva förbudet som borgmästaren hade infört.

Tillsammans eller inte?

En central fråga kring marschen har också varit hur det nationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa förhåller sig till de extrema grupperna, om regeringen har tänkt marschera tillsammans med grupperna.

Lösningen i dag blev något slags kompromiss. Presidenten Andrzej Duda, som står Lag och rättvisa nära, premiärminister Mateusz Morawiecki och Lag och rättvisa-ledaren Jaroslaw Kaczynski ledde marschen, men var åtskiljda från den större massan med hjälp av säkerhetsstyrkor.

Polens president Andrzej Duda på marsch.
Bildtext President Duda ledde marschen på söndag.

ONR, en antisemitisk grupp, kom överens med regeringen på fredag att inte använda hatretorik eller fascistiska symboler.

Enligt medieuppgifter verkar löftet ha hållit - delvis i alla fall. Det verkar inte ha förekommit rasistiska banderoller eller slagord under årets marsch, men enligt BBC bar vissa högerextrema grupperingar nog sina egna gruppers flaggor under marschen.

Bland årets utländska gäster fanns högerextrema grupper från både Nederländerna och Italien.

Premiärminister Morawiecki har tagit avstånd från de högerextrema grupperna och sagt att fascistiska symboler är förbjudna, men på lördagen kritiserade parlamentsledamoten Marcin Kierwinski regeringens tillsynes kritiklösa hållning till grupperna.

- Minns ni de skamfulla slagorden på förra årets marsch? Ett år senare träffas deras upphovsmän med presidenten och premiärministern, i stället för åklagaren, skrev Kierwinski på Twitter.

Källor: AFP, BBC, Reuters, Dagens Nyheter

Diskussion om artikeln