Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konst som snart kan förbjudas – Lux Archipelago i Pargas lyser upp och väcker tankar

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 11:17.
Virkade blommor och stjärnor som hänger i ett träd.
Bildtext Så här fint är det i Gullkronas trädgård på Gamla Malmen.
Bild: Kati Grönholm-Kulmala / Yle

Både barn och professionella konstnärer har ställt upp för att lysa upp Pargas med sina konstverk. Råvaran i många av årets konstverk kan snart vara förbjuden.

Som en del av festivalen Lux Archipelago har den gamla järnhandelslokalen i Konstrahuset på Strandvägen förvandlats till ett konstgalleri med ljuskonstverk som man får beskåda utifrån. Rest in Peace sugrör heter utställningen som de många konstskolorna i Pargas varit med om att ta fram.

Konstverken har gjorts av sugrör och namnet anspelar på att sugrören snart får vila i frid om EU får sin vilja igenom och de förbjuds.

Lät sig inspireras i Amsterdam

Projektkoordinator Tarja Suomi berättar att barnen och de unga varit väldigt kreativa då de tagit sig an materialet som egentligen är ganska tacksamt för att skapa färgsprakande konst med.

Ljuskonstverk i Konstrahuset.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Ljusfestivalen ordnades för första gången i fjol. Suomi säger att man tagit inspiration från andra städer med ljusfestivaler, bland annat från Amsterdam som hon besökte i vintras.

– Jag var där i januari och där hade de ett konstverk med en overheadprojektor. Vi testade det också och fick ganska spännande konstverk med barnens ritningar.

I övrigt finns ljuskonstverk i hela Pargas, bland annat en kub finns på skolan Axxells tak.

Tarja Suomi, Fia Isaksson och Vespa Laine.
Bildtext Tarja Suomi, Pargas kulturchef Fia Isaksson och Vespa Laine
Bild: Yle/Peter Petrelius

Ljuskonstnären Vespa Laine har skapat konstverket RGB som lyser upp familjehuset Ankarets vägg. Det är fritt fram att gå fram till konstverket och sätta sin prägel på det, säger hon.

– Man kan gå dit och dansa lite med skuggorna och delta i konstverket som också är ekologiskt eftersom lamporna redan fanns där, men jag bara tog över dem, säger Laine.

Lux Archipelago inleddes på fredagen och avslutas den 18 november.

Diskussion om artikeln