Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En israelisk soldat och flera palestinier dödade i samband med israelisk specialoperation inne på Gazaremsan

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 07:40.
Mamman till Nour Baraka - den dödade palestinska kommendören - fotograferades på söndag kväll på bårhuset i Khan Yunis.
Bildtext Mamman till Nour Baraka - den dödade palestinska kommendören - fotograferades på söndag kväll på bårhuset i Khan Yunis.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israeliska soldater i en vanlig personbil tog sig in på Gazaremsan på söndag kväll och sköt ihjäl en ledare för Hamas väpnade gren. Det uppger palestinierna. Israel bekräftar en specialoperation som ledde till att också en israelisk soldat dödades. Operationen tycks ha överraskat de flesta.

Åtminstone sju palestinier och en israelisk soldat dödades i kvällens och nattens våldsamheter på södra Gazaremsan.

Natten till måndagen bekräftade en talesman för den israeliska armén (IDF) att en israelisk officer dödats och en annan skadats då en eldstrid utbröt "under IDF-specialstyrkors operationella aktivitet" i Gaza. IDF kallade det också för en "säkerhetsoperation".

Tidigare beskrevs det skedda av en talesman för palestinska Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam.

Enligt den beskrivningen "infiltrerade" israeliska soldater Gazaremsan. Elitstyrkan tog sig in i södra Gaza i en helt vanlig personbil. Tre kilometer öster om staden Khan Yunis sköt de ihjäl Nour Baraka, den lokala kommendören och en av ledarna för Izz al-Din al-Qassam.

Det är ovanligt med den här typen av israeliska markoperationer inne på Gazaremsan.

Skottlossning utbröt och därefter utförde Israel flygräder i området där flera av palestinierna dödades.

Arkivbild på israelisk flygräd ovanför Gaza. Bilden tagen den 27 oktober.
Bildtext Arkivbild på israelisk flygräd ovanför Gaza. Bilden tagen den 27 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också israeler intill Gazaremsan, exempelvis i kibbutzen Kerem Shalom, beskrev de israeliska flygräderna som ovanligt häftiga.

- Det var explosioner och nu är det litet tystare. Vi har sett massiva stridsvagnsoperationer i området, berättade Roni Keisan för tidningen Haaretz.

På söndag kväll trodde Keisan och andra invånare i Kerem Shalom att de skulle få tillbringa en lång och sömnlös natt i sitt bombskydd. Det avfyrades också raketer mot Israel från Gaza.

Kan komplicera förhandlingar om långvarigt eldupphör

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var i Frankrike tillsammans med andra världsledare för att högtidlighålla 100-årsdagen av första världskrigets slut. Han avbröt sitt besök i Frankrike efter händelserna i Gaza.

Före incidenten hade både israeliska ledare och källor inom palestinska Hamas låtit relativt optimistiska vad gäller ett långvarigt eldupphör. Det har förts förhandlingar om en vapenvila under egyptisk medling.

Som ett led i de här ansträngningarna tillät Netanyahu förra veckan Qatar att föra in 15 miljoner amerikanska dollar i Gaza, för att hjälpa till med lönerna till offentligt anställda som länge fått klara sig utan löner.

Offentligt anställda i Gaza arbetar officiellt för Hamas, eftersom det är Hamas som styr där.

Netanyahu har fått hård kritik för beslutet om att släppa in biståndspengarna. Han försvarade det så sent som på söndagen med att han vill lugna ner situationen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan genom att lindra den humanitära krisen i Gaza.

Också i fredags förekom demonstrationer på Gazaremsan intill gränsen mot Israel, men de var mindre våldsamma än många tidigare fredagar.
Bildtext Också i fredags förekom demonstrationer på Gazaremsan intill gränsen mot Israel, men de var mindre våldsamma än många tidigare fredagar.
Bild: AFP / Lehtikuva

I slutet av mars inledde palestinska aktivister i Gaza demonstrationer vid gränsen mot Israel. De skulle vara fredliga, men enligt flera initiativtagare kapades demonstrationerna av Hamas och blev genast våldsamma.

Minst 227 palestinier har dödats i sammandrabbningar med israelisk militär sedan slutet av mars, då protesterna inleddes.

Söndagens händelser på Gazaremsan befaras nu komplicera förhandlingarna om eldupphöret. En del befarar också att det kan ske en upptrappning av våldet som blir svår att kontrollera.

Källor: AP, Haaretz, AFP

Diskussion om artikeln