Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

31 dödsoffer i Kaliforniens dödligaste brand på 85 år – Vår reporter på plats: ”Kaos råder och inget regn är i sikte”

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 17:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Kalifornien fortsätter kampen mot bränderna i varmt och blåsigt väder. Hittills har 31 dödsoffer rapporterats. Därtill saknas hundratals människor och tiotusentals har evakuerats.

Skogsbranden som härjar i norra Kalifornien beskrivs som områdets dödligaste på 85 år.

Enligt senaste uppgifter har dödssiffran i området uppgått till 29. I delstatens södra del, utanför Los Angeles, rapporteras om ytterligare två dödsfall.

Brandmän vid stora lågor som slår upp på en slätt med högt torrt gräs.
Bild: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Fler än 200 personer saknas, över 250 uppges vara skadade och närmare 7 000 byggnader är förstörda. Sammanlagt har 250 000 människor evakuerats.

Enligt en lokal brandchef har elden spridit sig väldigt snabbt i jämförelse med tidigare bränder.

Fler dödsfall befaras

Svenska Yles korrespondent Bengt Östling, som befinner sig i San Fransisco, berättar att läget är mycket svårt:

- Det är kaos på mottagningscentraler och nödboende, och mobilnätet ligger nere. Många kommer förmodligen att hitta sina anhöriga vid liv, men det finns absolut risk för fler dödsfall, säger han.

Brandmän gräver i mark i en rykande sluttning.
Bild: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Han tror inte att situationen kommer att förbättras inom närmaste framtid. Östling har inte hört officiella bedömningar om hur snabbt man hoppas få branden under kontroll, men sannolikt kommer det inte att ske under de närmaste dygnen.

- Väderprognoserna ser inte lovande ut. Vinden väntas tillta och torkan fortsätter, så man befarar fler dödsfall och fler bränder. Hittills har Kalifornien haft 200 regnfria dagar och inget regn är i sikte på åtminstone ytterligare en vecka.

Än så länge har myndigheterna inte gett nya evakueringsorder, men polisen utesluter inte att det kan bli aktuellt att tömma nya byar och tvinga folk att fly undan elden.

- Och den varningen kan komma snabbt, sades det på presskonferensen nu på kvällen, säger Östling.

Svåridentifierade brandoffer

I norra Kalifornien rör sig tio rättsmedicinska team som letar efter döda för att identifiera dem.

Många har omkommit i sina bilar på flykt undan elden, andra i sina hem. Det här innebär att offren är svåra att identifiera.

En grupp poliser bär på en liksäck med ett dödsoffer från skogsbränderna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Lokala medier kallar scenariot för den dubbla mardrömmen – att fly undan elden från sitt hem och lämna allt, för att sedan fastna i en trafikstockning.

- Människorna har fångat situationen på sina mobiler, på internet finns fasansfulla videosnuttar av sådana händelser, berättar Östling.

I samband med bränderna rapporteras också ett ökat antal stölder, och en del mordbränder har förekommit.

Fordon som brunnit i Kalifornien.
Bild: PETER DASILVA

Lokalbor och turister vistas ute trots rekommendationer

San Fransisco, känd för att vara omgiven av dimma, tampas nu med rök som ligger över hela staden. Enligt Bengt Östling är det svårt att urskilja sevärdheter – exempelvis syns Golden Gate-bron knappt alls.

Myndigheterna rekommenderar att stadsborna använder sig av munskydd, som delas ut på offentliga platser. Människor uppmanas också att hålla sig inomhus.

Nedbrunnet hus i Bell Canyon i Kalifornien.
Bild: EUGENE GARCIA

I praktiken är det ändå många som rört sig ute under veckoslutet, då amerikanerna firat veteranhelg. Brandfaran har inte heller tömt gatorna på turister.

- Har man kommit ända hit för dyra pengar, vill man ju inte stanna inne på hotellet, säger Östling.

President Trump: Bränderna en följd av undermåligt skogsbruk

President Donald Trump befinner sig som bäst på besök i Europa och har kommenterat bränderna med att skylla på undermåligt skogsbruk.

Trump meddelade att han tänker dra in de federala anslagen till skogsvården, om situationen inte förbättras.

Presidentens inlägg har tagits emot med förvirring.

- Trumps uttalanden anses vara väldigt dåligt tajmade – han beskrivs som okänslig och oinformerad. Publiken verkar ha svårt att förstå varför Trump attackerar skogsvården, säger Bengt Östling.

Det spekuleras i att presidentens taktlösa uttalanden beror på att han ogillar Kalifornien, eftersom han fått så få röster i just den delen av USA.

Diskussion om artikeln