Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter tio säsonger utomlands återvänder Oskar Osala till Finland: "Jag valde inte klubb utifrån liga eller lön"

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 08:45.
Oskar Osala.
Bildtext Oskar Osala.
Bild: All Over Press

Efter att under hösten ha följt ishockey på distans väljer förra säsongens OS-spelare Oskar Osala att fortsätta karriären i Finland och Kärpät. Efter att han lämnade FM-ligan våren 2008 blev det tre år i Nordamerika och sju säsonger i KHL. Uleåborg är just nu den plats i världen där jag har bäst förutsättningar att utvecklas, säger Sportprodukten.

Anfallarens nära relation till Kärpäts chefstränare Mikko "Mamba" Manner spelade en stor roll då Osala bestämde sig för att krita på för de regerande finska mästarna. Kontraktet med klubben sträcker sig till slutet av säsongen.

Både 44-årige Manner och 30-årige Osala kommer från Vasa och har en gemensam historia redan från tidigt 2000-tal då Manner tränade Osala i Mestislaget Sport.

– Jag upplever att ingen känner till mitt spel lika bra som Mamba. Det är en stor ära att en så här fin organisation ville ha mig, säger Osala enligt Kärpäts webbplats.

Har hållit sig i form

Han har medvetet hållit distans till ishockeyn under hösten och deklarerade tidigare att han inte tänker skriva på för någon klubb före det känns rätt.

– Visst började ishockeyn locka igen och Mamba tog kontakt en vecka efter att jag började leta jobb. Jag hade bestämt mig för att jag väljer lag utifrån min egen ideologi. Jag skrev inte kontrakt utifrån liga eller lön, utan valde en plats där jag trivs både på och utanför isen, säger Osala.

Säsongsdebuten kan ändå dröja ytterligare.

– Jag har hållit mig i bra form och har nu varit mer på is. Jag vill ändå känna mig i toppform innan jag debuterar, sade Osala.

Osala har representerat Finland i ett OS (2018) och två VM-turneringar (2010, 2017). Kärpättränaren Manner var assisterande tränare i landslaget både i VM 2017 och OS 2018.

Förra säsongen representerade Osala Metallurg Magnitogorsk i KHL dit han flyttade i december 2013. I Magnitogorsk blev det två KHL-mästerskap, säsongerna 2013–2014 och 2015–2016.

Diskussion om artikeln