Finlands nya ambassadör i Kenya stavgår i Nairobi för att sprida finländska klimatvärderingar – “Företag och finländare i allmänhet borde resa mer till Afrika”
Afrikanerna kommer snart att vara till och med två miljarder till antalet. Finländarna har inte råd att inte lära känna dem, säger Finlands nya ambassadör i Kenya, Erik Lundberg.
Afrika, Afrika, Afrika, lät det på ambassadörsdagarna i Finland tidigare i år. Flera ministrar, bland annat utrikesminister Timo Soini, pratade om vikten av att satsa på Afrika.
- Många av de stora frågorna mänskligheten står inför, både många lösningar och de största utmaningarna, finns i Afrika. Det var ett medvetet val av mig att söka mig hit, säger Erik Lundberg.
Han flyttade till Kenya i höst efter att ha varit ambassadör i Norge, och skillnaderna är stora. Tidigare har han också jobbat på bland annat ambassaden i Damaskus i Syrien, men är nu uttalat ödmjuk inför sin nya uppgift.
Den bild vi har i Europa och Finland av Afrika är ensidig och ytlig
Erik Lundberg
En av Lundbergs största uppgifter blir att locka finländska företag att investera i Afrika så att nya arbetsplatser kan skapas. Varje år kommer en miljon kenyanska ungdomar in på arbetsmarknaden, och att sysselsätta dem är viktigt för hela världens framtid.
Men trots att politikerna nu talar varmt för investeringar på kontinenten, är det ändå rätt få som vågar ta risken.
- Den bild vi har i Europa och Finland av Afrika är ensidig och ytlig, den stämmer inte överens med verkligheten. Det jag och vi kan göra är att försöka komma med en realistisk bild av det som händer här, både när det gäller möjligheter och utmaningar, säger han.
Lundberg hoppas att finländare i allmänhet skulle resa mer till Afrika för att få en bättre förståelse för länderna här. Just nu är Afrikas folkmängd kring en miljard, men fram till 2050 förutspås den fördubblas.
- De är en allt större del av människorna på jorden. Vi har inte råd att inte lära känna en sådan människogrupp, det är viktigt för Finland och viktigt för Europa, säger han.
Andra länder redan här - Finland ligger efter
Lundberg tror att både politiker och vanliga människor vaknade upp till vad som kan hända om man inte satsar på Afrika år 2015, då rekordmånga människor tog sig till Europa.
Men han tror att också Finland följer efter andra länder som redan nu insett att Afrika inte är samma kontinent som den var på 1970-talet.
- Jag ser att de länder vi ofta följer väldigt noga redan har kommit hit med stora muskler och intresse och gör sitt bästa för att skapa relationer hit. De ser en potential här, annars skulle de inte vara här. De inser också att om vi inte stöder den här potentialen så kommer det att orsaka problem som drabbar oss alla.
En av de stora utmaningarna inom den närmaste framtiden är klimatförändringen. Kenya hör till de länder i världen där den redan orsakar stora problem, och Lundberg tror att Finland har mycket att erbjuda Kenya när det gäller klimatlösningar.
- Vi måste försöka få finländska företag som är aktiva inom klimatsektorn att komma hit och presentera sånt som har fungerat för oss och hjälpa kenyanerna att anpassa det till sina förhållanden.
En sak som Lundberg lyfter upp är cykling - det som ett exempel på små praktiska grejer som kan förändra samhället. Om fler skulle cykla i stället för att ta bil skulle det minska utsläppen.
Men då får Lundberg stå i. Trafiken i Nairobi är ett organiserat kaos där man rätt ofta står stilla tiotals minuter utan att nåt annat än tummarna rullar. Lokaltrafiken domineras av minibussar, så kallade matatus, som är kända för att inte vara så noga med trafikregler eller hastighetsbegränsningar.
Där är en cykel lätt längst ner i näringskedjan.
Men han hoppas att han kommer att hinna cykla i Nairobi under sin tid som ambassadör.
- Jag tycker mycket om att cykla, och vi försöker också introducera en ny gren med min fru. Vi går med våra stavar i våra hemtrakter och väcker mycket uppmärksamhet, fniss och glada miner. Om inte annat har vi satt vårt märke här på det sättet, säger han.
Vill lära känna de vanliga människorna
Lundberg har hunnit vara i Kenya i ett par månader, men har redan själv hunnit få svälja en del fördomar han hade om landet.
- Man har lätt en bild i Europa att afrikanerna inte är så produktiva och att allt går väldigt långsamt. Men jag har fått lära mig att här finns väldigt välutbildade, väldigt kompetenta duktiga människor som är minst lika framgångsrika på att skapa business och driva politik som i Europa. Det skäms jag att erkänna att det var en fördom jag hade.
Jag måste röra mig ute bland folk och cykla, promenera och äta majs
Erik Lundberg
En personlig utmaning för Lundberg blir att komma i kontakt med vanliga människor. Vi träffas på ett cocktailevenemang, som är rätt långt ifrån den normala vardagen i Kenya. Hälften av hushållen i landet lever på kring 100 euro i månaden. Han själv har till exempel ännu inte köpt rostad majs eller färska chapatibröd på gatan i Nairobi.
- Man lever i en bubbla när man främst träffar högt uppsatta affärsmän och politiker. Men jag försöker skapa mig en konkret bild av vad som händer här på gräsrotsnivå och vill verkligen lära känna de många olika verkligheterna som finns här. Då måste jag röra mig ute bland folk och cykla, promenera och äta majs.
Men han är optimistisk när det gäller att lyckas, och det är han inte ensam om i Kenya.
- Det var lite skoj, jag hörde nyligen om en undersökning där kenyanerna konstaterades vara de mest optimistiska människorna. I Finland utsågs vi ju till de lyckligaste, och jag tror att det blir en oslagbar kombination här: optimism och lycka.