Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

M-ledaren Ulf Kristersson: “Det här är på allvar, det här är inget spel” - vill ha regering med Kristdemokraterna

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 11:40.
Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Moderatledaren Ulf Kristersson vill bli Sveriges nästa statsminister.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Moderatledaren Ulf Kristersson föreslår som väntat en regering tillsammans med Kristdemokraterna. De flesta förväntar sig ändå att Kristersson röstas ner som statsminister i riksdagen på onsdag.

- Det här är på allvar, det här är inget spel. Jag har valt att ställa upp, trots den uppenbara risken att inte tolereras av riksdagen. Vi måste pröva riktiga alternativ, sa Kristersson på presskonferensen på måndag förmiddag.

Allianspartierna Centerpartiet och Liberalerna väntas rösta nej till Kristersson, eftersom de inte vill att Sverigedemokraterna ska få inflytande.

Liberalerna har redan meddelat att de kommer att rösta nej till Kristersson på onsdag. Centerpartiet har inte gett ett definitivt besked ännu, men Annie Lööf (C) har meddelat att det “inte är sannolikt” att partiet röstar ja.

Jag ställer inte upp för att jag tror att jag kommer att vinna, men för att jag känner mig skyldig att försöka

Kristersson hade ändå helst velat ha med C och L i sin regering och upprepade igen att hans regering ska föra en Allianspolitik. Han vill inte kommentera C och L:s besked.

- Detta är som opinionsmätningar före ett val, det finns ett riktigt resultat. Och det är på onsdag, säger Kristersson.

Kristersson tror inte på samarbete med Miljöpartiet

På onsdag klockan 10 finsk tid ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister.

- Jag ställer inte upp för att jag tror att jag kommer att vinna, men för att jag känner mig skyldig att försöka, säger Ulf Kristersson.

De politiska blocken i Sverige

Kristersson sa att han inte har varit i kontakt med Sverigedemokraterna den senaste veckan och han sa att SD inte kommer att ha något inflytande över hans regering. SD får rösta på de förslag hans regering lägger fram.

Det krävs fyra omröstningar om en statsminister innan det blir extraval. Det finns inga förhinder för att talmannen senare skulle låta riksdagen rösta om Ulf Kristersson en gång till.

- För att det ska kännas rimligt, så måste väl något ha förändrats under den tiden, sa talmannen Andreas Norlén.

Ett samlat politiskt program med Alliansen och Miljöpartiet tror jag inte på, och det tror inte Miljöpartiet heller på

Om Ulf Kristersson inte blir vald till statsminister, så blir det en ny talmansrunda. Talmannen kan sedan välja att låta riksdagen rösta om någon annan statsministerkandidat, sannolikt Socialdemokraternas Stefan Löfven, eller utse en annan sonderingsperson.

Centerpartiets Annie Lööf har sagt att hon skulle vilja sondera och få med Miljöpartiet till Alliansen. Moderaterna har däremot motsatt sig det här.

- Ett samlat politiskt program med Alliansen och Miljöpartiet tror jag inte på, och det tror inte Miljöpartiet heller på, sa Kristersson idag.

Även om borgerliga Alliansen och Miljöpartiet skulle försöka bilda en gemensam regering, så skulle den sannolikt stoppas av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Diskussion om artikeln