Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskaren Susanne Dahlgren har ritat upp fredsplan för Jemen: "Ingen behöver ge ifrån sig sina vapen, inte ens Huthirebellerna, men de ska läggas ner"

Från 2018
Uppdaterad 15.11.2018 10:10.

"Det är ju lite ovanligt att en forskare gör så här, men jag har den kunskap som behövs för att få slut på kriget."

Jemen-forskaren Susanne Dahlgren blev trött på att skriva vädjanden och fördömanden som inte leder någon vart. Var tionde minut dör ett litet barn av svält eller sjukdom i Jemen och då ingen fred finns i sikte har Dahlgren skridit till handling och skissat upp en fredsplan.

- Det är ju lite ovanligt att en forskare gör så här, men jag har den kunskap som behövs för att få slut på kriget. Jag känner till historien och läget där, också militärt.

Dahlgren som är universitetslektor vid Tammerfors Universitet är internationellt erkänd för sin Jemen-forskning och citeras ofta i utländska medier. Washington Post publicerade för några veckor sedan hennes syn på konflikten.

- Det viktigaste är att få omedelbart slut på svälten. Det går inte att kriga och förhandla samtidigt. Lidandet är för stort, säger Dahlgren.

De senaste FN-stödda fredsförhandlingarna som hölls i Geneve i september strandade enligt Dahlgren eftersom de inte var realistiska. I dem utgick man från att parterna ska gå tillbaka till läget före kriget och det är inte möjligt.

Alla parter var inte heller inbjudna till förhandlingarna utan endast Huthirebellerna och regeringens representanter. Det var ett misstag.

- Det är frågan om ett inbördeskrig med utländska makter inblandade och då måste de också sitta vid förhandlingsbordet.

Röda streck på en karta

Dahlgrens ritar upp sin plan för oss hemma vid köksbordet i Helsingfors. Hon har ett starkt emotionellt band till Jemen, förutom att hon forskat i landet i fyra decennier har hon bott där. Senast hon besökte Jemen var år 2013, två år innan inbördeskriget bröt ut. Redan då var läget väldigt spänt i landet och besöket hade inte varit möjligt utan rigorösa säkerhetsarrangemang.

Det var i samma tider som finländaren Atte Kaleva och hans hustru Leila blev kidnappade i Jemen.

Nu tar Dahlgren tag i den röda tuschen för att visa hur hon tänkt att man ska rädda livet på de miljontals människor som riskerar svälta ihjäl i Jemen om ingenting görs. Kriget är inne på sitt fjärde år och klassas som världens värsta humanitära kris. Uppskattningen är att över 50 000 människor har dödats och tusental har svultit ihjäl de senaste åren.

- Först och främst måste man utlysa vapenvila. Ingen behöver ge ifrån sig sina vapen, inte ens Huthirebellerna, men de ska läggas ner, säger hon.

Vem krigar mot vem i Jemen?

Dahlgren delar upp landet i fyra delar och berättar att linjerna följer de nuvarande frontlinjerna i kriget. De olika områdena har redan fungerande administration och kan sätta igång med att återuppbygga landet.

- Huthierna får ett eget betydande område, det är viktigt att erkänna dem. I tidigare förhandlingar har kravet varit att Huthierna drar sig tillbaka eftersom de flesta jemeniter motsätter sig dem, men det är inte realistiskt, förklarar Dahlgren.

- Huthierna får också behålla Sana´a som inte längre skulle vara huvudstad.

Dahlgren drar en pil från Sana´a till Tai´zz som kommer att bli den nya huvudstaden i hennes fredsplan. Området runt Ta´izz som gränsar mot Röda havet blir område nummer två.

- Till Ta´izz kommer president Hadi att flyttas från Saudiarabien dit han flytt. Ingen vill egentligen ha Hadi kvar vid makten, ryktena gör gällande att han sitter i ett palats i Riyad och är berusad jämt. Men det är inte vettigt att göra sig av med honom i det här skedet, menar Dahlgren.

I Dahlgrens plan blir södra Jemen som en gång varit självständigt område nummer tre.

Det fjärde området är centrala Jemen med staden Marib som redan nu blomstrar. Där har återuppbyggandet kommit igång sen de lyckades köra ut Huthirebellerna och Hadis korrupta regering. Marib kunde fungera som ett praktiskt exempel på att det är möjligt att komma på fötter igen.

Enligt Dahlgren är idealet att de här områdena tävlar mot varandra om vem som lyckas bäst få återuppbyggandet igång. Det är inte bara brist på mat utan också på hälsovård och skolor. Säkerheten är också ett stort problem, ingen annanstans finns det lika mycket vapen som i Jemen.

Jemen - kris - Spela upp på Arenan

- Det avgörande är att inte hålla val i det här skedet utan tidigast om tre år. Annars begår man samma misstag som man gjorde i Irak och Libyen där man rusade in och ordnade val innan det fanns en hållbar samhällelig struktur och fungerande politiska partier att välja emellan.

Hamnen är navelsträngen som ska skyddas

Till sist ritar Dahlgren en ring runt hamnen i Hodeidah som har en avgörande roll för att hålla den svältande befolkningen vid liv. Över 70 procent av nödhjälpen kommer till landet via Hodeidah och där pågår intensiva strider för tillfället. Hamnen skulle administreras av FN för att trygga att hjälp kan komma in i landet och nå alla behövande.

- Ungefär så här har jag tänkt det, säger Dahlgren och lägger ner tuschen.

Hon hoppas att hennes plan ska tas i betraktande när fredssamtalen väntas komma igång i Sverige under FN:s ledning i slutet av året.

Planen har redan välkomnats av FN och också av EU:s utrikesminister Federica Mogherini då hon besökte Tammerfors tidigare under hösten.

Varför skulle den här planen lyckas?

Enligt Dahlgren är det avgörande att fredsplanen utgår från det reella politiska och militära läget som råder i Jemen just nu.

Det största problemet är ändå Saudiarabien. Ingen fred kan nås om inte Saudiarabien drar sig ur Jemen. Förut har det varit otänkbart, men tiden kan vara inne nu av flera orsaker.

En är att Saudiarabien har förlorat sitt anseende efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

- USA har för första gången krävt att Saudiarabien slutar bomba Jemen och USA spelar en viktig roll, säger Dahlgren.

En annan orsak är att Saudiarabien inlett bygget av en oljeledning genom de östra delarna av Jemen till den Indiska oceanen. Det sägs vara den egentliga orsaken till att Saudiarabien gick in i Jemen. Nu då saudierna har fått grönt ljus för bygget av president Hadi och inlett det är de kanske villiga att dra sig ur.

En tredje orsak till att Saudiarabien kunde tänkas gå med på att dra sig tillbaka är att Dahlgrens plan möjliggör att president Hadi kan återvända till Jemen då huvudstaden flyttas från Huthikontrollerade Sana´a till Ta´izz. Det har varit ett av Saudiarabiens krav.

- Det här gör att Saudiarabien inte kommer att tappa sitt ansikte. Det är viktigt att alla parter i konflikten har något att vinna.

Diskussion om artikeln