Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester fick Kina att ändra sig - det blir ingen handel med delar av noshörningar och tigrar

Från 2018
En noshörning med unge fotograferad i en djurpark i Australien.
Bildtext Enligt naturvårdare hade det kinesiska beslutet orsakat utrotningshotade noshörningar nya hot. De här djuren finns på ett zoo.
Bild: AAP Image

Kina avstår tillsvidare från att tillåta handel med noshörningshorn och delar från tigrar. Landet beslöt nyligen att slopa ett förbud mot sådan handel, men skjuter nu upp det beslutet.

Det var i slutet av oktober i år som Kina meddelade att man lättar på restriktionerna gällande handeln med delar av noshörningar och tigrar.

Handelsförbudet är över 20 år gammalt - det infördes år 1993. Nu ville landet tillåta handel under "speciella omständigheter", i samband med vetenskaplig forskning, försäljning av kulturella kvarlevor, medicinsk forskning eller alternativ medicin.

Naturvårdsorganisationer reagerade med en storm av protester. De varnade för att slopade restriktioner är förödande för de redan hotade populationerna av noshörningar och tigrar.

På måndagen rapporterade den officiella kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att beslutet från oktober skjuts upp efter utredningar, men några närmare orsaker uppges inte. Det sägs inte heller om beslutet att hålla kvar handelsförbudet är permanent eller inte.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln