Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Domstol förbjuder rökning i cigarrklubb eftersom städare inte ska utsättas för rök – fastän rökning och städning inte sker samtidigt

Från 2018
Kirjaclubs lokal i Kronohagen i Helsingfors.
Bildtext Cigarrklubben Kirjaclub har sin klubblokal i Kronohagen i Helsingfors. Montage.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn och Yle/ Markku Karvonen

Cigarrökning är förbjuden i cigarrklubben Kirjaclubs lokaler i Kronohagen i Helsingfors. Det här enligt förvaltningsdomstolen. Klubben samlar personer intresserade av gastronomi, viner och cigarrer. Men enligt nya tobakslagen får inte utomstående personer, i det här fallet städare, utsättas för tobaksrök och därför har förbudet utfärdats.

Kirjaclub är en privat klubb som finns i Kronohagen i Helsingfors och vars uppgift är att främja medlemmarnas kunskap om internationell litteratur samt mat-, dryckes- och cigarrkultur. Klubben har funnits sedan 2007.

På Facebook finns en sida om Kirjaclub med underrubriken "The Finest Cigar Club in Europe" (det vill säga den förnämsta cigarrklubben i Europa).

Men ett anonymt brev till Helsingfors stad ledde till en förbudsprocess som nu gått till domstol. I brevet klagade någon på att det marknadsförs och säljs cigarrer i klubbens lokaler och dessutom röks där inomhus.

"I lokalen finns utomstående, alltså städare, som utsätts för rökning"

Några månader efter brevet beslöt chefen för enheten för miljöhälsa vid Helsingfors stad att förbjuda rökning i cigarrklubbens lokaler.

Innan det fattade klubben själv beslut om att inte längre tillåta presentation eller försäljning av tobaksprodukter inne i lokalen.

Däremot godkänner klubben inte att cigarrökningen förbjuds i lokalerna och besvärade sig därför till Helsingfors förvaltningsdomstol, som i ett beslut från slutet av oktober 2018 inte ändrade på stadens beslut.

- Klubbens utrymmen är inte godkända för rökning enligt markanvändnings- och bygglagen. I lokalen finns utomstående, alltså städare, som utsätts för rökning och därför är rökning förbjuden i lokalen, säger Toni Lyyski, teamchef vid hälsoskyddet vid staden.

Staden motiverar förbudet med att tobaksrök eller rester av rökning, som samlas på ytor, kan äventyra utomståendes hälsa.

Toni Lyyski, teamchef vid hälsoskyddet i Helsingfors stad.
Bildtext Toni Lyyski.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Domstol: Rökning både tillåten och förbjuden i lokalen

Helsingfors stad lyfter i sitt svar till förvaltningsdomstolen upp att en anställd, det vill säga städaren, inte nödvändigtvis på riktigt kan välja arbetsplats.

Cigarrklubben svarar att det är ologiskt att en städare får städa ett utrymme menat för rökning men inte ett utrymme där man får röka överallt.

Förvaltningsdomstolen konstaterar att en privat cigarrklubb vars utrymmen enbart används av medlemmarna kan ses som ett utrymme där rökning är tillåten i brist på ett förbud.

Men, fortsätter domstolen, eftersom utrymmet är tillgängligt för anställda, alltså städare, är rökning förbjuden med hänvisning till tobakslagen.

I princip handlar det inte om det finns rök i luften eller inte utan om att lokalen är tillgänglig för städaren

Toni Lyyski, hälsoskyddet vid Helsingfors stad

Förvaltningsdomstolen ger ingen betydelse åt att städning och rökning inte förekommer samtidigt i lokalen.

Enligt cigarrklubben besöker städare lokalen några gånger i veckan och därmed anses någon arbeta där regelbundet.

"Handlar inte om det finns rök i luften"

Domstolen var inte enig. En domare anser att cigarrökning inte kan förbjudas i lokalen eftersom städare besöker den tidigt på morgonen då medlemmarna inte är på plats och ingen röker där.

Toni Lyyski vid hälsoskyddet vid Helsingfors stad säger att det inte spelar någon roll att städarna och rökarna inte är på plats samtidigt.

- Det handlar inte om det i tolkningen av tobakslagen. Städaren använder samma utrymmen där det röks. I princip handlar det inte om att huruvida det finns rök i luften eller inte utan om att lokalen är tillgänglig för städaren.

Spelar det då ingen roll om cigarrklubben skulle ha effektiv luftkonditionering och det inte finns minsta lilla spår av rökning i utrymmet?

- Nej, inte i det här fallet.

Styrelseordförande för Kirjaclub meddelar att klubben inte vill uttala sig om cigarrförbudet, men att klubben kommer att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kirjaclubs lokal i Kronohagen i Helsingfors.
Bildtext Kirjaclubs lokal på Bokarbetaregatan i Kronohagen i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Går inte att jämföra med städning av krogarnas rökbås

Cigarrklubben är inte det enda stället där det finns utrymmen som det röks i och som städas av anställd personal. Många krogar har avskilda rökutrymmen.

Enligt Lyyski är skillnaden mellan rökutrymmena i krogar och cigarrklubbens lokaler att krogarnas rökbås är godkända enligt markanvändnings- och bygglagen.

- I krogarna sker städningen efter att båsen har vädrats väl. Det ställs rätt stränga krav på utrymmen innan de kan godkännas som rökrum. Kraven gäller ventilationen och högsta antal personer som kan vistas där samtidigt. Där får heller inte serveras mat och dryck, tittas på tv eller spelas spel.

Börsklubben har cigarrum dit man kan förflytta sig i sällskap av en "Kuban"

En annan klubb där det är möjligt att röka cigarr är Helsingfors börsklubb.

Klubben skriver på sin webbplats "På balkongen ligger också Klubbens lilla cigarrum dit man kan förflytta sig efter en god lunch eller middag i sällskap av en "Kuban"!"

Klubbens direktör Michael Nyman säger att rökrummet har godkänts av myndigheterna.

- Rummet är sju kvadratmeter och där finns 4 stolar och 2 bord. Där finns också ventilation. Städpersonal ser till att det hålls snyggt, säger Nyman.

Finns där någon som övervakar att inga drycker tas med in i rummet?

- Jo, personalen gör det.

- Det är viktigt att det finns någonstans du kan gå och röka din cigarr. Andra möjligheten är att gå ut på gatan och det stör fler. Vanlig tobaksrökning kräver inget specialutrymme och kan göras ute på gatan, men att njuta av en cigarr räcker 20-30 minuter, säger Nyman och tillägger att han själv inte röker cigarr.

Ett café i Gamla Stan i Stockholm.

EU säger än så länge nej till rökförbud utomhus i Sverige

Beslutet ska skjutas upp på EU-kommissionens begäran.

Diskussion om artikeln