Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland: Vi störde inte GPS-signalen över Lappland - president Niinistö kräver utredning

Från 2018
Uppdaterad 12.11.2018 17:15.
Dmitrij Peskov
Bildtext Dmitrij Peskov
Bild: EPA/ SERGEI KARPUKHIN/ POOL

Ryssland förnekar att landet skulle ha orsakat störningar i GPS-systemet över Lappland. Förra veckan varnade den finska flygtrafiktjänsten ANS Finland piloter för en störning som gjorde GPS-signalen opålitlig i norra och nordöstra Finland.

Störningen inföll samtidigt som en Natoövning pågick i Norge.

Ryssland ville kanske visa sin kompetens

I programmet Statsministerns frågetimme på söndagen sade statsminister Juha Sipilä att störningen möjligen hade orsakats av Ryssland.

Ryssland ville kanske visa att landet har kompetens att störa GPS-signaler, sade Sipilä.

- Det är tekniskt sett relativt lätt att störa radiosignaler och Ryssland kan nog ha varit inblandat i det här fallet, sade Sipilä.

President Sauli Niinistö kräver för sin del att störningen utreds.

Vi måste få veta hur och av vem GPS-systemet stördes, och vi måste i skarpa ordalag upplysa den eller de skyldiga om att det här inte går för sig.

Ryssland anklagas ofta för olika kriminella handlingar, för det mesta helt utan orsak

Kreml avfärdar ändå Sipiläs insinuationer om rysk medverkan. President Vladimir Putins talesman Dimitrij Peskov sade på en presskonferens på måndagen i Moskva att han inte har någon som helst information om att Ryssland skulle ha stört GPS-systemet.

- Ryssland anklagas ofta för olika kriminella handlingar, för det mesta helt utan orsak, sade Peskov.

Vad är GPS?

GPS eller Global Positioning System är ett system för satellitnavigering som utvecklades under 1970-talet men började användas först på 1990-talet.

Ett trettiotal satelliter ger möjlighet för alla med en GPS-mottagare att bestämma sin position (longitud, latitud och altitud), oavsett väder och tidpunkt på dygnet - var som helst.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln