Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helt ny prostata- och testikelcancerbehandling med ultraljud används redan på ÅUCS - drabbade slipper inkontinens och erektionsproblem

Från 2018
Uppdaterad 13.11.2018 12:32.
Underlivet på manlig marmorstaty
Bild: Yle/iStock

Prostatacancer behöver inte längre betyda att det är slut med sexlivet eller att du får leva resten av ditt liv med inkontinens.

En ny sorts metod med ultraljud gör behandlingen mer lokal. Urologerna på ÅUCS är de enda i Norden som ger ultraljudsbehandlingar av prostata- och testikelcancer.

Det är fråga om något helt nytt och ännu inte kliniskt berättar urologen Peter Boström.

Kvalitetshandbok för urologiska sjukdomar

Urologerna i Finland har samarbetat kring en kvalitetshandbok om vården av urologiska sjukdomar. Handboken som gavs ut för drygt ett halvår sedan definierar vad som är kvalitativ vård av exempelvis prostata-, urinblåse-, njur- och testikelcancer eller godartad förstoring av prostatan och hur man följer upp den.

lång man i mörkblå tröja och rutig skjorta och ljusa byxor och glasögon sitter i sitt arbetsrum på en kontorsstol och håller en bok i sin hand
Bildtext Peter Boström och nya handboken för kvalitetsvård av urologiska sjukdomar
Bild: Nilla Hansson/Yle

Den vanligaste cancerformen bland män är prostatacancer. Nästan 5 000 nya fall av prostatacancer konstateras varje år och 800-900 män dör årligen i sjukdomen. Omkring 50 000 män som har fått diagnosen eller behandlats för den följs upp.

Trots att boken nu finns till hands garanterar den inte att exempelvis vården på mindre orter är så bra den kunde vara. Det behövs datorer och system för att mäta kvaliteten på vården.

- Det finns ännu mycket jobb kvar att göra för att få med allt det vi vill ha med i datorprogrammen.

Det konstaterar urologen Peter Boström på ÅUCS.

- Nu vet vi åtminstone vad vi vill mäta och vad som är viktigt i livskvalitet och när vi mäter kvalitet i operationer och komplikationer.

Vården av urologiska cancerformer tar jättekliv

Hand i hand med forskningen och teknologierna kring vården av urologiska cancerformer har behandlingarna utvecklats med stormsteg. I alla universitetscentralsjukhus finns numera operationsrobotar och operationerna utförs som så kallade titthålsoperationer där vårdtiden blir mycket kortare än tidigare.

- Med mindre smärtor och man kan komma tillbaka till sitt normala liv mycket fortare.

Också strålbehandlingsapparaturen är numera mycket bättre än exempelvis för tio år sedan, menar Peter Boström.

- Strålningen man ger vid prostatacancer är mycket mer exakt än tidigare.

Sidoeffekterna på tarmen och urinblåsan är inte längre så stora.

- Också läkemedlen har blivit bättre, mycket mer effektiva.

Det samma gäller magnet-och PET-undersökningar. Tumörerna syns bättre än tidigare.

- Så det är mycket lättare att planera behandlingarna, operationerna och uppföljningen.

Bilder ur en undersökning om prostatan.
Bild: Peter Boström

Det är alltså inte så svårt att upptäcka urologiska cancerformer, men det är svårare att veta vilka det är som borde genomgå undersökningar, berättar Peter Boström.

Ingen systematisk screening av män görs idag eftersom ingen tillräckligt tillförlitlig metod finns för det.

Den så kallade PSA-mätningen som mäter prostataspecifikt antigen kan i värsta fall i stället åstadkomma onödig psykologisk stress.

- Det är inte lätt att hitta män i riskgruppen eftersom det oftast inte förekommer symptom i början.

Nästan 5 000 nya fall av prostatacancer årligen

- Både prostata- och testikelcancern har blivit vanligare. Prostatan delvis till följd av PSA-mätning och för att det finns fler äldre män som hör till riskgruppen.

Den största ökningen av prostatacancer kom efter nittiotalet, menar Boström. Nu har läget stabiliserat sig en aning. Men det handlar om nästan 5 000 insjuknade män varje år.

- Det är inte alls lika vanligt med testikelcancer. Vi upptäcker 150-170 fall årligen.

Kemikalier i naturen påverkar

Ökningen av testikelcancer började tidigare i övriga Norden. Mycket tyder på att det handlar om kemikaliers påverkan.

- Det är komplicerade saker som vi inte helt förstår. Men troligtvis har det att göra med kemikalier i naturen. Kemikalier som har hormonliknande effekter som minskar testikelfunktion och ökar risken att få testikelcancer.

Peniscancer är en form som inte är så vanlig. I Finland förekommer 20-30 fall per år.

Urologerna på ÅUCS högt specialiserade

Vid ÅUCS finns 11 urologer och 3 specialiserande urologer. De är inte bara urologer utan har också subspecialiteter ovanpå det, förklarar Peter Boström. De är specialister på prostataoperationer, njurcancer, testikelcancer och mer godartade saker som förstorad prostata och hyvlingsoperationer.

- Och vi kan helt klart säga att vi håller internationell nivå. Men det är klart att man hela tiden måste lära sig nya saker. Och det är viktigt att alla specialister koncentrerar sig på några sjukdomar.

Peter Boström är själv uro-onkolog och ägnar sig helt och hållet åt cancerbehandlingar av de olika urologiska cancerformerna, men han behandlar också njurcancer.

Det allra nyaste och mest lovande

Peter Boström blir ivrig när han berättar om det allra nyaste som ännu ingen annan i Norden än urologerna på ÅUCS gör:

- Vi har jobbat med ultraljudsbehandling genom urinröret inne i magnetröntgen i ett års tid nu. Det är något helt nytt.

Bilder ur en undersökning om prostatan.
Bild: Peter Boström

Med ultraljudsbehandlingen slipper patienterna otrevliga bieffekter som erektionsproblem och inkontinens.

Peter Boström berättar att det finns några sjukhus i Europa och i USA som ger den här behandlingen förutom ÅUCS där man nu har behandlat ett tjugotal patienter i sina studier.

Bränner bort tumören och sparar prostatan

Vid ÅUCS konstaterar man nu att det verkar vara effektivt och nu jobbar man vidare med en lite större studie med patienter som annars skulle bli opererade eller strålbehandlade och ger dem istället lokal ultraljudsbehandling.

Bilder ur en undersökning om prostatan.
Bild: Peter Boström

- Den liksom bränner bort tumörområdet men sparar annars prostatan. Vi försöker naturligtvis spara funktioner som erektioner och kontinens så det inte blir urinläckage eller erektionsproblem. Behandlingen verkar vara bra, men vi är bara i början, säger Peter Boström.

Diskussion om artikeln