Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Inte ens reumatism fick hindra Olle från att bli fine dining-kock

Från 2018
Uppdaterad 13.11.2018 07:23.
oliver hurskainen i kockmundering. bilden är fotoshoppad för att likna en uppklistrad polaroidbild.
Bildtext Oliver "Olle" Hurskainen ville fortsätta jobba i fine diningkök trots att sjukdomen sade nej.
Bild: YLE

Oliver “Olle” Hurskainen hade länge en dröm att jobba som kock i riktigt fina kök - en dröm han även nådde. Men reumatismen fick övertaget om drömmen och Olle tvingades sluta när han inte längre orkade hålla i pannorna.

I podden Imperfekt får vi höra kocken Oliver Hurskainen berätta om galet långa arbetsdagar, om perfektion och reumatism. Utbildningarna lockar inte längre unga till det hektiska yrket - ett yrke där sprit och droger är överrepresenterat.

svartvit bild av oliver hurskainen i kockmundering i köket.
Bildtext Oliver "Olle" Hurskainen
Bild: Markus Heinonen

I veckans avsnitt av podden Imperfekt får vi möta Olle som hade alla förutsättningar att bli en framgångsrik kock. Han talar om perfektionssträvan, om 12+ timmars arbetspass och vilka droger kockar tar till för att orka. Men han talar också om att vara driven av passion - till och med så starkt att han valde att fortsätta jobba trots att han inte orkade hålla i stekpannan på grund av reumatism.

En bransch med brist på folk

I dag skriker många finländska kök efter såväl köks- som serveringspersonal. Det är något man bland annat märker av på yrkesinstitutet Prakticum i Borgå.

- För fem-sex år sedan kunde vi ha 50 som började på årskurs ett på kockutbildningen. I år är de färre än 20, säger Lotta Sjöblom, prorektor på Prakticum.

Sjöblom säger att det är ett nationellt fenomen och att det är svårt att veta orsaken. Kanske är trenden över, eller så är branschen fortfarande en sådan att man bara jobba utan utbildning.

En bransch där självmedicinering är vanligt

Det finns mycket som tyder på att drog- och alkoholanvändning är överrepresenterat i just restaurangbranschen. I en studie gjord bland kroganställda i Stockholm kunde man konstatera att hälften av unga kroganställda hade testat droger under det senaste halvåret före studien gjordes 2018.

De mest frekvent använda drogen är cannabis, men strax därefter kommer kokain, amfetamin och ecstasy - droger som kan användas för att orka jobba långa pass.

Det här och mycket mer får ni höra i veckans två avsnitt av dubbelpodden Imperfekt med My Tengström och Axel Brink.

Olle valde att kocka istället för att bli frisk

30:18

Hur fixar nån att vara fine dining-kock?

39:20

Om ni har en berättelse ni vill dela med er av eller känner till - hör av er till my.tengstrom@yle.fi eller axel.brink@yle.fi.