Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den legendariska Marvelfadern Stan Lee blev ikonisk som skaparen av Spiderman och Iron Man – "Han var själv en superhjälte"

Från 2018
Uppdaterad 13.11.2018 14:52.
Marvelskaparen Stan Lee är död.
Bildtext Marvelskaparen Stan Lee blev 95 år gammal.

Stan Lee, grundaren av serietidningsbolaget Marvel Comics, har avlidit. Han blev 95 år gammal.

Lees dotter JC Lee bekräftar för TMZ att hennes pappa har dött.

- Min pappa var världens finaste man, säger JC Lee till TMZ.

Lee är känd som en legendarisk serietidningsskribent som bland annat skapade karaktärer som Iron Man, Hulk, Thor, Daredevil, X-Men, Punisher, Ant-Man, Spiderman och otaliga andra.

Lee grundade serietidningsbolaget Marvel 1961 tillsammans med Jack Kirby.

Det var under Stan Lees ledning som företaget Marvel Comics gick från att vara ett serieförlag till ett omfattande multimediabolag. Hans framgångar har gjort honom till en kultfigur i den amerikanska popkulturen.

Under de senaste åren hade Lee lidit av diverse olika hälsoproblem, bland annat lunginflammation.

Hans fru, Joan, dog i fjol efter ett 67 år långt äktenskap. Hans långvariga samarbetspartner Steve Ditko dog i juli.

Marvels ansikte utåt

2009 köptes filmrättigheterna till samtliga Marvelkaraktärer av Disney för 4 miljarder dollar och många av världens rekordbrytande filmer har innefattat Marvelhjältar.

Trots det här har Lee varit Marvels ansikte utåt och beundrats av filmbolag, filmernas stjärnor och fansen som mannen som satte igång allt.

Ända sedan hans karaktärer fått liv på filmduken har Stan Lee ploppat upp i nästan varenda Marvelfilm som någonsin gjorts, i stil med Alfred Hitchock

Han dyker bland annat upp i de olika filmerna som en säkerhetsvakt, postiljon, busschaufför och krigsveteran.

- Jag brukade tro att jag inte var särskilt viktig. Människor höll på att bygga broar och forskade i medicin medan jag skrev berättelser om fiktiva personer med kostymer och galna krafter. Men jag antar att jag nu har förstått att underhållning inte så där bara kan avvisas, sade Lee i en intervju med Chicago Tribune i april 2014.

Stan Lee tillsammans med skådespelaren Chadwick Boseman, som spelar superhjälten Black Panther.
Bildtext Stan Lee tillsammans med Chadwick Boseman, som spelar superhjälten Black Panther.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Skapade de första bristfälliga hjältarna

Stan Lee växte upp i New York som Stanley Lieber. Hans karriär i serietidningsbranschen började som en assistent på Timely Comics.

Gradvis fick Lee började skriva serietidningar under pseudonymen "Stan Lee", men tilläts mest bara skriva om monster och romantik.

Det var först när karaktärer som Batman på bolaget DC Comics började slå igenom som Lee fick tillåtelse att bege sig in i superhjältegenren.

Tillsammans med Jack Kirby skapade Lee superhjältefamiljen Fantastic Four. Hjältarna var plågade av osäkerheter, brister och kärleksproblem.

Fantastic Four blev en gigantisk framgång som ledde till att Lee fick fria händer att rulla ut superhjältar på löpande band.

Tillsammans med illustratörerna kom Lee överens om ett tillvägagångssätt där han planerade berättelserna först och sedan lät dem illustrera karaktärerna. Därefter lade Lee till pratbubblor och dialog.

"Tack för allt"

När dödsbudet nådde offentligheten tog skådespelare som gestaltat Lees karaktärer, kollegor och fans till sociala medier för att uttrycka sin sorg.

- Stan Lee var lika speciell som karaktärerna han skapade. Han var en superhjälte för alla Marvels fans runt världen och hade kraften att inspirera och underhålla. Vidden av hans fantasi överträffades endast av storleken på hans hjärta, skriver Disneys vd Bob Iger i ett uttalande.

Skådespelaren Ryan Reynolds som spelar Marvelkaraktären Deadpool tog till Twitter för att hylla Lee.

- Fan. Vila i frid, Stan. Tack för allt.

Skådespelaren Hugh Jackman som i flera omgångar axlade rollen som Marvelkaraktären Wolverine kallar Stan Lee ett kreativt geni.

- Vi har förlorat ett kreativt geni. Stan Lee var en revolutionerande kraft i superhjältevärlde. Jag är stolt över att ha haft en liten del i hans arv och att jag fick blåsa liv i en av hans karaktärer.

Chris Evans som spelar Marvelfilmernas Captain America skriver att det inte kommer att finnas en ny "Stan Lee".

- Det kommer aldrig att finnas en annan Stan Lee. I årtionden gav han unga och gamla äventyr, flykt, bekvämlighet, självförtroende, inspiration, styrka, vänskap och glädje. Han utsöndrade kärlek och snällhet och kommer att lämna efter sig ett märke på så många liv. Excelsior!

Källor: Hollywood Reporter, Variety, Time, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln