Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketregn över södra Israel och bomber över Gaza - döda och skadade på båda sidor

Från 2018
Uppdaterad 13.11.2018 07:59.
Hamas tv-station i Gaza City bombades av israeliskt stridsflyg på måndag kväll.
Bildtext Hamas tv-station i Gaza City bombades av israeliskt stridsflyg på måndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Våldet mellan Israel och Hamasstyrda Gaza trappades upp rejält på måndag kväll och beskrivs som det värsta sedan kriget i Gaza 2014. Det palestinska raketregnet över södra Israel och bomberna över Gaza har krävt minst fyra dödsoffer och tiotals andra har skadats.

Ungefär 370 raketer har avfyrats från Gaza mot Israel under måndag kväll och natten till tisdagen. Det uppger den israeliska armén (IDF). Så många raketer har aldrig tidigare avfyrats från Gaza på en så kort tid.

På Twitter har IDF delat flera mobilvideor som visar raketregnet över södra Israel och hur det drabbar civila israeler.

En civil man i 40-årsåldern dödades i staden Ashkelon då huset han befann sig i träffades av en raket. Först rapporterades att han var israelisk medborgare, men nu uppger tidningen Haaretz att han var palestinier, hemma från Hebron på Västbanken.

Det är sällsynt att några civila i Israel dödas i den palestinska raketbeskjutningen från Gaza.

Två andra kvinnor i samma hus skadades allvarligt. En ung israelisk soldat ska också ha skadats rätt allvarligt då en palestinsk pansarvärnsrobot träffade en israelisk soldatbuss i södra Israel.

Ett femtiotal andra israeler har skadats lindrigt i raketregnet.

En skadad israelisk kvinna, vars hus i Ashkelon träffats av en raket, fördes till sjukhuset med ambulans.
Bildtext En skadad israelisk kvinna, vars hus i Ashkelon träffats av en raket, fördes till sjukhuset med ambulans.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett stort antal raketer avfyrade av Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam och Islamiska Jihad i Gaza passerade alltså det avancerade israeliska raketförsvaret. Men största delen av dem föll på öppna fält, eftersom de faller där de råkar falla.

Åtminstone tre döda och tiotals skadade i Gaza

Israel svarade med att bomba över 70 mål på Gazaremsan. Enligt den israeliska armén riktades flygattackerna främst mot "militära mål" anknutna till Hamas och Islamiska Jihad.

Också Hamas tv-station Al-Aqsa i centrum av Gaza City utsattes för en häftig bombräd, men de anställda hade lämnat byggnaden före det.

Enligt Röda halvmånen i Gaza dödades åtminstone tre palestinier i de israeliska flygräderna. Två av dödsoffren ska ha tillhört någon av de väpnade grupperna. Tiotals människor skadades.

Misslyckad israelisk underrättelseoperation?

Med de tre dödsoffren under natten till tisdagen så har totalt 11 palestinier mist livet i våldsamheterna i Gaza, sedan söndagens israeliska specialoperation där.

Enligt Hamas är raketbeskjutningen mot södra Israel en hämd för den israeliska räden i söndags.

En israelisk elitstyrka tog sig in på Gazaremsan i en vanlig personbil på söndag kväll. I samband med den här operationen dödades en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam.

Krigare från Izz al-Din al-Qassam begravdes av sina kamrater i Khan Yunis på måndagen.
Bildtext Krigare från Izz al-Din al-Qassam begravdes av sina kamrater i Khan Yunis på måndagen.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Också en israelisk officer ur elitstyrkan dödades i skottlossningen . Ytterligare sex palestinier miste livet i skottlossningen, men framför allt i de israeliska flygräder som pågick medan elitstyrkan evakuerades från Gazaremsan. En sjunde palestinier dödades på sjukhus senare.

De flesta bedömare tror nu att det hela handlade om en israelisk underrättelseoperation som misslyckades. Meningen var alltså inte att ta livet av den palestinska befälhavaren i Khan Yunis. Den typen av uppdrag brukar Israel sköta från luften.

Den israeliska elitstyrkan upptäcktes helt enkelt av palestinierna och så gick det som det gick.

FN manar till återhållsamhet

Den här upptrappningen sker då premiärminister Benjamin Netanyahu ännu i söndags uttryckte optimism gällande ett långvarigt eldupphör med Hamas. Egypten har försökt medla fram ett eldupphör mellan Hamas och Israel under en längre tid.

FN, EU och många andra manar nu till återhållsamhet. Samtidigt finns det många både i Israel och i Gaza som ropar efter fortsatta hämndräder.

Källor: AP, AFP, Reuters, Haaretz, IDF, Yle

Diskussion om artikeln