Sex bra tips då du steker omelett - så här blir den luftigare, slätare och krämigare
Från 2018
Publicerad 15.11.2018 19:30.
Uppdaterad 17.11.2018 11:59.

Omelett är billig och bekväm mat som är lätt att variera. Med några enkla knep kan kan man undvika att omeletten blir stabbig.
- Stek omeletten på medel- eller svag värme. Annars koagulerar ägget för snabbt.
- För att få en krämigare omelett kan du snabbt sila äggen. Då får du bort hinnorna som finns i ägget. Det här ger ett slätare slutresultat
- Om du skall göra en bondomelett, se till att du har fyllningen färdig innan du sätter igång med stekningen.
- Använd inte “våta” ingredienser i en bondomelett tex tomat. Då blir den vattnig
- Stek bondomeletten på medelsvag värme men avsluta med att sätta den i ugnen då blir den luftigare.
- Istället för att fylla omeletten med ost, kan du hyvla osten i en smörad panna innan stekning. Då får du en krispigare omelett.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
omelett,ägg,matrecept,Strömsö,Anders Samuelsson
Enkel fransk omelett
Ingredienser:
- 3 st ägg
- 50 g ost
- salt
- vitpeppar
Gör så här:
- Vispa upp ägget, smaka upp med salt och vitpeppar.
- Sila genom en sil.
- Stek på låg värme i oljad panna gärna teflon.
- Rör ordentligt i omeletten tills den tar ihop som en äggröra.
- Lägg då ner den grovrivna osten och vik ihop och vänd omeletten.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
ägg,omelett,lunch,Strömsö,matrecept,Anders Samuelsson
Bondomelett grekisk
Ingredienser:
- 4 ägg
- ½ dl mjölk
- 3-4 medelstora potatisar
- 1 st gul lök
- 150 g halloumi
- 150 g mangold eller spenat
- ½ dl kalamataoliver
- 1 st rödlök
- 1 ask cocktailtomat
- olivolja
- salt
- peppar
- 1 knippe bladpersilja
Gör så här:
- Dela ner potatis och börja steka den gyllene, gå ner med tärnad halloumi och strimlad lök och stek så allt får färg, avsluta med att vänd ner mangolden.
- Vispa upp ägget med mjölken och häll äggblandningen över.
- Stek den på medelsvag värme så att den börjar sätta sig men avsluta med en stund i ugnen på 175 grader ca 10min. Då blir omeletten luftigare.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
omelett,Strömsö,matrecept
Servera omeletten toppad med en liten sallad med tomat,rödlök , oliver och plockad persilja.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
omelett,ägg,Strömsö,matrecept
Diskussion om artikeln