Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Vill du också äta mera klimatsmart strömming? Bjud på Strömsös festliga kvällsmacka

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 14:43.
Strömmingsmackor med picklad lök och rökt majonnäs i ett kök
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Vi äter endast 3 % av den strömming som fiskas i Finland. Det är på tok för lite. Strömmingen är nämligen både klimatsmart och god men behöver kanske tillredas på nya sätt. Här kommer en benfri fräsch och syrlig variant.

Fem fakta om strömming - varför skall vi äta mera?

Strömmingen är som bäst på hösten. Då innehåller den mest nyttiga fetter, omega 3 och D-vitamin. Välj strömming som är lite röd i köttet. Om den är grå kan den ha härsknat.
Strömming är klimatsmart - om du tex vill minska på köttätande är strömming ett bra alternativ.
Strömmingsfisket i Finland är hållbart, 95% är MSC-certifierad. Du kan alltså äta den med gott samvete.
Endast 3% av den strömming som fiskas i Finland, blir människoföda. År 2000 åt vi ett kilo per person/år nu är vi nere på 300 gram.
Strömmingen i Finland skulle i teorin räcka till 20 kg/person och år. Idag är 82% av all fisk vi äter importerad.

Källa: (Naturresursinstitutet)

Strömmingsmacka med picklad lök och rökt majonnäs

Ingredienser, 4 portioner:

  • 300 g dragen strömming (ca 500 gram strömming)
  • 1 dl citronjuice
  • ½ dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • ½ tsk finhackad grön chili
  • 1 st citron skalet
Ett fat med strömming som syras i ett kök.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Gör så här:

  1. Dra skinnet av strömmingen.
  2. Skölj strömmingen under kallt vatten.
  3. Håll strömmingsfilén med köttsidan uppåt. Sätt fingret under den tjockaste delen av filén dra av båda sidorna.
  4. Syra strömmingen i citronsaft, vatten och salt i ca 10 minuter - strömmingen tillreds under den här behandlingen.
  5. Marinera strömmingen efter syrningen i schalottenlök, chili, citronskal och olivolja.
Strömmingfiléer på ett fat i ett kök.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Picklad lök

En skål med picklad rödlök
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Ingredienser:

  • 2 st små röda lökar
  • ½ dl ättika
  • 1dl socker
  • 1½ dl vatten

Gör så här:

  1. Löken delas på längden och plockas isär i blad.
  2. Koka en 1-2-3 lag (en del ättika, två delar socker, tre delar vatten) och häll den kokande över löken.

Rökt majonnäs

En skål med rökt majonnäs
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Ingredienser:

  • 1 st helt ägg
  • 2 dl matolja
  • citronsaft
  • salt
  • peppar
  • 1 st knippe enris

Gör så här:

  1. Placera enriset i en gjutjärnsgryta med lock och vrid på värmen.
  2. När enriset börjar glöda, stäng av spisen och sätt ner oljan.
  3. Rök i ca 15-20 minuter.
  4. Låt oljan kallna till rumstemperatur.
  5. Knäck ägget i en hög bunke och häll ner den svala oljan i en stråle samtidigt som du mixar.
  6. Viktigt att först vid mixning hålla mixerstaven stilla så man ser att ägget börjar emulgera som en majonnäs. För den sedan sakta uppåt så all olja tar ihop till en slät sås.
  7. Smaka upp med salt, peppar och citronjuice.

Strömmingsmacka upplägg

Ingredienser:

  • 1st rågbröd skivat
  • 4 st ägg
  • 6 st kokta potatisar av fast sort
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk grovt skuren dill
  • 1 msk grovkornig senap
  • Salt och peppar samt en skvätt citron
  • (80 g sikrom)

Gör så här:

  • Koka äggen i 6 minuter
  • Skala de kokta äggen och bryt i ca 4 st större bitar.
  • Skiva kokta potatisen tunt, marinera med grovkornig senap, olivolja, dill, citron, salt och svartpeppar.
En skål med potatissallad i ett kök.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
  • Skiva 4 skivor av rågbrödet på längden.
  • Lägg majonnäs, den marinerade potatisen och ägget på brödet. Fortsätt med strömmingen, och den picklade löken.
  • Garnera eventuellt med små klickar av sikrom och lite plockad dill.
  • Avsluta med ett par varv nymalen svartpeppar.
Strömmingsmacka med picklad lök och rökt majonnäs.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln