Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Går vi sönder av skam? – Ny podd om de skamkänslor som ni ville höra om

Från 2018
Uppdaterad 16.11.2018 10:38.
Illustration av penningautomatspelare som skäms
Bildtext Skammen är en ny Svenska Yle podd
Bild: Ulla Donner

Etniskt ursprung, livsdrömmar som går i kras och ett missbruk som hotar familjens lycka – vi skäms över så mycket idag men hjälp finns också att få.

Han kunde stanna för att tanka och medan familjen satt kvar i bilen så gick Mattias in på bensinstationen för att spela.

Länge höll han sitt spelmissbruk hemligt, men då han förlorade tiotusentals euro och satt sin familj på spel kom kraschen.

Vad är det att vara beroende och vad kan man göra för att bli kvitt det?

I podden Skammen talar Mattias med sin fru Linda för första gången på djupet om sitt spelberoende och får höra hennes upplevelser av beroendet.

Hon har tvingats mörka familjens ekonomiska situation och han känner skam över det som barnen gått miste om på grund av skulden som spelandet betytt.

Mattias historia är ett av de ämnena kring skam som Svenska Yles publik ville höra om.

Skammens olika ansikten

Vi skäms över många olika saker idag.

Vissa av oss upplever att livet inte blev det man hoppades att det skulle bli och det som ens närmaste kanske förväntade sig av oss.

Andra skäms så att de upplever att de är en belastning för sina medmänniskor.

Skam kan handla om att vi önskar vara del av en grupp och skäms om vi sticker ut eller känner att vi sviker den.

Men vi skäms också då vi gjort en annan människa illa, våra samvetsreaktioner finns som grund för våra moraliska värden.

Dimitri Keiski med gitarr
Bildtext Dimitri
Bild: Roch Fortin

I den nya Svenska Yle podden Skammen berättar sex personer om sina skamkänslor och på vilka sätt de blev belastningar som påverkade livet djupt och negativt.

Dimitri Kesiki vande sig att förknippa negativa attityder med sitt romska ursprung till den grad att han alltid kände att han måste bevisa att han inte gjort något dåligt, också i situationer där ingen anklagade honom.

Sigrid Sundell drömde om ett jobb vid FN men tvingades efter att ha insjuknat psykiskt att se sin livsdröm gå upp i rök.

Hur bygger man upp ett liv efter något sådant? Hur hittar man mening och hur går man från skam till stolthet?

Två människor poserar
Bildtext Sigrid Sundell och Kristian Wahlbeck
Bild: Annika Sylvin-Reuter

Skam är något som man talar om mera idag, kanske eftersom vi vet att unga vuxna får flera diagnoser än tidigare och eftersom vi inte har andra val än att se våra samhällsproblem i vitögat.

Tobias blev mobbad i skolan och har fortfarande svårt med sociala sammanhang, men drömmer om vänskap och minns också vissa vänskapsrelationer som han önskar att han hade kvar.

– Från högstadiet 6 år framåt hade jag inga vänner, och jag kände mig väldigt ensam, trots att det antagligen fanns personer som skulle ha vilja bli vänner med mig. Men jag var så bombsäker på att de bara ville mig illa.

Två män ser i kameran, lampor hänger i taket
Bildtext Tobias och Oscar om ensamhet
Bild: Annika Sylvin-Reuter

Tobias situation är inte hans eget fel men han tvingas leva med sin situation. Fem procent av de unga vuxna känner sig ensamma i Finland idag.

Sara Saxman igen växte upp i ett religiöst samfund, levde ett destruktivt liv och höll på att gå under och var tvungen att bryta sig loss.

Illustration med mamma och dotter i mitten som skäms och religiösa fanatiker i bakgrunden
Bild: Ulla Donner/Yle

I poddserien hörs experter och människor med egna erfarenheter av temana – det finns en väg ut ur skammen och den börjar med att kunna tala om det som är problematiskt.

Sex personliga berättelser och samtal kan du höra i poddserien Skammen på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln