Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Direkt kl. 14: Slopade nedskärningar i utbildningen, ny sockerskatt, mindre pengar till Åland och bort med miljöskadliga stöd? – riksdagen drabbar samman om oppositionens skuggbudgetar

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 14:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen debatterar på onsdagen oppositionspartiernas skuggbudgetar. Debatten väntas utmynna i gräl om realismen i förslagen.

Tongångarna har varit bestämda de senaste veckorna då riksdagens oppositionspartier presenterat sina skuggbudgetar, alltså alternativ till regeringens budget för nästa år.

- Små- och medelinkomsttagarna gynnas av vårt alternativ, sade det största oppositionspartiet Socialdemokraternas riksdagsledamot Timo Harakka på tisdagen.

- Det är slutsparat på skolan om SFP sitter i nästa regering, sade Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson i samband med offentliggörandet av den egna skuggbudgeten.

Stora satsningar på gyllene ändamål

Oppositionspartierna gör satsningar på bland annat utbildningen, de fattiga, barnfamiljerna, låg- och medelinkomsttagarna, pensionärerna, barnfamiljerna, miljöskyddsarbetet och studiestödet.

Betoningarna varierar naturligtvis beroende på parti.

I största allmänhet är skuggbudgetarna mer omfattande och bedöms vara mer balanserade än för ett par år sedan.

Partiernas beräkningar för hur de ska bekosta sina satsningar väcker ändå kritik och diskussion.

Sockerskatt och skurna företagsstöd

Exemplen på hur partierna vill få in nya pengar är många och varierande.

Kristdemokraterna satsar på barn, unga och barnfamiljer. En metod att håva in pengar är enligt partiet att införa en ny sockerskatt.

De gröna vill få in 800 miljoner euro genom att skära i för miljön skadliga stöd och företagsstöd.

Vänsterförbundet vill satsa över en miljard euro på indexhöjningar som minskar välfärdsklyftorna och på att förbättra den offentliga servicen. Partiet har likriktade tankar som De gröna om företagsstöden.

- Det finns hundratals miljoner att få där. Det är frågan om politisk vilja, enligt partiordförande Li Andersson.

Löntagaren och invandraren

Svenska folkpartiet vill ha en skattepolitik, som gör att löntagaren får mer i handen än nu. Partiet vill satsa på åtgärder som får folk att vara borta mindre från jobbet, vilket ska ge inbesparingar.

Sannfinländarna skiljer sig från mängden genom att 335,3 miljoner euro ska sparas på olika moment relaterade till invandringen. 600 miljoner euro ska bort från utvecklingsbiståndet och medlemsavgifterna till EU.

Åland ska enligt Sannfinländarna också få mindre pengar.

Regeringspartierna retar upp sig

Regeringspartierna påpekar gärna att kalkylerna är teoretiska. Summor som tros komma från bekämpning av grå och svart ekonomi fyller ofta just de hål som behöver fyllas i skuggbudgetarna.

En favorit, som Centern och Samlingspartiet brukar reta upp sig på, är pengarna som Socialdemokraterna vill ta ur Sitras balansräkning.

Sitra är Jubileumsfonden för Finlands självständighet.

Momentet finns med också i år i Socialdemokraternas skuggbudget. Denna gång ska det inbringa 360 miljoner euro.

- Tomma, på fantasifinansiering baserade löften är onödiga och ansvarslösa att ge, säger Samlingspartiets Raija Vahasalo om den ideella huvudmotståndarens skuggbudget.

Riksdagen inleder debatten klockan 14 på onsdag.

Diskussion om artikeln