Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL går med på att betala sex miljoner åt hjärnskadade spelare, men tar inte ansvar för skadorna – språkröret Carcillo besviken: ”Gå inte med på det här”

Från 2018
En ishockeyhjälm ligger på isen.
Bild: Cal Sport Media/All Over Press

Den nordamerikanska proffsishockeyligan NHL har gått med på att betala ut knappa sju miljoner dollar, eller 6,2 miljoner euro, åt ett antal spelare som stämt ligan för hjärnskador. En förolämpning, säger en tidigare spelare som deltagit i rättsprocessen.

NHL meddelade på måndagen att man nått en överenskommelse med spelarfacket NHLPA i en fyra år lång rättsprocess.

138 tidigare spelare hade stämt ligan för att bland annat medvetet mörkat hjärnskadeorsakande faktorer inom ishockeyn.

I förlikningen går NHL med på att betala ut 6,950 miljoner dollar åt spelarna. Med andra ord ungefär 68 000 euro per person. Hela förlikningen hittas här.

NHL gick också med på att grunda en fond för aktiva spelare som drabbas av hjärnskador under sina karriärer. Fondens storlek är 2,5 miljoner dollar.

– Parterna anser att förlikningen är rättvis, skriver ligan i ett pressmeddelande.

"Inte vårt fel så håll käften och lämna oss i fred"

NHL kom klart billigare undan än t.ex. den amerikanska fotbollsligan NFL, som i ett liknande rättsärende år 2015 fick betala ut en miljard dollar åt tidigare spelare som drabbats av hjärnskador.

Ett annat problem, enligt många: NHL tar inte på sig något som helst ansvar för att ha bidragit till hjärnskadorna.

– I klarspråk säger NHL att det inte är vårt fel att ni är skadade så håll käften och lämna oss i fred, skriver CBS Sports Pete Blackburn.

Daniel Carcillo, tidigare NHL-rivjärn som efter karriären öppet talat om sina problem med hjärnskador, hör till dem som inte alls är nöjd. I ett meddelande på Twitter uppmanar Carcillo samtliga spelare att fortsätta kämpa.

– Gå inte med på det här. Det här förslaget är en förolämpning, skriver Carcillo.

Enligt CBS har de involverade spelarna inte ännu accepterat förlikningen utan kan fortfarande fortsätta rättsprocessen mot NHL.

Diskussion om artikeln