Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mauno Koivistos liv första gången på scen i Ingå - Täkterborna sätter upp pjäs om byns president

Från 2018
Uppdaterad 15.11.2018 09:10.
En affisch där det står Mauno Koivisto, Täkters president 17.10.2019.
Bildtext Berättelser ur Mauno Koivistos liv sätts upp på teaterscen för första gången någonsin. Det här sker på Ingbohed 49 år efter att han köpte hus och mark i Täkter.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Mauno Koivisto - Täkters president är namnet på en nyskriven pjäs som får premiär på Ingbohed i Täkter i Ingå om knappt ett år, i mitten av oktober 2019.

Bakom storsatsningen står Täkter ungdomsförening, en förening där också president Koivisto var medlem.

Pjäsen om Mauno Koivisto kommer att berätta om fenomenet "Manu" sett ur Täkterbornas ögon.

Berättelsen utspelar sig delvis i Täkters skogar och presidentfamiljens gård Hemmings i Ingå. Men handlingen startar i Åbo hamn.

Det blir en utflykt till Moskvas flygfält och publiken får förstås ta del av händelser som sker i den politiska maktens högborg, som inte är Ingå i det här fallet utan Helsingfors.

- Det här blir den första teaterpjäsen som handlar om Mauno Koivisto, säger producent Kerstin Karlberg, som säger att hennes uppgift är att hålla i pengarna.

En kvinna med långt rödblont hår i en fläta på ryggen.
Bildtext Kerstin Karlberg har blivit presenterad som "tillräckligt positivt tokig producent". En arbetsbeskrivning som definitivt ska uppfattas som ett stort plus i en så här stor teaterproduktion.
Bild: Johan Ljungqvist / Multifoto

Budgeten ligger på en halv miljon euro, vilket inte är småpotatis, inte ens i potatisgrötens förlovade land, Ingå.

Anders Mangström, som är ordförande för Täkter ungdomsförening, ser ändå helt lugn ut trots att det för en liten förening är en stor risktagning att satsa på en så dyr teaterproduktion.

- Sätter inte vi upp den här pjäsen gör någon annan det, säger Anders Mangström där han står på Ingboheds yttertrappa och blickar ut mot skogen i riktning mot Koivistos gård Hemmings.

- Ska det göras en pjäs om Mauno Koivisto, så ska den göras här i Täkter, slår han fast.

Ett större sällskap människor som står på en yttertrappa. Bakom ett rödmålat föreningshus.
Bildtext Här är en del av gänget bakom teaterpjäsen om Mauno Koivisto. Från vänster manusförfattare Christoffer Holm, Täkter uf:s ordförande Anders Mangström, Degerbybon Karl-Göran Karlsson (Manus bekant), ljus och lys Robban Sederholm, film och foto Johan Ljungqvist, ljuddesign Jesper Söderström, producent Kerstin Karlberg, regissör och dramaturg Ville Sandqvist, Täkter uf:s vice ordförande Joakim Wasström, scenograf Petri Horttana och Täkterbon, idékläckaren Henrik Wickström.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Långa rötter och egen skog i Täkter

President Mauno Koivisto och hans familj kom till Täkter redan i början av 1970-talet.

Under årens lopp kom paret Mauno och Tellervo Koivisto att bli en bekant syn för Täkterborna och det har berättats att de besökte grannarna, funderade på när Täktervägen skulle breddas och skötte sin skog.

Mauno Koivisto ajaa pienoistraktorilla
Bild: Yle Elävä arkisto, kuvanauha

En och annan Ingåbo har också kunnat ta del av när president Mauno Koivisto susade fram på sin cykel och säkerhetsvakterna kom flåsande en bit efter.

Degerbybon Karl-Göran Karlsson lärde känna familjen Koivisto redan 1970.

- Svärmor sålde en del av Hemmings till Koivisto och eftersom vi var jordbrukare försökte vi få jorden arrenderad av Koivisto, minns Karl-Göran Karlsson sin första träff med den dåvarande direktören för Finlands Bank.

Karlsson berättar hur de två förhandlade sig fram till ett arrendeavtal.

- När jag sade att det torde finnas färdiga modeller för hur man gör upp ett arrendeavtal svarade Koivisto: "Ja, varför skulle man uppfinna krutet när det redan är uppfunnet".

När vårbruket sedan kom i gång följande år dök plötsligt Mauno Koivisto upp med sin lilla traktor och började plocka upp sten från åkern, ett rätt besvärligt jobb.

- Oj vad fint att han plockar sten åt oss tänkte vi först, men det visade sig att han behövde sten som material till sin skogsväg.

En äldre man med glasögon skägg sitter bakom ett långbord.
Bildtext Karl-Göran Karlsson minns hur president Koivisto hade bråttom att genast byta kostymen till arbetskläder när han kom till Hemmings i Ingå.
Bild: Johan Ljungqvist / Multifoto

Karl-Göran Karlsson har med sin fru varit inbjuden till självständighetsbalen och de har också besökt presidentparet på Talludden.

Koivisto, Finland och Sovjet

Teaterpjäsen Mauno Koivisto - Täkters president är en dramakomedi och bjuder på en del skratt.

Men pjäsen målar också upp en mer allvarlig och seriös bild av en man som upplevde tuffa förhållanden, krig, hårt arbete och till och med revolutionsförsök.

Den kommande teaterpjäsen behandlar också den inrikes- och utrikespolitik som fördes under Koivistos tid som president.

Pjäsen beskriver vägen mot ett politiskt mer självständigt Finland efter Kekkonen-eran, Sovjetunionens fall och vår egen svåra ekonomiska krasch.

En stor satsning för en liten förening

Pjäsen är som sagt en stor ekonomisk satsning för Täkter ungdomsförening. Många västnylänningar är engagerade och rollsättningen är ännu oklar.

En allvarlig glasögonprydd man tittar och lyssnar på en kvinna som står med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Ville Sandqvist är regissör och dramaturg samt vice dekan vid Teaterhögskolan i Helsingfors. För honom var berättelserna om Koivistos somrar och fritid i Täkter något helt nytt.
Bild: Johan Ljungqvist / Multifoto

Klart är att de tre bärande rollerna kommer att spelas av professionella skådespelare, medan övriga roller spelas av amatörskådespelare.

Totalt kommer teaterproduktionen att engagera runt hundra personer.

En första träff och audition för hugade skådespelare ordnas den 20 november. Den 25 november blir det byaträff på Ingbohed där alla är välkomna att berätta historier och minnen kring presidenten och hans familj.

Ett stort rött trähus. Samlingslokal i Ingå.
Bildtext Inne i Ingbohed finns plats för 200 teatersugna besökare. Föreningshuset från 1912 har renoverats både utvändigt och invändigt under årens lopp, men ska ännu få nya toaletter.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Teaterpjäsen Mauno Koivisto - Täkters president är skriven av Christoffer Holm och kommer att regisseras av Ville Sandqvist.

Som producent fungerar Kerstin Karlberg, känd bland annat som producent för en tidigare stor, västnyländsk teatersatsning, Okänd soldat i Harparskog.

En skäggprydd, mörkhårig man sitter på en stol och tittar på en kvinna (med ryggen mot bild) som talar till honom.
Bildtext Christoffer Holm har skrivit pjäsen. Han är forskare och doktorand vid Åbo akademi och berättar att han alltid har beundrat och respekterat Mauno Koivisto, trots att han var bara fyra år när Koivisto avslutade sin andra ämbetsperiod som president.
Bild: Johan Ljungqvist / Multifoto

Sammanlagt planerar produktionsteamet 26 föreställningar på föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå.

Premiären är inprickad till den 17 oktober 2019.

Artikeln har kompletterats onsdag 14.11 kl 16.55 med mera bilder, uppgifter om ekonomi och skådespelare, samt kommentarer av personer som minns Mauno Koivisto och är involverade i teaterproduktionen.

Diskussion om artikeln