Har du rökt i hemmaugnen? Börja med att testa Strömsös enkla strömmingslåda
Från 2020
Publicerad 02.11.2020 13:36.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Dags att modigt ta tag i strömmingsflundran gott folk! Färsk har den en härligt frisk smak och är jätteenkel att tillreda. Vi piffar till strömmingslådan med en enkel kallrökning i ugnen.
Ingredienser:
- 600 g strömmingsflundra
- 1 bunt dill
- rivet skal av 2 citroner
- 4 dl grädde
- 2 st purjolökar
- salt
- peppar
Tillbehör:
- 10 potatisar, t.e.x rosamunda
- 15 blad palmkål eller svartkål
- 200 g rårörda lingon
- alspån till rökning
Gör så här:
- Skiva purjolök tunt och svetta den mjuk i en panna med lite olja och smör.
- Lägg purjolöken i botten på en ugnfast form.
- Lägg ut strömmingsflundror på bordet och klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra.
- Riv över citronskal och strö över den noggrant plockade dillen.
- Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg tätt ovanpå purjolöken.
- Värm upp spån i en stekpanna under lock till kraftig rökutveckling. Ställ strömmingsformen på botten i en kall ugn och en rökpanna på gallret ovanför.
- Ta av locket och stäng ugnen. Tejpa ugnens kanter vid behov.
- Låt röka i 30 minuter.
- Ta ut formen och häll på grädde.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Baka i ugn i 175°C ca 15 minuter eller tills strömmingen är 55°C i innertemperatur och grädden har fått färg.
- Svetta kålen i en klick smör, lägg till en skvätt vatten och låt sjuda kort under lock i ett par minuter tills den mjuknat lite.
Servera strömmingen med nypressad potatis, svartkål och rårörda lingon.