Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Egypten lever aktivisterna farligt - slumpmässiga gripanden och fängelse utan rättegång är vardag

Från 2018
Protest för yttrandefrihet i Cairo
Bildtext Egyptiska journalister håller upp sina pennor under en demonstration i Kairo 2016
Bild: EPA / Khaled Elfiqi

Det senaste halvåret har nya lagar införts i Egypten som ytterligare hindrar yttrandefriheten. Oberoende tidningar och webbsidor är nu praktiskt taget helt stängda, och aktivister och journalister kan hållas arresterade i flera år utan rättegång. Aldrig tidigare har situationen för fria media varit så svår, menar många i Egypten.

- De bultade på dörren vid tvåtiden på morgonen. När jag öppnade trängde sig ett tiotal poliser och specialtrupper in i lägenheten. En del var maskerade och tungt beväpnade, som om de skulle skjuta terrorister, berättar Mohammad Lotfy.

Han leder Egyptiska kommissionen för mänskliga rättigheter och friheter. Det är en organisation som undersöker och dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter i Egypten.

I maj i år blev hans fru arresterad i Kairo. Det skedde efter att hon hade blivit sexuellt trakasserad två gånger samma dag, och sedan lade hon upp en video för sina vänner på ett socialt medium. Att hon där gav utlopp för sin frustration över det egyptiska samhället och att väldigt lite görs mot sexuellt våld upptäcktes snabbt av myndigheterna.

Frun fängslades för mannens aktivism?

- Hon åtalades för att ha spridit falska nyheter som hotar nationens säkerhet, och också för att tillhöra en terroristorganisation. De kan hålla henne - liksom andra aktivister - arresterad i upp till två år utan rättegång, säger Mohammad Lotfy som är övertygad om att allt detta beror på hans arbete.

- De försöker pressa mig till att sluta arbeta med rättighetsfrågor som tortyr, olagliga frihetsberövanden, dödsstraff och polisvåld. Det är känsligt för myndigheterna här, säger han och fortsätter med att konstatera att sedan 2013 fram till i år har mer än 1 500 personer förts bort av säkerhetsstyrkorna i Egypten.

- Så många har det aldrig tidigare varit, säger Mohammad Lotfy.

Banderoll med bild på Egyptens president al Sisi
Bildtext Egyptens president Abdelfattah al-Sisi omvaldes i april med över 97 procent av rösterna.
Bild: EPA / Khaled Elfiqi

Undantagstillståndet bara fortsätter

Egypten har i över fem års tid haft undantagstillstånd som regelbundet förnyas var tredje månad.

- Lagen medger att någon misstänkt kan hållas häktad upp till maximalt två år utan rättegång. Men det verkar snarare vara regel än undantag och många hålls ännu längre. En journalist har varit häktad i fem år utan rättegång, säger Mohammad Lofty.

Hans fru Amal Fathy dömdes i slutet av september till två års fängelse

- Om en kvinna som blir utsatt för sexuellt trakasseri döms till fängelse och böter, så betyder det i klarspråk att egyptiska kvinnor ska hålla tyst och ta emot, om de inte vill bli fängslade. Jag hoppas att min fru kommer att släppas snart. Vi har förstås överklagat, säger han.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty greps 19 advokater och aktivister i början av november. Bland dem finns den kända egyptiska människorättskämpen Huda Abdelmonem, en kvinna i 60-årsåldern. Ingen av dessa har man ännu hört av.

Det här är en del av det förtryck av oliktänkande som leds av Egyptens president al-Sisi. Sedan han fick makten 2014 har människorättsgrupper som Human Rights Watch dokumenterat de mer än 60 000 personer som fängslats för sina politiska åsikter.

Bild av massdemonstrationerna på Befrielsetorget i Kairo 2011
Bildtext De regimkritiska massprotesterna på Tahrirtorget 2011 var den del av den arabiska våren
Bild: EPA /Khaled Elfiqi

Nya lagar stöder skärpt övervakning

En rad lagar har stiftats det senaste halvåret som ökar den egyptiska statens möjligheter att övervaka medborgarna. I juli kom en lag som gjorde att konton på sociala medier kunde stängas och journalister straffas om de publicerade misstänkta falska nyheter.

På ”Sammanslutningen för tanke- och åsiktsfrihet” i Kairo arbetar ett tiotal experter som har undersökt hur de egyptiska myndigheterna allt mera övervakar medborgarna, censurerar och stänger kritiska webbsidor.

En av experterna är ”Mahmoud” som befarar att han kan gripas och därför inte vill uppge sitt riktiga namn.

- Regeringen blockerar webbsidor för att kunna kontrollera vad som sägs på nätet. Nya lagar har införts som t.ex. lagen om nätbrott som kom nyligen, antiterrorlagen och medialagen, säger ”Mahmoud”.

Sammanslutningen har tekniskt kunnat konstatera att mer än femhundra webbsidor nu är blockerade i Egypten. Bland dem finns webbsidor som används för att kringgå myndigheternas blockering.

Även satir kan ge fängelse

Också telefonbolag tvingas att dela med sig av sms-innehåll och användardata till myndigheterna om vilka webbsidor egypter surfat på.

Skriver någon ett sarkastiskt mejl om en ledande politiker i en privat konversation med någon annan i Egypten kan det ge ett årslångt fängelsestraff.

När jag träffade Wael Eskander för några år sedan var han en aktiv bloggare i Kairo och arbetade som fri journalist. Idag är det helt annorlunda.

- Oberoende journalistik är nästan helt död här. Det är går inte att arbeta när det blir allt svårare att få tillstånd, menar Wael Eskander som säger att det också är svårt att veta vad som kan leda till att man grips.

Bild av förre egyptiska tidningsutgivaren Hisham Kassem
Bildtext Situationen är den värsta som jag har upplevt i hela mitt liv, säger Hisham Kassem, tidigare tidningsutgivare.
Bild: Yle / Lennart Berggren

Aldrig tidigare så svårt för journalister

-Situationen är den värsta som jag har upplevt i hela mitt liv, intygar Hisham Kassem när jag träffar honom hemma i hans lägenhet i Kairo.

Hisham är grundare av flera tidningar och tidigare chefredaktör för en av de största.

- Mediebolag har tagits över av egyptiska säkerhetsapparaten, köpts upp och kontrolleras nu av regimen under president al-Sisi. De vill göra hela samhället till en polisstat och där har yttrandefrihet och tillgång till oberoende information ingen plats, menar Hisham.

Arabiska våren som försvann?

Det fanns stora förhoppningar att de folkliga upproren runt om i arabvärlden, den ”Arabiska våren” snabbt skulle innebära ett slut på enväldiga härskare och medföra demokrati. Så har inte fallet blivit i Egypten.

- Folk menar att ”Arabiska våren” är död, men jag menar att det bara är nonsens. Den har bara snubblat lite på vägen. Det är en lång process, och det positiva är att egyptierna nu är mer intresserade av ekonomi och av att hålla sig informerade om samhället. Ett felsteg är en del av demokratiprocessen som kan ta tid, hoppas Hisham Kassem, tidigare chefredaktör på en av de största egyptiska tidningarna.

Diskussion om artikeln