Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Silicon Valley-magnat finansierar forskning med hallucinogena svampar – forskare kritiska till vinstintresset

Från 2018
Uppdaterad 17.11.2018 14:38.
Peter Thiel.
Bildtext Peter Thiel på ett evenemang där han talade till förmån för Donald Trump i oktober 2016, Han sitter också i Facebooks styrelse.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Svenska Yle berättade i söndags om de hallucinogena svamparnas väg tillbaka in i läkemedelsforskningen.

I en färsk artikel i webbtidsskriften Quartz kritiseras det bolag, Compass pathways, som finansierar den planerade psilocybinforskningen i Finland. Bolaget i sin tur har fått betydande finansiering av riskkapitalisten Peter Thiel i Silicon Valley. Forskningsplanen är ännu inte godkänd av nationella etiska kommittén i Finland.

Professorn i psykiatri, överläkare Jesper Ekelund är ansvarig för studien, som är en del av ett större forskningsprojekt som planeras i flera länder i Europa. Storbritannien, Nederländerna, Norge och Spanien är några av de andra länderna. Det man vill undersöka är om psilocybin, det verksamma ämnet i hallucinogena svampar, kan hjälpa mot behandlingsresistent depression. Tidigare studier har gett lovande resultat.

För hårt och för fort

Kritiska röster inom forskarkåren säger nu att Compass pathways driver processen för hårt och för fort och att deras metoder strider mot forskaretiken. Enligt Quartz vill Compass pathways till exempel förbehålla sig rätten att publicera eller låta bli att publicera resultaten från forskningen.

– Det är helt normal forskarpraxis att finansiären förbehåller sig den rätten. Det är ju klart att det är den som finansierar forskningen som bestämmer hur och var och när och vad som publiceras. Myndigheterna har fortfarande full insyn, säger Ekelund.

Professorn i psykiatri, överläkare Jesper Ekelund
Bildtext "Helt normal praxis att finansiären bestämmer" säger Ekelund.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Compass pathways kritiseras också för att snabbträna psykologer och terapeuter i psilocybinterapi, under loppet av ett par dagar. Också psykologerna i Ekelunds team har deltagit i veckoslutsutbildningen som Compass arrangerat.

– Det är utbildad hälsovårdspersonal som tränas i specifika frågor om hur man hanterar upplevelsen som psilocybinet ger, de är inte bara inplockade från gatan. Jag tycker att två dagars intensivträning i det är helt tillräckligt, säger Ekelund.

Monopoliserandet upprör

Den övergripande kritiken handlar om att företaget försöker monopolisera psilocybinet, något som kan ses som helt normal verksamhet för ett läkemedelsföretag, men strävan efter vinst rimmar illa med den världssyn som många av forskarna inom psykedelia har.

Compass pathways grundades ursprungligen som ett icke-vinstdrivande bolag med syfte att främja psykedeliaforskning. Senare lades det ursprungliga bolaget ner och personerna bakom bolaget, paret George Goldsmith och Ekaterina Malievskaia, grundade ett nytt, vinstdrivande bolag med samma namn.

David E. Nichols, läkemedelskemist som tidigare uttalat sig för Svenska Yle, säger till Quartz att han tror att Compass avsikter är goda och att det är omöjligt för en icke-vinstdrivande organisation att driva fram psilocybin som läkemedel.

Läkemedelskemisten David E. Nichols
Bildtext David E. Nichols tror att Compass pathways avsikter är goda.
Bild: Yle/Mike Toivonen

Upprop för transparent forskning

Oron inom de kretsar som sysslar med psykedeliaforskning är ändå så stor att man skrivit ett uttalande som över hundra forskare och läkare nu undertecknat. I uttalandet förbinder sig personerna att bedriva transparent, oberoende forskning och dela med sig av resultaten så att de ska komma till den stora allmänhetens nytta. Dokumentet har undertecknats av flera av de stora organisationerna och företagen som är involverade i forskning med psykedeliska droger, men inte av Compass pathways.

Två forskare som deltagit i seminarier som Compass arrangerat uttrycker sin oro för att företagets vinstiver ska dra mattan under hela psykedeliaforskningen: “Vi har jobbat så hårt och så länge på det här, hela den här gemenskapen kommer att lida om de gör misstag nu”, säger forskarna till Quartz.

Jesper Ekelund är inte orolig. Han medger att allt har gått snabbt framåt, men tycker samtidigt att Compass Pathways är en professionell samarbetspartner.

– Och jag vet inte vad nyttan av att genomföra den här studien långsammare skulle vara, tillägger han.

Peter Thiel är känd för att skjuta in stora mängder pengar i överraskande uppstartsprojekt världen över. Han var bland de första att investera i företag som Facebook, Youtube och Airbnb och sitter i flera av företagens styrelser.

Psykedelians återkomst - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln