Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det milda vädret skjuter fram matcher i bandyligan: "Vi hoppas på kallare väder"

Från 2018
Bandylag som tackar publiken.
Bildtext Akilles får inleda säsongen på bortaplan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På fredag kör den inhemska bandyligan i gång med en match när WP 35 möter Botnia i Varkaus. På helgen spelas ytterligare fem matcher, men i Helsingfors, Borgå och Björneborg får bandyfolket vänta på kallare väder.

Det milda och fuktiga vädret plågar starten på bandysäsongen, och för tillfället finns det konstis enbart i Varkaus, Villmanstrand, Uleåborg och Haparanda, där LRK Tornio spelar. Huruvida man kan spela i helgen i S:t Michel eller Jyväskylä är fortfarande oklart – lite kallare väder skulle kunna göra susen.

I Björneborg, Helsingfors och Borgå är det i varje fall omöjligt att spela för tillfället.

Hall högt på julklappslistan

På kort sikt är det kallare väder som behövs – på lång sikt troligen bandyhallar.

– Visst är det oroande. Vi måste börja fundera om vi ska senarelägga säsongsstarten eller ha ett ännu intensivare spelschema. Eller om vi borde minska på antalet slutspelsmatcher. Vi har mycket att fundera på, säger verksamhetsledaren för Finlands bandyförbund Pekka Liikanen.

Bristen på is inverkar inte negativt enbart på matcherna, även träningen och förberedelserna lider stort. Bandylagen i de södra delarna av landet måste ty sig till träning i ishockeyrinkar, som är avsevärt mindre än bandyplanerna, alternativt torrträna. Ingetdera alternativet är optimalt. Särskilt om Finland i framtiden vill ha något att säga till om mot grenens stornationer Ryssland och Sverige.

– En lösning vore Finlands första bandyhall, men det är för stunden närmast en stor dröm, säger Liikanen.

Matcher flyttade

Tills vidare har man flyttat tre matcher till att spelas i ett senare skede av säsongen, och om inte vädret blir bättre (=kallare) måste man troligen senarelägga flera matcher.

– Om vi måste flytta matcher också i slutet av nästa vecka är vi ganska illa ute. Vi hoppas på kallare väder. Runt noll skulle krävas för att få is.

I Bandyligan anno 2018–2019 spelar tio lag från nio olika orter, från Helsingfors finns två lag: HIFK och Botnia. Villmanstrandslaget Veiterä är regerande finska mästare medan Kampparit från S:t Michel försvarar FM-silver och Borgålaget Akilles FM-brons.

Den 109:e säsongen av Bandyligan startar på fredag:

16.11 WP 35 – Botnia
17.11 LRK Tornio – Akilles
17.11 OLS – HIFK
18.11 LRK Tornio – HIFK
18.11 Kampparit – JPS
18.11 OLS – Akilles

Här finns ett digert infopaket om Bandyligan.

Diskussion om artikeln