Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien böjer sig inte - inga ändringar i budgeten så som EU och IMF kräver

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 06:05.
Italien och den populistiska Femstjärnerörelsens ledare, vicepremiärminister Luigi di Maio  vägrar att ge efter för EU:s krav
Bildtext Italien och den populistiska Femstjärnerörelsens ledare, vicepremiärminister Luigi di Maio vägrar att ge efter för EU:s krav
Bild: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Italien trotsar EU och vägrar att göra sådana ändringar i budgeten som unionen kräver.

- Italien kommer inte att ändra sin budget, budgetnivån eller tillväxtförväntningar, meddelade vicepremiärminister Luigi di Maio sent i går kväll efter ett regeringssammanträde.

Det var Italiens envisa svar på EU:s krav på att den italienska regeringen drar tillbaka sitt kontroversiella budgetförslag senast på tisdag

EU-kommissionen förkastade den italienska regeringens budgetförslag i oktober, med motiveringen att det beräknade budgetunderskottet på 2,4 procent är mer än tre gånger större än den föregående regeringens mål.

Vi kommer inte att bete oss som sluga rävar men vi måste hålla våra löften till italienarna

Luigi di Maio, vicepremiärminister

Det var första gången någonsin som EU har förkastat ett medlemslands budget och krävt att den görs om.

EU befarar att Italiens budgetunderskott nästa år ökar till 2,9 procent och till 3,1 procent år 2020.

Det skulle enligt EU innebära att Italien inte kan minska sin statsskuld så som lovat.

Näst högsta skulden efter Grekland

Italiens statsskuld är för närvarande kring 130 procent av bruttonationalprodukten, vilket är näst högst inom EU efter Grekland.

EU-taket för medlemsländernas budgetunderskott är 60 procent av BNP och unionen befarar därför att misstron mot den italienska regeringens ekonomiska politik kan leda till en ny världsomspännande finanskris.

Vicepremiärministern Luigi Di Maio står ändå på sig.

Luigi Di Maio talade med medier efter regeringssammanträdet i Rom på tisdag kväll
Bildtext Luigi Di Maio talade med medier efter regeringssammanträdet i Rom på tisdag kväll
Bild: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

- Vi är övertygade om att denna manöver är vad Italien behöver för en omstart av sin ekonomi, konstaterade Di Maio i Rom i går kväll.

Finansminister Giovanni Tria förbereder som bäst Italiens formella svar till EU-kommissionen, som har krävt ändringar i budgeten.

- Vi kommer inte att bete oss som sluga rävar, vad gäller budgeten. Men samtidigt måste vi hålla våra löften till italienarna, säger Di Maio.

- Det kommer att ske nedskärningar av slöseri, av onödiga militära utgifter och det kommer att genomföras sociala reformer som innebär att italienarna får tillbaka sina sociala rättigheter, försäkrar Luigi Di Maio som leder den populistiska Femstjärnerörelsen.

Olika tillväxtförväntningar

EU-kommissionen och Italien grälar också om tillväxtförväntningar.

Italiens populistiska högerregering tror att landets ekonomi nästa år kommer att växa med 1,5 procent medan EU förutspår en tillväxt med 1,2 procent.

Internationella valutafonden IMF tror för sin del att den italienska ekonomin nästa år växer med endast en procent och även IMF har ställt sig kritisk mot Italiens finanspolitik.

Finansminister Giovanni Tria väntas redan idag ge Italiens formella svar till EU om landets budget
Bildtext Finansminister Giovanni Tria väntas redan idag ge Italiens formella svar till EU om landets budget
Bild: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Italiens regering har sagt att man skall finansiera ambitiösa sociala program med att sälja statsägda fastigheter, men både EU och IMF är skeptiska till att det räcker tillför att täcka det exploderande budgetunderskottet.

Även den föregående regeringen lovade att täcka budgetunderskottet genom att sälja statsegendom, men det förverkligades aldrig.

Ond cirkel

EU hade krävt att Italien lägger fram en ny budgetplan senast på tisdag den här veckan, men Italien vägrar alltså gå med på kraven vilket kan innebära EU-sanktioner mot Italien.

Oroade internationella investerare, har börjat dumpa italienska statslån vilket befaras öka låneräntorna.

Det kan kan drabba Italiens offentliga utgifter och skapa en ond cirkel som bara förvärrar budgetunderskottet, befarar både EU, IMF och investerare.

IMF befarar att en sådan ond cirkel kan tvinga den italienska regeringen att genomföra nedskärningar i ekonomiskt osäkra tider.

- Det kunde leda till att en ekonomisk nedgång förvandlas till recession, konstaterar IMF i en ny rapport som offentliggjordes på tisdag.

Diskussion om artikeln