Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hotet från Sverigedemokraterna fällde Ulf Kristersson som statsminister - svenska riksdagen sade nej

Från 2018
Uppdaterad 14.11.2018 10:50.
Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

I Sverige har riksdagen röstat ner Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Beslutet var väntat - Kristersson hade befarats ge de populistiska Sverigedemokraterna alltför stort inflytande. Mer än hälften av kammaren röstade nej till Kristensson.

Rösterna föll 154 ja och 195 nej.

Kristersson hade ett uttalat stöd enbart från sitt eget parti, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det stora spöket är Sverigedemokraterna SD

Kristersson befaras samarbeta med Sverigedemokraterna - ett nationalistiskt och populistiskt parti, och det är något de övriga politiska partierna inte vill se.

Så här uttryckte Liberalernas Jan Björklund saken:

- Vi ville ha en Alliansregering, men inte på SD:s nåder. Om dagens omröstning enbart hade handlat om Ulf Kristersson eller de föreslagna regeringspartierna då hade Liberalerna röstat ja och ingått i regeringen.

Miljöpartiets Maria Ferm sade så här före omröstningen:

Porträttbild på Maria Ferm, Miljöpartiet.
Bildtext Maria Ferm från Miljöpartiet
Bild: MP/Fredrik Hjerling

- Miljöpartiet röstar i dag nej till Ulf Kristersson som statsminister. Det finns mycket stora risker att ge ett parti som SD stort inflytande, de flesta människor i Sverige har röstat på partier som lovat att inte göra det.

SD: Väljarna blir besvikna

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson varnade för sin del för att väljarna kommer att bli ytterst besvikna på den politik som förs och det sätt som valresultatet behandlas. Väljarnas dom kommer att bli hård, säger han.

Jimmie Åkesson
Bildtext Jimmie Åkesson
Bild: Yle/Linda Söderlund

- Det är över en miljon människor som har lagt sin röst på Sverigedemokraterna, som vill att Sverigedemokraterna ska ha inflytande. Sverige börjar likna andra länder i Europa, titta på Danmark, Norge och Finland. Där har partier som liknar Sverigedemokraterna inflytande, konstaterade Åkesson.

Åkesson meddelade som väntat att partiet stöder Ulf Kristersson som statsminister.

Vad händer nu?

Nu tvingas talmannen Andreas Norlén inleda en ny talmansrunda med alla partiledare. Efter det ska han meddela hur processen går vidare och vem som blir följande nyckelperson.

Det är redan två månader sedan det var val i Sverige, och regeringsbildningen har varit mycket komplicerad, och drar nu ytterligare ut på tiden.

Det mest sannolika är att socialdemokraten Stefan Löfven ges en ny chans att bilda regering.

Det var första gången någonsin som Sveriges riksdag inte godkände talmannens första förslag till statsminister.