Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bahta tar timeout efter dopningsanmälan – tror fortfarande på friande dom

Från 2018
Meraf Bahta löper i EM
Bildtext Meraf Bahta riskerar att stängas av i ett år.
Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press

I söndags anmäldes den svenska långdistanslöparen Meraf Bahta till dopningsnämnden och hon riskerar avstängning i ett år. Det har lett till att hon nu väljer att ta en paus från tävlandet. Jag känner att jag behöver få lite lugn och ro, säger hon.

Några veckor innan friidrotts-EM i Berlin blev det känt att långdistanslöparen Meraf Bahta riskerade att stängas av för brott mot dopningsreglerna. Bahta hade fått tre prickar i vistelserapporteringen men tilläts ändå tävla i EM där hon löpte hem en medalj på 10 000 meter.

Fallet kring Bahta har dragit ut på tiden men i söndags valde dopningskommissionen inom Riksidrottsförbundet att anmäla henne till dopningsnämnden. Tidigare har det rapporterats att Bahta riskerar att stängas av i två år men kommissionen yrkar på avstängning i ett år.

Bahta hoppas fortfarande på en friande dom men väljer i nuläget att ta en paus från tävlandet.

– Jag blev så klart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig.

– Jag känner att jag behöver lite lugn och ro och väljer därför att ta timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner, säger hon på svenska friidrottsförbundets webbplats.

Meraf Bahta.
Bildtext Meraf Bahta.
Bild: imago/IBL/All Over Press

Björn O. Nilsson som är ordförande för det svenska förbundet anser att det är ett klokt val av Bahta att ta en paus.

– Vistelserapportering är ett mycket betydelsefullt verktyg för antidopningsarbetet och det är därför viktigt att följa reglerna. Vi har fullt förtroende för dopningsnämndens hantering av frågan och vi följer den fortsatta processen tillsammans med Meraf, säger han.

Diskussion om artikeln